Orzechy włoskie a cukrzyca

Późne lato to okres zwiastujący rozpoczęcie długo wyczekiwanego przez niektórych sezonu na świeże orzechy włoskie. Oprócz smaku warto zwrócić uwagę na ich specjalne właściwości prozdrowotne. O ogólnych korzyściach przeczytacie tutaj – dzisiaj zajmę się jednym szczególnym schorzeniem przy którym mogą okazać się one pomocne.

Jest grupa konsumentów, która powinna w szczególności orzechy jeść – to cukrzycy. Połączenie błonnika, białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi znakomitą alternatywę dla popularnych przekąsek węglowodanowych.

Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach włoskich podnoszą poziom dobrego cholesterolu, obniżając frakcję LDL – to zaś korzystnie wpływa na kondycję układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca. Diabetycy są grupą podwyższonego ryzyka wystąpienia tego schorzenia, więc powinni dbać o stan naczyń krwionośnych. Wykazano, że osoby których dieta bogata jest w orzechy wolniej przybierają na masie w porównaniu do osób unikających orzechów (American Journal of Clinical Nutrition), mniejsza masa ciała sprzyja regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Dlatego warto jeść orzechy w ramach przekąski, jak również jako wartościowy dodatek do jogurtów, produktów zbożowych czy sałatek.

 

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia