Owoc granatu

Granat to owoc rośliny, która nazywa się Granatowiec właściwy – Punica granatum. Owoc od dawna uznawany jest za symbol zdrowia, miłości, a także płodności. Charakteryzuje go bogactwo witamin, szczególnie witaminy C, E,  B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod, a także pozytywnie wpływa na samopoczucie. W składzie granatu obecne są także duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. 

Występowanie

Niewielki krzew Punica granatum pochodzi naturalnie z obszarów Azji, z czasem rozpowszechnił się na terenie krajów śródziemnomorskich, głównie w Hiszpanii. W dzisiejszych czasach roślina uprawiana jest praktycznie na całym świecie, w warunkach, gdzie panuje suchy i gorący klimat.

Owoce rośliny pojawiają się na jesień. Granat charakteryzuje się dość twardą skórką, natomiast wewnątrz znajduje się bardzo dużo nasion otoczonych galaretowatą, soczystą i mięsistą osnówką.

Właściwości

Nasiona granatowca zawierają najwięcej antyoksydantów, które eliminują z ustroju szkodliwe „wolne rodniki”, odpowiedzialne za uszkadzanie i niszczenie komórek. Bardzo popularny jest 100% sok z granatów, który charakteryzuje się szczególnymi właściwościami zdrowotnymi. Posiada duże ilości fitohormonów, dzięki czemu łagodzi objawy PMS i menopauzy.

Zawarte w owocach przeciwutleniacze wykazują działanie antyrakotwórcze, spowalnia przede wszystkim rozwój raka płuc, prostaty, wątroby czy przełyku.

Ponadto nasiona granatu korzystnie wpływają na układ krwionośny oraz zmniejszają stężenie cholesterolu frakcji LDL. Regularne spożywanie granatu opóźnia procesy starzenia się skóry.

Dodatkowo owoc granatu osłabia stany zapalne, wzmacnia mięśnie i kości, poprawia popęd płciowy, a także zmniejsza objawy przekwitania i hamuje postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera.

Wykorzystanie

Sok z granatów znajduje zastosowanie jako dodatek do napojów i deserów. W upalne letnie dni gasi pragnienie, natomiast w połączeniu z cytryną i miętą ma działanie orzeźwiające. Nasiona granatu sprawdzają się jako dodatek do lekkich sałatek. Ponadto nasiona granatu wykorzystywane są w terapii odchudzającej. Owoce można także dodać do ciast i lodów. W kuchni indyjskiej suszone owoce znajdują zastosowanie jako dodatek do potraw.

O autorze

Studentka dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Szczególnie zainteresowana dietami alternatywnymi oraz dietą w aktywności fizycznej. Doświadczenie zawodowe zdobyłam na praktykach w szpitalach dla dzieci i dorosłych oraz w poradniach dietetycznych. Pasjonatka zdrowej kuchni, gotowania i aktywnego spędzania czasu.

Udostępnień