Polacy jedzą mniej czy więcej cukru?

Kolejne apele i zalecenia dotyczące obniżenia spożycia cukru przenoszą się na konkretne zmiany w nawykach żywieniowych. Jak donosi serwis “Portal Spożywczy” według danych GUS przez ostatnich 15 lat spożycie cukru spadło o 39%. Teraz spożywamy 14,28 kg. / os. Czy to mało? Oznacza to wciąż 39 gramów cukru w samej czystej postaci na osobę dziennie, czyli powyżej rekomendacji WHO, które wynoszą 25 gram dziennie.

Równolegle postępuje gwałtowny wzrost spożycia cukru w postaci produktów przetworzonych, czyli cukier ukryty – w sokach, przetworach, słodyczach, etc. W 2014 roku spożywaliśmy już 43,6 kg cukru ogółem / osobę rocznie, co już oznacza 119 gramów dziennie.

Chociaż przewiduje się dalszy spadek konsumpcji czystego cukru w czystej postaci, to trendy w wyborze przetworzonej żywności pokazują, że do osiągnięcia poziomu z zaleceń żywieniowych jest jeszcze daleka droga.

Źródła:




Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia