Teraz czytasz
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 u kobiet ciężarnych a ryzyko przedwczesnych porodów

Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 u kobiet ciężarnych a ryzyko przedwczesnych porodów

spożycie omega 3 w ciąży

Kobiety w ciąży, które w pierwszym i drugim trymestrze ciąży miały niski poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 były znacznie bardziej narażone na przedwczesne porody w porównaniu z kobietami ciężarnymi, które miały wyższy poziom tych kwasów tłuszczowych, jak wynika z nowych badań zespołu badawczego z Harvard TH Chan School of Public Health (USA) we współpracy z Statens Serum Institut w Kopenhadze (Dania). Badanie sugeruje, że niskie stężenia niektórych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego (EPA + DHA) – może stanowić silny czynnik ryzyka przedwczesnego porodu. Wyniki zostały opublikowane w „EBioMedicine”.

spożycie omega 3 w ciąży
Ian Allenden / 123RF

Zalecenia w ciąży

Podczas, gdy wiele ciężarnych kobiet słyszy ostrzeżenia dotyczące unikania spożycia ryb z powodu zawartości w nich rtęci, poniższe wyniki potwierdzają znaczenie zapewnienia odpowiedniego spożycia długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w okresie ciąży.

Konsumenci powinni zapoznać się z wytycznymi wydanymi w zeszłym roku przez U.S. Food and Drug Administration oraz Environmental Protection Agency, aby dokonywać świadomych wyborów dotyczących najlepszych gatunków ryb do spożywania podczas ciąży.               

Omega 3 a przedwczesne porody

Przedwczesne porody są główną przyczyną śmierci noworodków, wiążą się z zaburzeniami funkcji poznawczych i problemami kardiometabolicznymi w późniejszym życiu tych dzieci. Już dawno wysunięto hipotezę, że wysokie spożycie EPA + DHA, które występują w rybach zimnolubnych, takich jak makrela atlantycka, sardela, łosoś i tuńczyk, a także w chudych gatunkach, takich jak dorsz i plamiak, może zmniejszyć ryzyko występowania przedwczesnych porodów. Chociaż niektóre badania potwierdziły tę hipotezę, wyniki innych były często niespójne.

Badanie

W ramach poniższego badania naukowcy przeanalizowali dane z „Danish National Birth Cohort”, ogólnokrajowego badania, w którym wzięło udział 96 000 dzieci w Danii. Analizowano próbki krwi 376 kobiet, które przedwcześnie urodziły (przed 34 tygodniem ciąży) w latach 1996-2003 oraz 348 kobiet, które urodziły dzieci o czasie. Wszystkie kobiety oddały próbki krwi podczas pierwszego i drugiego trymestru ciąży.

Analiza próbek krwi wykazała, że ​​kobiety, które miały najniższe poziomy EPA + DHA w surowicy – EPA + DHA wynoszącym 1,6% lub mniej w osoczu – miały 10-krotnie większe ryzyko wczesnego porodu przedwczesnego w porównaniu z kobietami, których poziom EPA + DHA wynosił 1,8% lub więcej.

Odkrycia sugerują, że u kobiet w ciąży z niskim poziomem EPA + DHA spożywanie większej ilości ryb lub suplementacja olejem rybnym może potencjalnie zmniejszyć ryzyko porodu przedwczesnego.

Zobacz również
omega 3 alkohol

Autorzy ostrzegają jednak, że szerokie uogólnienia dotyczące wyników badania mogą być ograniczone ze względu na fakt, że przeprowadzono je w Danii, gdzie współczynnik urodzeń przedwczesnych jest dość niski oraz twierdzą, że wyniki powinny być powtórzone w innych populacjach.

Źródło: S.F. Olsen, T.I. Halldorsson, A.L. Thorne-Lyman, M. Strøm, S. Gørtz, C. Granstrøm, P.H. Nielsen, J. Wohlfahrt, J.A. Lykke, J. Langhoff-Roos, A.S. Cohen, J.D. Furtado, E.L. Giovannucci, W. Zhou. Plasma Concentrations of Long Chain N-3 Fatty Acids in Early and Mid-Pregnancy and Risk of Early Preterm Birth. EBioMedicine, 2018;

Brak ocen

Proszę oceń