fbpx

Przepisy dla zdrowych jelit – recenzja

5/5 (1)
Tytuł: Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzucha
Autor: Sandra Strehle, Christiane Schäfer
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Esteri
Ilość stron: 192
przepisy dla zdrowych jelit
(C) Izabela Florczak, Dietetycy.org.pl

Czy masz problem ze swoim brzuchem? Czujesz często ucisk, kłucie, nadmiar powietrza? A może masz wrażliwe jelita, których nie możesz wyciszyć? Książka “przepisy dla zdrowych jelit” została stworzona właśnie dla takich osób jak Ty!

O książce “Przepisy dla zdrowych jelit”

Teoria…

Poradnik podzielony został na dwie główne części. Pierwsza stanowi porządną dawkę teorii, ale dzięki  przystępnemu językowi dotrze do każdego. Wytłumaczone jest tutaj dosłownie wszystko! Zaczynając od najważniejszych rzeczy: rola makroskładników i błonnika, schemat trawienia, rola mikroflory jelitowej, kończąc na kwestiach często pomijanych: znaczenie ilości i rodzajów wypijanych płynów na pracę układu pokarmowego, dieta FODMAP oraz porady jak i co jeść przy różnych problemach gastrycznych.

… i przepisy

Druga część jest poświęcona przepisom na lekkostrawne dania, które są bardzo odżywcze, ale jednocześnie nie obciążają naszego przewodu pokarmowego. I tutaj rozdział dodatkowo został podzielony na tematyczne bloki: śniadania i przekąski, zupy, dania wegetariańskie, mięso, ryby, popołudniowe smakołyki oraz na kolację i do pracy. I jak to zawsze z wydawnictwem esteri bywa cześć dań jest szybka i prosta w przygotowaniu (np. koktajl, sałatka), a część wymaga od nas poświęcenia dużej ilości czasu (dania mięsne). Według mnie przepisy są świetne i pozwalają nam na wprowadzenie do nich wielu zmian. Także nie musimy obawiać się, że nie mamy wszystkich składników potrzebnych do wykonania idealnego dania z książki 😉

Przykładowy przepis

Przepis na czerwone  mleczko marchewkowe (porcja na 2 osób, 10 min)

Składniki: 2 marchewki, 1 łyżeczka posiekanej naci pietruszki, 10 g otrąb pszennych,, 200 g jogurtu, 100 ml śmietany, 100 ml soku z buraka, 1-2 łyżki soku z cytryny, cukier

Przygotowanie:

  1. Marchew obrać, oczyścić, pokroić w dużą kostkę i włożyć do wysokiego naczynia. Dodać pietruszkę, otręby, jogurt, śmietanę i sok z buraka, a następnie całość miksować do otrzymania jednorodnej masy.
  2. Mleczko marchewkowe doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Przelać do wysokich szklanek.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Izabela Florczak

Studentka kierunku dietetyka na UWM w Olsztynie. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Prowadzi własny profil „Zdrowiem Opętana”, na którym promuje zdrowe odżywianie i pomaga innym.