Przypadki nowotworów spowodowane spożyciem alkoholu: wyniki badań z Lancet Oncology

alkohol szkodliwe działanie

Alkohol jest przodującym czynnikiem ryzyka, jeśli chodzi o globalne obciążenie chorobami. Powoduje on między innymi uszkodzenia wątroby, zwiększa również ryzyko wystąpienia otyłości. Jego spożywanie wiąże się podwyższonym ryzykiem rozwoju nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz okrężnicy, odbytnicy, wątroby i sutka. W 2020 roku nowotwory te przyczyniły się do ponad trzech milionów zgonów na całym świecie. Niedawno, w czasopiśmie The Lancet, opublikowano badanie na temat spożywania alkoholu w kontekście zachorowań na nowotwory.

Przebieg badania

Badanie miało na celu zaprezentowanie szacunków dotyczących ilości zachorowań na raka, spowodowanych spożyciem alkoholu w 2020 roku. Naukowcy chcieli podnieść świadomość ludzi o ryzyku, jakie niesie za sobą picie alkoholu. To mogłoby pomóc zmniejszyć jego spożycie i negatywne efekty.

Aby pozyskać szczegółowe dane, użyli najnowszej monografii wydanej przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC). Wybrali typy nowotworów z wystarczającymi dowodami na ich powiązanie ze spożyciem alkoholu. Szacunki dotyczące przypadków raka w poszczególnych krajach zostały uzyskane z bazy danych GLOBOCAN 2020. Baza ta należy do IARC.

Dane odnosiły się do nowotworów: jamy ustnej, gardła, przełyku, jelita grubego, odbytnicy, wątroby, krtani, piersi (tylko u kobiet).

Naukowcy użyli również Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób dla Onkologii (ICD-O). Posłużyli się też danymi WCRF (World Cancer Reaserch Fund). Głównym założeniem badania była ocena wpływu spożycia alkoholu na powstanie nowotworów. Badacze dokonali tego przy użyciu metody PAF (frakcja przypisana populacji). Miara ta jest użyteczna dla określenia względnej rangi różnych narażeń w populacji. Dzięki temu wyprowadzili liczbę przypadków zachorowań na raka dla każdego kraju, płci i rodzaju nowotworu. Obliczyli również udział umiarkowanego (<20 g dziennie), ryzykownego (20-60 g dziennie) i intensywnego (>60 g dziennie) spożywania alkoholu w narażeniu na nowotwór. Oprócz tego oszacowali wpływ spożycia w wysokości 10g alkoholu dziennie.

alkohol rak
bialasiewicz / 123RF

Wyniki

Wyniki przeprowadzonego badania pokazały, że na całym świecie, około 741 000 wszystkich nowych przypadków zachorowań na raka w 2020 roku było związanych ze spożyciem alkoholu.

Blisko trzy czwarte tej liczby dotyczyło mężczyzn. Alkohol najbardziej przyczynił się do powstania nowotworów przełyku, wątroby oraz piersi. Dzięki obliczeniom przy wykorzystaniu metody PAF naukowcy dowiedli, że najniższy poziom zachorowalności na nowotwory spowodowany spożyciem alkoholu dotyczy Północnej Afryki i Zachodniej Azji (dla obu płci).

Najwyższy zaś występuje we Wschodniej Azji oraz Centralnej i Wschodniej Europie dla płci męskiej. Z kolei dla płci żeńskiej w Zachodniej, Centralnej i Wschodniej Europie oraz Australii i Nowej Zelandii.

Zgodnie z szacunkami dotyczącymi spożycia alkoholu w przeliczeniu na jednego mieszkańca okazało się, że ilość osób narażonych na nowotwór jest najmniejsza w przypadku Arabii Saudyjskiej i Kuwejtu. W krajach tych polityka jest oparta o religię, dlatego spożycie alkoholu jest na niskim poziomie. 

Zobacz również
traganek

Czy zmniejszenie dawki uchroni przed chorobą?

Innym celem badania było obliczenie udziału umiarkowanego, ryzykownego i intensywnego spożywania alkoholu w narażeniu na nowotwory. Wyniki pokazały, że spożycie ryzykowne i intensywne w największym stopniu przyczyniały się do występowania raka. Jednak najmniejsze z badanych spożycie, czyli umiarkowane, nie pozostawało nieszkodliwe. Prowadziło do ponad 100 000 przypadków zachorowań na raka. Zbadano także wpływ spożycia 10 g alkoholu dziennie. Wyniki pokazały, że spożycie na takim poziomie prowadziło do ponad 40 000 zachorowań.

Podsumowanie

Jak widać, ogromna ilość przypadków zachorowań na nowotwory jest związana ze spożywaniem alkoholu. Możemy jednak tego uniknąć. Stanie się to tylko dzięki odpowiedniej polityce alkoholowej. Należy podjąć interwencje mające na celu zwiększenie świadomości ryzyka spożywania alkoholu.

Wskazane jest też zmniejszenie ilości alkoholu, który pijemy. Najskuteczniejszymi strategiami, aby to zrobić, wydają się: ograniczenie dostępności alkoholu, wzrost ceny przez opodatkowanie lub zakaz sprzedaży. Nie jest to jednak takie proste, gdyż dla wielu firm takie działania są nieopłacalne.

Na podstawie:

Rumgay, H. et al., (2021) Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study, Lancet Oncology