Herbata Czerwona Pu-Erh – czy faktycznie odchudza, jak się ją parzy, jaką ma historię i jakie jeszcze właściwości skrywa? O tym opowiemy w dzisiejszym artykule.
Pu-Erh – Czerwona Herbata
Herbata Pu-Erh ( znana również jako Pu’Er ) wywodzi się chińskiej prowincji Yunnan. Pu-Erh to odmiana herbaty czerwonej. Stosunkowo popularna w Azji herbata czerwona powstaje dzięki specyficznemu procesowi obróbki, który zakłada krótką fermentację tuż po zbiorach, która nadaje krawędziom liści czerwonawy kolor. Po tym są one wysuszane i zwijane. Choć dla nas może wydać się to dziwne – w Azji to właśnie ten rodzaj herbaty nazywany jest herbatą ciemną bądź czarną.
Sekretna broń w odchudzaniu?
Poza Azją Pu-Erh jest często kojarzona głównie ze względu na przypisywane jej właściwości wspomagające proces odchudzania, które jednak jak do tej pory nie zostały z całą pewnością udokumentowane u ludzi. W sprzedaży można znaleźć zarówno samą herbatę czerwoną jak i preparaty ją zawierające.
Efekt „spalania tłuszczu” tłumaczy się przyspieszeniem metabolizmu po jej spożyciu dzięki pobudzaniu organizmu do szybszej pracy jelit a także pobudzaniu soków trawiennych do działania. Przeprowadzone laboratoryjnie badania na szczurach również potwierdzały te właściwości wraz z tłumieniem przyrostu masy ciała.
Pu-Erh a zdrowie
Te same badania sugerują, że spożycie Pu-Erh wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Ciekawostką jest, że w kraju pochodzenia herbata tego typu jest popularnie stosowanym środkiem na kaca. Inną stwierdzoną właściwością tej herbaty jest jej działanie antybakteryjne
Będąca historycznie napojem mniej cenionym Pu-Erh jest często produkowana ze starszych liści, które w międzyczasie gromadzą fluor. Chociaż mała jego dawka jest nieszkodliwa i wskazuje się na jego właściwości prozdrowotne (n.p. przeciw próchnicy zębów), to odnotowywano przypadki fluorozy wśród osób w Azji, które spożywały zbyt duże jej ilości.
Stąd też niezależnie od pozytywnych właściwości czerwonej herbaty pitej w małych ilościach należy pamiętać, że nie należy jej spożywać w nadmiarze.