Teraz czytasz
Pu-Erh Właściwości | Herbata Czerwona

Pu-Erh Właściwości | Herbata Czerwona

pu erh herbata czerwona

Herbata Czerwona Pu-Erh – czy faktycznie odchudza, jak się ją parzy, jaką ma historię i jakie jeszcze właściwości skrywa? O tym opowiemy w dzisiejszym artykule.

Pu-Erh – Czerwona Herbata

Herbata Pu-Erh ( znana również jako Pu’Er ) wywodzi się chińskiej prowincji Yunnan. Pu-Erh to odmiana herbaty czerwonej. Stosunkowo popularna w Azji herbata czerwona powstaje dzięki specyficznemu procesowi obróbki, który zakłada krótką fermentację tuż po zbiorach, która nadaje krawędziom liści czerwonawy kolor. Po tym są one wysuszane i zwijane. Choć dla nas może wydać się to dziwne – w Azji to właśnie ten rodzaj herbaty nazywany jest herbatą ciemną bądź czarną.

Sekretna broń w odchudzaniu?

Poza Azją Pu-Erh jest często kojarzona głównie ze względu na przypisywane jej właściwości wspomagające proces odchudzania, które jednak jak do tej pory nie zostały z całą pewnością udokumentowane u ludzi. W sprzedaży można znaleźć zarówno samą herbatę czerwoną jak i preparaty ją zawierające.

Efekt „spalania tłuszczu” tłumaczy się przyspieszeniem metabolizmu po jej spożyciu dzięki pobudzaniu organizmu do szybszej pracy jelit a także pobudzaniu soków trawiennych do działania. Przeprowadzone laboratoryjnie badania na szczurach również potwierdzały te właściwości wraz z tłumieniem przyrostu masy ciała.

Pu-Erh a zdrowie

Te same badania sugerują, że spożycie Pu-Erh wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Ciekawostką jest, że w kraju pochodzenia herbata tego typu jest popularnie stosowanym środkiem na kaca. Inną stwierdzoną właściwością tej herbaty jest jej działanie antybakteryjne

Zobacz również
Pau d'Arco susz

Będąca historycznie napojem mniej cenionym Pu-Erh jest często produkowana ze starszych liści, które w międzyczasie gromadzą fluor. Chociaż mała jego dawka jest nieszkodliwa i wskazuje się na jego właściwości prozdrowotne (n.p. przeciw próchnicy zębów), to odnotowywano przypadki fluorozy wśród osób w Azji, które spożywały zbyt duże jej ilości.

Stąd też niezależnie od pozytywnych właściwości czerwonej herbaty pitej w małych ilościach należy pamiętać, że nie należy jej spożywać w nadmiarze.

0 0 głosy
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze