Raport na temat diety 16:8

5/5 (1)

Codzienne poszczenie jest skutecznym narzędziem do zmniejszenia masy ciała i obniżenia ciśnienia krwi, jak wynika z nowego badania opublikowanego przez badaczy University of Illinois w Chicago  (USA) w czasopiśmie „Nutrition and Healthy Aging“. Badanie to jest pierwszym, który analizuje wpływ ograniczonej czasowo konsumpcji żywności na utratę masy ciała u osób otyłych.

dieta 16:8

Konstantyn Zapylaiev / 123RF

Aby zbadać wpływ tego rodzaju diety na organizm, badacze pracowali z 23 otyłymi ochotnikami, których średnia wieku wyniosła 45 lat a średni wskaźnik masy ciała (BMI) – 35 mg/m2. Pomiędzy godziną 10 a 18 uczestnicy mogli jeść każdy rodzaj i ilość pokarmu, wedle ich uznania i preferencji, ale przez pozostałe 16 godzin mogli jedynie pić wodę lub napoje bardzo niskokaloryczne. Badanie trwało 12 tygodni.

Naukowcy odkryli, że ci, którzy stosowali dietę 16:8 spożywają mniej kilokalorii na dobę, tracą na masie ciała i mają lepsze parametry ciśnienia krwi. Średnio uczestnicy spożywali około 350 mniej kilokalorii, tracili około 3% masy ciała, a ich skurczowe ciśnienie krwi zmniejszyło się o około 7 mmHg.

Głównym wnioskiem z tego badania jest to, że istnieją metody redukcji masy ciała, które nie obejmują liczenia kilokalorii lub eliminowania pewnych pokarmów.  Chociaż jest to pierwsze badanie dotyczące diety 16: 8, nazwane „16 godzinami postu i 8 godzinami ucztowania”, zespół badawczy twierdzi, że wyniki są zgodne z poprzednimi analizami innych diet tego typu. Według nich dieta 16:8 jest łatwa do stosowania. Nie przeprowadzono jeszcze badań, które pozwoliłyby ustalić, czy ten sposób odżywiania się działa lepiej niż inne diety, chociaż badacze zaobserwowali, że utrata masy ciała jest nieco mniejsza niż obserwowana w innych przerywanych głodówkach.

                Wymagane są dalsze badania. Centers for Disease Control and Prevention szacuje, że ponad jedna trzecia dorosłych w USA jest otyła, co znacznie zwiększa ryzyko występowania chorób metabolicznych, takich jak choroba wieńcowa i cukrzyca typu 2.

Źródło: Kelsey Gabel, Kristin K. Hoddy, Nicole Haggerty, Jeehee Song, Cynthia M. Kroeger, John F. Trepanowski, Satchidananda Panda, Krista A. Varady. Effects of 8-hour time restricted feeding on body weight and metabolic disease risk factors in obese adults: A pilot study. Nutrition and Healthy Aging, 2018; 4 (4): 345

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.