Recenzja: Diagnostyka dla dietetyka – Anna Dittfeld

Tytuł: Diagnostyka dla dietetyka
Autor: Anna Dittfeld
Rok wydania: 2015
Wydawnictwo: Śląskie Centrum Zdrowia
Ilość stron: 78

diagnostykaDiagnostyka laboratoryjna, dzięki dynamicznemu rozwojowi w ciągu ostatnich lat, stanowi istotny element postępowania diagnostycznego w pracy dietetyków.

Szczególnie przydatna w codziennej pracy może okazać się książka autorstwa Anny Dittfeld „Diagnostyka dla dietetyka”. Jest to praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych wykonywanych w celu zapoznania się ze szczegółowym obrazem stanu zdrowia pacjenta oraz w celu ustalenia dalszego postępowania żywieniowego. 

Opis poszczególnych badań przedstawia zarówno zakres wartości referencyjnych zgodnych z aktualnymi zaleceniami oraz komentarz dotyczący interpretacji wyników, przy stwierdzonych odchyleniach od normy. W przypadku badań,  przy wykonaniu których zalecane jest odpowiednie przygotowanie pacjenta, autor publikacji przedstawia krótką instrukcję dot. pobierania materiału do badań.

Publikacja składa się z kilku rozdziałów, grupujących zalecane badania w zależności od rodzaju pobranego materiału biologicznego (krew, mocz) oraz potrzeby diagnostyki konkretnych schorzeń, w tym m.in. chorób dietozależnych. Kolejne rozdziały przedstawiają badania laboratoryjne wraz z krótką interpretacją wyników, takie jak:

  • badania hematologiczne przydatne dla dietetyków,
  • badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej i cukrzycy
  • badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu chorób nerek
  • badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu chorób wątroby,
  • badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu zaburzeń gospodarki lipidowej,
  • badania laboratoryjne przydatne w diagnostyce i monitorowaniu chorób dietozależnych.

W osobnym rozdziale zestawione zostały najważniejsze wskaźniki ryzyka metabolicznego wraz z oceną składu masy ciała.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Wpływ spożywania alkoholu wśród nastolatek na masę kostną kręgosłupa

Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla studentów dietetyki, aczkolwiek może stanowić źródło cennych, praktycznych informacji również dla specjalistów ds. żywienia, pracujących już aktywnie w zawodzie dietetyka. Celem publikacji jest zapoznanie studentów dietetyki z badaniami laboratoryjnymi, których wyniki są niezbędne do diagnostyki i monitorowania postępów  terapii zaburzeń metabolicznych oraz chorób dietozależnych. Zamieszczona interpretacja wyników, pozwala czytelnikom lepiej zrozumieć kliniczne podstawy wdrażania dietoterapii, co z pewnością również ułatwi dalszą współpracę z lekarzami.

Fakt, że autorem publikacji jest lekarz, który jednocześnie jest dietetykiem sprawia, że książka w przystępny sposób przedstawia najbardziej praktyczne informację niezbędne w codziennej pracy specjalistów ds. żywienia, będących na różnych etapach kształcenia.

Po zapoznaniu się z treścią publikacji czytelnik będzie znał podstawowe, zalecane badania wykorzystywane w diagnostyce chorób dietozależnych Nauczy się interpretować wyniki zlecanych badań oraz dokonywać podstawowej oceny postępów wdrożonego postępowania dietetycznego.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Talaga-Duma

Jestem absolwentką studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia, coachingu. Pomagam kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci prowadząc warsztaty edukacyjne w placówkach przedszkolnych i wczesnoszkolnych.

Yes No