Rodzaje Ryżu

5/5 (1)

Chociaż w Polsce wciąż na stołach królują ziemniaki, dość często kasza, to ryż ma swoich zagorzałych zwolenników. Ryż stanowi podstawę wielu ciekawych i bardzo zdrowych potraw, występuje w wielu gatunkach i rodzajach – tak więc każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj pokrótce dowiecie się z jakie rodzaje ryżu można znaleźć na półkach sklepowych.

Jakie rodzaje ryżu są dostępne na rynku?

rodzaje ryżu
pixabay, CC0

Ryż jest łatwostrawny i jeśli jest podawany bez tłustych dodatków, jest też niezbyt kaloryczny. Niełuskany zawiera witaminy z grupy B.

Istotna jest także odpowiednia umiejętność właściwego przechowywania ryżu oraz jego gotowania – wskazówka: gotuj go na sypko, po wyjęciu z foliowego woreczka!

Wyróżniamy wiele rodzajów ryżu m.in. :

Ryż Basmati

–    ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian
–    popularny w Indiach

Ryż Kleisty


–    gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego,
–    odmienny smak i duża kleistość po ugotowaniu.
–    nadaje się do sporządzania słodkich specjałów i dlatego jest też nazywany słodkim ryżem.

Ryż Brązowy


–    ręcznie lub mechanicznie usunięta zewnętrzna, niejadalna warstwa
–    różnice wizualno-smakowe, dłuższy czas gotowania, różnica w cenie oraz kojarzenie go z pokarmem dla ubogich
–    Większa zawartość witamin

Ostruda wodna (dziki ryż)

gotuje się znacznie dłużej niż konwencjonalny ryż, jednak posiada niezrównane walory smakowe – orzechowy posmak, nie klei się – jest sypki, posiada znacznie więcej błonnika niż biały ryż i więcej witamin z grupy B, mankamentem jest jednak cena kilkukrotnie wyższa niż tradycyjnego białego ryżu.

Inne rodzaje ryżu

Występuje również ryż modyfikowany genetycznie pod kątem zawartości witaminy A, gdyż jest podstawą wyżywienia ogromnej liczby ludności (szczególnie w Azji), która poza ryżem nie dostarcza żadnego innego żródła tej witaminy. Tak zwany złoty ryż – bo taka jest jego nazwa – budzi jednak kontrowersje, co do bezpieczeństwa i etyki wprowadzania go na rynek.

Czy warto jeść ryż?

Z punktu widzenia żywieniowego ryż jest produktem polecanym, mogącym być świetnym dodatkiem węglowodanowym do głównych posiłków. Biały ryż często można znaleźć w diecie sportowców jako dodatek do dań z chudego mięsa.

Proszę oceń

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl