Rodzaje Ryżu

5/5 (1)

Chociaż w Polsce wciąż na stołach królują ziemniaki, dość często kasza, to ryż ma swoich zagorzałych zwolenników. Ryż stanowi podstawę wielu ciekawych i bardzo zdrowych potraw, występuje w wielu gatunkach i rodzajach – tak więc każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj pokrótce dowiecie się z jakie rodzaje ryżu można znaleźć na półkach sklepowych.

Jakie rodzaje ryżu są dostępne na rynku?

rodzaje ryżu
pixabay, CC0

Ryż jest łatwostrawny i jeśli jest podawany bez tłustych dodatków, jest też niezbyt kaloryczny. Niełuskany zawiera witaminy z grupy B.

Istotna jest także odpowiednia umiejętność właściwego przechowywania ryżu oraz jego gotowania – wskazówka: gotuj go na sypko, po wyjęciu z foliowego woreczka!

Wyróżniamy wiele rodzajów ryżu m.in. :

Ryż Basmati

–    ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian
–    popularny w Indiach

Ryż Kleisty


–    gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego,
–    odmienny smak i duża kleistość po ugotowaniu.
–    nadaje się do sporządzania słodkich specjałów i dlatego jest też nazywany słodkim ryżem.

Ryż Brązowy


–    ręcznie lub mechanicznie usunięta zewnętrzna, niejadalna warstwa
–    różnice wizualno-smakowe, dłuższy czas gotowania, różnica w cenie oraz kojarzenie go z pokarmem dla ubogich
–    Większa zawartość witamin

Ostruda wodna (dziki ryż)

gotuje się znacznie dłużej niż konwencjonalny ryż, jednak posiada niezrównane walory smakowe – orzechowy posmak, nie klei się – jest sypki, posiada znacznie więcej błonnika niż biały ryż i więcej witamin z grupy B, mankamentem jest jednak cena kilkukrotnie wyższa niż tradycyjnego białego ryżu.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Konferencja: Psychodietetyka zrozumieć żywienie

Inne rodzaje ryżu

Występuje również ryż modyfikowany genetycznie pod kątem zawartości witaminy A, gdyż jest podstawą wyżywienia ogromnej liczby ludności (szczególnie w Azji), która poza ryżem nie dostarcza żadnego innego żródła tej witaminy. Tak zwany złoty ryż – bo taka jest jego nazwa – budzi jednak kontrowersje, co do bezpieczeństwa i etyki wprowadzania go na rynek.

Czy warto jeść ryż?

Z punktu widzenia żywieniowego ryż jest produktem polecanym, mogącym być świetnym dodatkiem węglowodanowym do głównych posiłków. Biały ryż często można znaleźć w diecie sportowców jako dodatek do dań z chudego mięsa.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl