Problem nadwagi i otyłości jest szeroko omawiany nie tylko w głównych mediach, ale i prasie naukowej. To nie tylko aspekt wyglądu czy samooceny, ale przede wszystkim ważne zagadnienia zdrowotne. Społeczeństwa w wielu krajach stają się coraz bardziej otyłe. Pociąga to za sobą wysokie nakłady finansowe na leczenie powikłań tej choroby. Środowiska naukowe podkreślają istotne znaczenie działań profilaktycznych w przeciwdziałaniu światowej epidemii otyłości. Książka Agaty Lewandowskiej „Schudnij bez diety” porusza wszystkie najważniejsze wątki związane z dietoprofilaktyką nadwagi i otyłości. Autorka w bardzo przystępny sposób wytłumaczyła, dlaczego odchudzanie jest takie trudne. Omówiła najczęstsze motywacje zmiany diety, przyczyny niepowodzeń w drodze do smukłej sylwetki oraz czym spowodowany jest efekt jo-jo.
Tytuł: Schudnij bez diety |
Autor: Agata Lewandowska |
Wydawnictwo: RM |
Ilość stron: 230 |
Rok wydania: 2021 |
Schudnij bez diety. Ale jak?
Wiele osób, które na pewnym etapie swojego życia miały próby redukcji masy ciała, nie rozróżnia głodu od apetytu. To ważne, by nauczyć się prawidłowo odbierać sygnały wysyłane przez organizm. W książce Agaty Lewandowskiej pojęcia te zostały dobrze omówione oraz rozszerzone o zjawisko zachcianki, które zniweczyło niejedną dobrze zaplanowaną dietę.
Porady
W „Schudnij bez diety” znaleźć można pokaźną liczbę porad praktycznych dotyczących zmian odżywiania i stylu życia sprzyjających odchudzaniu. Co jeść, żeby schudnąć, co może stać się zdrowym zamiennikiem tradycyjnych potraw, jak ułożyć plan dnia i jak poradzić sobie z wyzwaniem, jakim są zakupy.
Autorka zwróciła uwagę na najczęstszą przyczynę niepowodzenia diety redukcyjnej, jaką jest spadek motywacji i zniechęcenie do kontynuowania odchudzania szczególnie w momencie, gdy ubytek masy ciała postępuje znacznie wolniej niż w pierwszych tygodniach diety. Jak przetrwać kryzys schudnąć a tym samym wygrać zdrowie? O tym napisała Agata Lewandowska w „Schudnij bez diety”.
Przepisy
Poradnik Agaty Lewandowskiej zawiera ponad sto stron prostych przepisów kulinarnych, doskonale spełniających wymagania prawidłowej diety. Przygotowując chłodnik z buraków i jabłek, serek z rzeżuchą, omlet ze szczypiorkiem, koktajl jaglany z jagodami czy surówkę z czerwonej kapusty z ogórkiem i cebulą mamy pewność, że wykorzystujemy pełnowartościowe, polskie produkty sezonowe. Bogactwo dań warzywnych, prostota wykonania oraz duża dostępność składników sprawi, że na zmianę diety będzie znacznie łatwiej się zdecydować. Przepisy z książki „Schudnij bez diety” sprawią, że podjęcie tego ważnego dla zdrowia wyzwania stanie się przyjemnością.
Podsumowanie
Książka warta polecenia szczególnie dla pacjentów gabinetów dietetycznych. Zainteresowanie znajdą w niej wiele przydatnych informacji dotyczących fizjologii odchudzania, odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania oraz mnóstwo prostych, praktycznych przepisów do wypróbowania.
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl