fbpx

SIBO – rekomendowane diety

SIBO część 2 – rekomendowane diety

Część pierwsza dostępna > tutaj <

W przypadku wystąpienia przerostu mikroflory bakteryjnej w jelicie cienkim, poleca się często (oprócz m.in. antybiotykoterapii) zastosowanie odpowiedniej diety, która wspomoże proces leczenia. Najczęściej stosowane są:

– the Specific Carbohydrate Diet ( SCD Diet )

– the Gut and Psychology Syndrome Diet ( GAPS Diet )

– the Low Foodmap ( LFD/FODMAP Diet )

Prawo autorskie: astragal / 123RF Zdjęcie Seryjne

Możliwe jest również zastosowanie kombinacji dwóch wybranych diet. Cel wymienionych podejść dietetycznych jest jeden: wyeliminować takie produkty, które stanowią pokarm dla bakterii a włączyć te, które odżywią organizm człowieka.

Dieta SCD

Dieta SCD opiera się na założeniu, że nie każdy z nas prawidłowo trawi pokarmy, złożone z węglowodanów złożonych (poli i disacharydy). Zaburzone trawienie tych składników powoduje rozrost bakterii oraz drożdżaków w jelitach, co prowadzi m.in. do niszczenia komórek wyścielających jelita, stanu zapalnego, nadmiernej produkcji gazów i kwasów, ogólnego pogorszenia wchłaniania. Wykluczenie z diety poli i disacharydów oraz produktów przetworzonych, powoduje stabilizację mikroflory jelitowej, poprawę trawienia oraz zmniejszenie stanu zapalnego. Taki sposób żywienia polecany jest w: celiakii, chorobie Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, autyzmie, mukowiscydozie, ale również dla wszystkich zdrowych osób.

Zabronione w diecie: zboża glutenowe i bezglutenowe, przetworzone mięsa i wyroby mięsne, przetworzone warzywa i owoce, niektóre skrobiowe warzywa, soja, nabiał, niektóre rodzaju grochu i fasoli, słodziki.

Dozwolone: jaja, mięsa różnego rodzaju, odpowiednie warzywa, owoce, odpowiednio ręcznie przygotowany jogurt (tzw. SCD Yoghurt), naturalne orzechy i nasiona, niektóre rośliny strączkowe, miód.

Dieta GAPS

Dieta GAPS opiera się na diecie SCD (właściwie również z niej się wywodzi), jednak jest trochę bardziej restrykcyjna (więcej modyfikacji) oraz jest jednym z elementów trzystopniowego programu leczenia: dieta, suplementacja, detoksykacja. GAPS jest polecana nie tylko przy występowaniu schorzeń przewodu pokarmowego, ale również przy ADHD/ADD, dysleksji, depresji, schizofrenii czy epilepsji.

Zabronione: zboża glutenowe i bezglutenowe, cukier i produkty zawierające cukier, słodziki, skrobiowe warzywa, soki owocowe (oprócz ręcznie przygotowanych), jakiekolwiek produkty przetworzone/z dodatkiem zagęstników/konserwantów/barwników, soja i produkty sojowe, prawie wszystkie rośliny strączkowe, herbaty, kawa, nabiał (w zależności od stanu, dopuszcza się w małych ilościach organiczne kwaśne mleko oraz produkty z niego wytworzone), proszek do pieczenia.

Zarówno dietę SCD jak i GAPS rozpoczyna się od fazy początkowej tzw. Intro Diet, która pozwala na zredukowanie objawów schorzenia i rozpoczęcie procesu leczenia, następnie przechodzi się na zasady „pełnej” diety.

LFD

Dieta FODMAP zakłada zmniejszenie spożywania produktów, które zawierają w swoim składzie duże ilości fermentujących mono-, di- i oligosacharydów oraz polioli. Taka modyfikacja  dietetyczna jest wykorzystywana przy schorzeniach układu pokarmowego: jelito drażliwe, choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jako sposób na złagodzenie współwystępujących objawów gastrycznych.

LFD zakłada, że węglowodany łatwo fermentujące i słabo wchłanialne, o wysokim ciśnieniu osmotycznym, mogą drażnić jelita i przyczyniać się do pojawiania bólów brzucha/dyskomfortu w jamie brzusznej, wzdęć, wymiotów, zaparć czy biegunek.

Dieta składa się z dwóch etapów:

W pierwszym  na 6-8 tygodni eliminuje się wszystkie produkty z dużą ilością  fermentujących mono-, di- i oligosacharydów oraz polioli, w drugim stopniowo, w zależności od tolerancji, rozszerza się dietę pacjenta.

Eliminacji podlegają m.in.: pszenica, żyto, jęczmień, rośliny strączkowe, niektóre warzywa i owoce, większość nabiału, słodziki.

(na stronach podanych w bibliografii można znaleźć dokładne listy produktów polecanych i zabronionych oraz opisy wprowadzania i konkretnych etapów diet)

BIBLIOGRAFIA:

  1. http://www.siboinfo.com/diet.html
  2. http://scdlifestyle.com/about-the-scd-diet/
  3. http://www.breakingtheviciouscycle.info/p/science-behind-the-diet/
  4. http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/what-are-fodmaps/
  5. http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=111607

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Marta Maleczek

Magister dietetyki, absolwentka uniwersytetów medycznych we Wrocławiu i Katowicach. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej. Pasjonatka zdrowego żywienia, kuchni wegetariańskiej i kosmetyki naturalnej. W wolnych chwilach gotuje i pochłania książki (hurtem). Uczestnik programu Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy. Więcej o programie na: www.zdrowojemy.info

Yes No