SIBO – rekomendowane diety

SIBO część 2 – rekomendowane diety

Część pierwsza dostępna > tutaj <

W przypadku wystąpienia przerostu mikroflory bakteryjnej w jelicie cienkim, poleca się często (oprócz m.in. antybiotykoterapii) zastosowanie odpowiedniej diety, która wspomoże proces leczenia. Najczęściej stosowane są:

– the Specific Carbohydrate Diet ( SCD Diet )

– the Gut and Psychology Syndrome Diet ( GAPS Diet )

– the Low Foodmap ( LFD/FODMAP Diet )

Możliwe jest również zastosowanie kombinacji dwóch wybranych diet. Cel wymienionych podejść dietetycznych jest jeden: wyeliminować takie produkty, które stanowią pokarm dla bakterii a włączyć te, które odżywią organizm człowieka.

Dieta SCD

Dieta SCD opiera się na założeniu, że nie każdy z nas prawidłowo trawi pokarmy, złożone z węglowodanów złożonych (poli i disacharydy). Zaburzone trawienie tych składników powoduje rozrost bakterii oraz drożdżaków w jelitach, co prowadzi m.in. do niszczenia komórek wyścielających jelita, stanu zapalnego, nadmiernej produkcji gazów i kwasów, ogólnego pogorszenia wchłaniania. Wykluczenie z diety poli i disacharydów oraz produktów przetworzonych, powoduje stabilizację mikroflory jelitowej, poprawę trawienia oraz zmniejszenie stanu zapalnego. Taki sposób żywienia polecany jest w: celiakii, chorobie Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, autyzmie, mukowiscydozie, ale również dla wszystkich zdrowych osób.

Zabronione w diecie: zboża glutenowe i bezglutenowe, przetworzone mięsa i wyroby mięsne, przetworzone warzywa i owoce, niektóre skrobiowe warzywa, soja, nabiał, niektóre rodzaju grochu i fasoli, słodziki.

Dozwolone: jaja, mięsa różnego rodzaju, odpowiednie warzywa, owoce, odpowiednio ręcznie przygotowany jogurt (tzw. SCD Yoghurt), naturalne orzechy i nasiona, niektóre rośliny strączkowe, miód.

Dieta GAPS

Dieta GAPS opiera się na diecie SCD (właściwie również z niej się wywodzi), jednak jest trochę bardziej restrykcyjna (więcej modyfikacji) oraz jest jednym z elementów trzystopniowego programu leczenia: dieta, suplementacja, detoksykacja. GAPS jest polecana nie tylko przy występowaniu schorzeń przewodu pokarmowego, ale również przy ADHD/ADD, dysleksji, depresji, schizofrenii czy epilepsji.

Zabronione: zboża glutenowe i bezglutenowe, cukier i produkty zawierające cukier, słodziki, skrobiowe warzywa, soki owocowe (oprócz ręcznie przygotowanych), jakiekolwiek produkty przetworzone/z dodatkiem zagęstników/konserwantów/barwników, soja i produkty sojowe, prawie wszystkie rośliny strączkowe, herbaty, kawa, nabiał (w zależności od stanu, dopuszcza się w małych ilościach organiczne kwaśne mleko oraz produkty z niego wytworzone), proszek do pieczenia.

Zarówno dietę SCD jak i GAPS rozpoczyna się od fazy początkowej tzw. Intro Diet, która pozwala na zredukowanie objawów schorzenia i rozpoczęcie procesu leczenia, następnie przechodzi się na zasady „pełnej” diety.

LFD

Dieta FODMAP zakłada zmniejszenie spożywania produktów, które zawierają w swoim składzie duże ilości fermentujących mono-, di- i oligosacharydów oraz polioli. Taka modyfikacja  dietetyczna jest wykorzystywana przy schorzeniach układu pokarmowego: jelito drażliwe, choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jako sposób na złagodzenie współwystępujących objawów gastrycznych.

LFD zakłada, że węglowodany łatwo fermentujące i słabo wchłanialne, o wysokim ciśnieniu osmotycznym, mogą drażnić jelita i przyczyniać się do pojawiania bólów brzucha/dyskomfortu w jamie brzusznej, wzdęć, wymiotów, zaparć czy biegunek.

Dieta składa się z dwóch etapów:

W pierwszym  na 6-8 tygodni eliminuje się wszystkie produkty z dużą ilością  fermentujących mono-, di- i oligosacharydów oraz polioli, w drugim stopniowo, w zależności od tolerancji, rozszerza się dietę pacjenta.

Eliminacji podlegają m.in.: pszenica, żyto, jęczmień, rośliny strączkowe, niektóre warzywa i owoce, większość nabiału, słodziki.

(na stronach podanych w bibliografii można znaleźć dokładne listy produktów polecanych i zabronionych oraz opisy wprowadzania i konkretnych etapów diet)

BIBLIOGRAFIA:

  1. http://www.siboinfo.com/diet.html
  2. http://scdlifestyle.com/about-the-scd-diet/
  3. http://www.breakingtheviciouscycle.info/p/science-behind-the-diet/
  4. http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/what-are-fodmaps/
  5. http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=111607

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Magister dietetyki, absolwentka uniwersytetów medycznych we Wrocławiu i Katowicach. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej. Pasjonatka zdrowego żywienia, kuchni wegetariańskiej i kosmetyki naturalnej. W wolnych chwilach gotuje i pochłania książki (hurtem). Uczestnik programu Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy. Więcej o programie na: www.zdrowojemy.info

  • Pani Marto! Ciesze się, że sa w tym kraju dietetycy tak obeznani w temacie SIBO, jak Pani, bo jak na razie, to spotkałam tylko jedną taką osobę (prowadzi na fb forum dla cierpiących na SIBO). Gdyby Pani chciała jeszcze bardziej zgłębic temat SIBO to polecam ksiązkę Normana Robillarda http://new.digestivehealthinstitute.org/shop/ i w ogóle jego stronę. Żadna z diet (scd, gaps, lowfoodmap) i wskazówek autorów tych diet mi nie pomogła, jak wskazówki tego autora, u nas jest to mało znana pozycja ale zagranica jest znany i ceniony. Pozdrawiam! :)

Loading...
Udostępnienia