SĹ‚odziki – naturalne i te sztuczne

Avatar photo
słodziki naturalne sztuczne

To fakt – lubimy dosĹ‚adzać potrawy i napoje. Jest to zdefiniowane przez odwieczne ludzkie przyzwyczajenie – smak cierpki oznaczaĹ‚ potencjalnie groĹşne, trujÄ…ce jedzenie zaĹ› sĹ‚odki jedzenie bezpieczne. Jedni sĹ‚odzÄ… częściej, inni rzadziej – problem zaczyna siÄ™ kiedy musimy zacząć uwaĹĽać na spoĹĽywane kalorie i nie wystarczy juĹĽ nam przeĹ›wiadczenie, ĹĽe w myĹ›l starej maksymy „cukier krzepi„.

Z pomocą przychodzą wtedy różnego rodzaju substancje słodzące oraz słodziki. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele ich gatunków, rodzajów zaczynając od słodzików w proszku, przez słodziki w płynie, ziołach i na tabletkach kończąc. Czym się różnią, czy są bezpieczne i które są najlepsze?

SĹ‚odziki naturalne i sztuczne substancje

Obecna ilość sĹ‚odzikĂłw na rynku jest zawrotna i ciężko wybrać te najlepsze. Mamy dostÄ™pne różnego rodzaju sĹ‚odziki w pĹ‚ynie, w proszku oraz tabletkach. UĹĽywany wachlarz skĹ‚adnikĂłw jest szeroki tak jak i ilość producentĂłw – czÄ™sto stosowane sÄ… w nich takie skĹ‚adniki jak aspartam, acesulfam K, sacharyna, cyklaminiany, sukraloza.

Zwolennicy słodzików naturalnych również mają niezwykle szeroką ofertę. W sklepach znaleźć można między innymi takie produkty o niskiej kaloryczności bądź niskim indeksie glikemicznym:

  • Stevia / Stewia – to wyciÄ…g z roĹ›lin gatunkĂłw o tej nazwie
  • pozyskiwany z fermentacji glukozy erytrytol
  • pozyskiwany z owocĂłw, drewna brzozy (cukier brzozowy) i kukurydzy ksylitol
  • inulina – mniej sĹ‚odka od zwykĹ‚ego cukru, ale teĹĽ mniej kaloryczna
  • fruktoza
  • cukier palmowy, pochodzÄ…cy z soku palmy kokosowej
  • i wiele, wiele innych

Substancje słodzące a zdrowie

Wiele osĂłb wciÄ…ĹĽ ma wiele wÄ…tpliwoĹ›ci co do tego, czy stosowanie sĹ‚odzikĂłw jest bezpieczne dla zdrowia, czÄ™sto nie stosujemy ich ze wzglÄ™du na to, ĹĽe wiÄ™cej zaufania mamy do tradycyjnego cukru niĹĽ sztucznych substancji. Aby odpowiedzieć na pytanie czy sÄ… one bezpieczne – warto siÄ™ zapytać – czym tak naprawdÄ™ sĹ‚odziki sÄ…? OdpowiedĹş jest prosta – to substancje, ktĂłre majÄ… nadać sĹ‚odki smak jednak nie zawierać znacznej iloĹ›ci kalorii. CzÄ™sto znajdziemy je w wielu przetworzonych produktach, ktĂłre moĹĽna znaleźć na półkach sklepowych, wiÄ™c czÄ™sto spoĹĽywamy je nawet o tym nie myĹ›lÄ…c.

Czy sztuczne słodziki szkodą organizmowi?

W ostatnim czasie w prasie i internecie pojawia siÄ™ znaczna ilość informacji zwiÄ…zana z podejrzewanÄ… szkodliwoĹ›ciÄ… niektĂłrych substancji sĹ‚odzÄ…cych – miÄ™dzy innymi aspartamu, ktĂłry w wyniku trawienia rozkĹ‚adany jest do aminokwasĂłw oraz szkodliwego metanolu. Ten ostatni jest co prawda trujÄ…cy, jednak mĂłwimy o mikrostężeniach, ktĂłrych szkodliwoĹ›ci nie potwierdziĹ‚y z caĹ‚Ä… pewnoĹ›ciÄ… dowody naukowe.

Należy jednak dodać, że istnieje szereg badań, które budzą pewne wątpliwości. Samo WHO wskazało, że nie można obecnie uznać aspartamu za bezpieczny [1]. Wskazuje się także na to, że sztuczne słodziki wpływać mogą negatywnie na mikrobiotę [2]. Tu ponownie dowody nie są jeszcze decydujące [3]. W efekcie badania trwają nadal.

Co za duĹĽo to niezdrowo!

Obecnie ilość wiÄ™kszoĹ›ci substancji sĹ‚odzÄ…cych w produktach jest ograniczona przez prawo europejskie. RĂłwnieĹĽ przy spoĹĽyciu indywidualnym produktĂłw sĹ‚odzonych i sĹ‚odzikĂłw zaleca siÄ™ raczej stosowanie ich z umiarem – podobnie jak w przypadku zwykĹ‚ego cukru, różnych naturalnych sĹ‚odzikĂłw bÄ…dĹş miodu. U osĂłb wraĹĽliwych jak i zdrowych przesadna ilość danego skĹ‚adnika moĹĽe powodować negatywne objawy.

Zobacz rĂłwnieĹĽ
cholina witamina b4

W praktyce jednak gĹ‚Ăłwna różnica miÄ™dzy cukrem a sĹ‚odzikiem to zawartość kaloryczna. Ze wzglÄ™du jednak, ĹĽe obecnie ilość sĹ‚odzikĂłw na rynku jest rosnÄ…ca – warto dla pewnoĹ›ci sprawdzić czy dany produkt byĹ‚ przebadany, atestowany. SzczegĂłlnie jeĹ›li chodzi o sĹ‚odziki naturalne. Warto teĹĽ pamiÄ™tać, ĹĽe stosowanie niektĂłrych substancji sĹ‚odzÄ…cych zamiast cukru w produktach nie wynika z ich wyĹĽszoĹ›ci lecz po prostu bywa dla producenta taĹ„sze.

Korzyści jakie niesie wykorzystanie słodzików to obok niskiej kaloryczności również niższa szkodliwość dla zębów a także przyjazność dla diabetyków.

Jakie subtancje słodzące można spotkać na rynku?

W produktach często spotykane są związki o niższej słodkości do których należą między innymi izomalt (E 953), sorbitol (E 420), ksylitol (E 967), maltitol (E 965), mannitol (E 421).

Popularnymi substancjami słodzącymi są również aspartam (E 951), cyklaminiany (E 952), sacharyna (E 954), acesulfam K (Ace K / E 950).

Bibliografia:

  1. https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released
  2. Hosseini, A., Barlow, G. M., Leite, G., Rashid, M., Parodi, G., Wang, J., … & Mathur, R. (2023). Consuming artificial sweeteners may alter the structure and function of duodenal microbial communities. Iscience, 26(12).
  3. Wąsik, K., Tomaszuk, S., & Wojtuś, M. (2023). Synthetic sweeteners and their impact on the gut microbiota-current state of knowledge. Journal of Education, Health and Sport, 13(3), 31-37.
  • Data pierwotnej publikacji: 6.04.2013
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badaĹ„: 14.01.2024