Jak wynika z nowych badań opublikowanych w „Journal of the American Heart Association”, kobiety w wieku starszym, które spożywają warzywa w dużych ilościach wykazują mniejszą grubość ścianek tętnicy szyjnej. Najbardziej korzystne jest spożywanie warzyw kapustnych, w tym brokułów, kalafiora, kapusty i brukselki. Jest to jedno z niewielu badań, w trakcie których analizowano potencjalny wpływ spożywania różnych rodzajów warzyw na wskaźniki subklinicznej miażdżycy, stanowiącej przyczynę chorób układu sercowo-naczyniowego.

Charakterystyka badania

Badacze z University of Western Australia w Crawley zaprosili do udziału w badaniu 954 australijskich kobiet w wieku 70 lat i starszych. Posłużono się kwestionariuszami częstotliwości spożycia żywności. Kobiety odnotowywały spożycie warzyw w zakresie częstości od „nigdy” do „trzy lub więcej razy dziennie”. W kwestionariuszu wymieniono takie warzywa jak: kapustne (brokuły, kalafior, kapusta i brukselka), cebulowe (np. cebula, czosnek, por i szalotka), żółte/pomarańczowe/czerwone, zielone liściaste i rośliny strączkowe. Dokonano również pomiaru grubości ściany tętnicy szyjnej oraz sprawdzono obecność w nich blaszki miażdżycowej.

Wyniki badania

Naukowcy zaobserwowali 0,05 mm różnicę grubości ścianek tętnicy szyjnej między kobietami z wysokim i niskim spożyciem warzyw. Jest to znaczące, ponieważ zmniejszenie grubości ścianki szyjnej o 0,1 mm wiąże się z 10-18%-owym zmniejszeniem ryzyka występowania udaru i zawału serca. Ponadto, każde 10 gram warzyw kapustnych spożywane w ciągu dnia wiązało się średnio z dodatkowym zmniejszeniem grubości naczyń o 0,8%. W tym badaniu konsumpcja innych typów warzyw nie wykazywała związku z grubością ściany tętnicy szyjnej. Przy analizie uwzględniono także informacje na temat stylu życia badanych, czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, stosowane leki oraz inne czynniki żywieniowe.

Jednak ze względu na obserwacyjny charakter tego badania nie można ustalić związku przyczynowego-skutkowego. Mimo to badacze uważają, że wytyczne dietetyczne powinny podkreślać znaczenie zwiększania spożycia warzyw kapustnych w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

Źródło: Lauren C. Blekkenhorst, Catherine P. Bondonno, Joshua R. Lewis, Richard J. Woodman, Amanda Devine, Nicola P. Bondonno, Wai H. Lim, Kun Zhu, Lawrence J. Beilin, Peter L. Thompson, Richard L. Prince, Jonathan M. Hodgson. Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women. Journal of the American Heart Association, 2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...