Sprawdź czy grozi Ci zakwaszenie organizmu?

Avatar photo
zakwaszenie organizmu?

Odczyn krwi, czyli to jakie ma PH nie zaleÅŒy od diety. Rodzaj spoÅŒywanych produktów nie ma bezpośredniego wpływu na regulację PH krwi. Przytoczę tutaj zasadę działania naszego układu pokarmowego.

zakwaszenie organizmu?
Bjoen Vylezich / 123RF

Zakwaszenie organizmu – dietetyczny mit

Wszystko to, co zjadamy kumuluje się w ÅŒołądku. Odczyn ÅŒołądka jest intensywnie kwaśny – PH ok. 2. Treść pokarmowa opuszcza ÅŒołądek wówczas tylko wtedy, kiedy osiągnie odpowiedni poziom kwasowości. Kolejno opuszcza ÅŒołądek i przemieszcza się w kierunku jelita cienkiego. Następnie trzustka wydziela enzymy trawienne, których zadaniem jest m.in. neutralizacja kwasu solnego. Zatem wniosek nasuwa się samoistnie. Nie ma znaczenia co zjesz, poniewaÅŒ w ÅŒołądku cała treść i tak musi zostać zakwaszona, a w kolejnych etapach trawienia zalkalizowana. Nasz organizm samodzielnie i bez naszej ingerencji nieustannie reguluje PH spoÅŒywanego pokarmu w zaleÅŒności od tego gdzie aktualnie się znajduje. Naturalnym procesem trawienia jest przejście ze stanu kwaśnego w zasadowy i z powrotem.

Ponadto organizm posiada zdolność regulacji PH. Kiedy PH krwi wzrasta na skutek choroby np. niewydolność nerek (nerki odgrywają istotną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo – zasadowej, produkują jony niezbędne do buforowania kwasów), zwiększa się praca płuc. Intensywniej pracują, aby wydalić dwutlenek węgla – produkt, który powstaje w wyniku reakcji. W ten sposób, działa cykl regulujący PH we krwi.

Organizm nie pobiera minerałów z kości, aby utrzymać PH na odpowiednim poziomie. To kolejny mit na ten temat. Obecne badania dowodzą, ÅŒe stosowanie diet typowo kwasotwórczych nie ma negatywnego wpływu na metabolizm wapnia oraz nie przyczynia się do rozwoju osteoporozy.

Rakotwórczość

Kolejnym mitem na temat diety kwasotwórczej jest jej rakotwórcza właściwość. Zgodnie z powszechnie obowiązującą opinią, komórki nowotworowe mogą rozwijać się tylko w środowisku kwaśnym. Nikt jednak nie dopowiedział, ÅŒe te same komórki mogą rozwijać się takÅŒe w środowisku lekko zasadowym o PH 7.4, czyli takim jaki ma zdrowy organizm. To, ÅŒe dieta nie wpływa na PH krwi juÅŒ wiemy, PH krwi nie jest tez jednoznaczne z PH komórek rakowych. Komórki rakowe wydzielają kwaśne środowisko, dzięki czemu mogą przetrwać i się rozwijać, natomiast nie ma to bezpośredniego związku z PH krwi. Podsumowując to, nowotwór tworzy wokół siebie kwaśne środowisko, a nie na odwrót. Kwaśny odczyn krwi nie powoduje raka.

Milk alkaline syndrome

Organizm dÄ…ÅŒy do samoregulacji PH o czym juÅŒ wspomniano w treści. Natomiast jeśli chodzi o skrajne przypadki, czyli bardzo niski odczyn PH krwi lub bardzo wysoki to z obu sytuacji bardziej niebezpieczna dla naszego zdrowia jest obniÅŒona kwasowość. W sytuacji, w której dominuje odczyn zasadowy, powoduje więcej szkód dla naszego organizmu. Leki obniÅŒające kwasowość (IPP) działające poprzez hamowanie wydzielania kwasów solnych spoÅŒyte wraz z zasadowym płynem np. mlekiem moÅŒe spowodować zbyt wysoki odczyn zasadowy, niebezpieczny dla zdrowia tzw. milk alkaline syndrome.

Zobacz równieŌ
gruszka nashi

Sprawny organizm nie ma większych problemów z właściwą regulacją PH krwi i to niezaleÅŒnie od stosowanej diety. Nie wiadomo, gdzie swoje źródło ma popularna opinia na temat niebezpieczeństwa wynikającego ze stosowania diety kwasotwórczej. Jest to chyba kolejny pomysł na doskonały interes firm farmaceutycznych, które straszą zakwaszeniem organizmu i jako rozwiązanie proponują środki zobojętniające.

Na zakończenie dodam, ÅŒe Eskimosi, którzy spoÅŒywają mięso nie martwią się o swoje zakwaszenie, a mimo to ÅŒyją i cieszą się zdrowiem. Nasz organizm jest na tyle inteligentny, ÅŒe proces regulacji PH krwi nie powinien nas martwić. Dla tych co nadal czują obawy przed zakwaszeniem dodam, ÅŒe właściwie zbilansowana dieta, która oprócz mięsa będzie zawierała warzywa zapewni nam zdrowie. Nie będzie miała wpływu na PH krwi, ale pozbawi wątpliwości tych, którzy uwierzyli w zakwaszenie organizmu.