Sprawozdanie: Congressus Dietetica 2018

Avatar photo

W dniach 6-7 kwietnia 2018 r. w Łodzi miało miejsce jedno z najważniejszych wydarzeń branży dietetycznej roku  – Congressus Dietetica, który już po raz ósmy został zorganizowany przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków.

Jak co roku konferencja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem specjalistów – tę edycję odwiedziło blisko 800 osób. Zaproszeni prelegenci to przede wszystkim kadra naukowa z wiodących ośrodków badawczych w Polsce ale także praktycy, którzy dzielili się swoimi doświadczeniami zawodowymi.

W ramach Congressus Dietetica można było wysłuchać wykładów między innymi: prof. dr hab. n. med. Jakuba Fichna,  prof. dr hab. n. med. Anny Zalewskiej-Janowskiej, prof. dr hab. n. med. Iwony Wybrańskiej, prof. dr hab. n. med. Ewy Augustynowicz-Kopeć, dr hab. n. med. Lucyny Ostrowskiej czy dr hab. inż. lek med. Dariusza Włodarka.

Dzień pierwszy: mikrobiota

Pierwszy dzień konferencji poświęcony był w największej części tematyce mikrobioty – jednymi z ciekawszych prezentowanych tematów to Wpływ mikrobioty jelitowej na rozwój i leczenie otyłości wygłoszony przez dr hab. n. med. Lucynę Ostrowską. Z prelekcji pani dr hab. n. med. Elżbiety Poniewierki słuchacze zapoznali się z faktami i mitami dotyczącymi przeszczepu bakterii jelitowych. Pani mgr Paulina Czadek wskazała rolę mikrobiomu w niedożywieniu a mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga opowiedziała o wpływie diety ketogenicznej na mikrobiotę jelitową u pacjentów z padaczką lekooporną.

Prezentacja prac własnych

Tego dnia gorącą dyskusję rozbudziły prezentacje prac własnych młodych badaczy. Prezentowano między innymi temat wpływu sposobu rozszerzania diety metodą BLW na zachowania żywieniowe dzieci w wieku 1-3 (Daria Masztalerz i Monika Zielińska), gdzie autorki zaznaczyły, że ten model rozszerzania diety dzieci jest zarówno bezpieczny jak i korzystnie wpływa na późniejsze kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci. Pani Ewa Bryl przestrzegała przed zgubnym wpływem stresu, którego doświadcza przyszła mama jako czynnika zwiększającego ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości u dziecka – co prawda dowody naukowe w tym względzie są bezsprzeczne, jednak nie zawsze udaje się przyszłym mamom uniknąć stresujących sytuacji podczas ciąży.

Jeden z ciekawych opisów przypadku został przedstawiony w ramach wykładu pani Agaty Krasińskiej. Dotyczył on nastolatki, która przez nadmierne i niekontrolowane spożycie słodzonych napojów doprowadziła do rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Sesja posterowa

Pierwszego  dnia odbyła się także sesja posterowa przygotowana przede wszystkim na podstawie badań własnych studentów i doktorantów. Tematyka sesji była bardzo zróżnicowana. Zauważyć było można, że jedną z najchętniej wykorzystywanych przez młodych badaczy metod zbierania danych jest wykorzystanie kwestionariuszy ankietowych. Ta metodyka pozyskiwania danych pojawiła się w wielu pracach spośród kilkudziesięciu zaprezentowanych opracowań.

Dzień drugi: problematyka otyłości

Drugi dzień konferencji poświęcony był zagadnieniu otyłości, w aspekcie epidemiologicznym, jej konsekwencji zdrowotnych, możliwości leczenia, metod pracy z pacjentem i psychologicznym aspektom tej choroby.  Jednym z wykładów, który wywołał bardzo żywą dyskusję publiczności z wykładowcą dotyczył laktoferyny jako naturalnego regulatora metabolizmu wygłoszony przez panią dr n med. Jolantę Artym. Prelekcja dr n med. Elżbiety Włodarczyk dotycząca refluksu naświetliła rolę dietetyka w pomocy pacjentowi, u którego podejrzewa się bądź zdiagnozowano refluks. Czasem odpowiednio zmodyfikowana dieta znacząco poprawia komfort życia osób z refluksem i mogą one normalnie funkcjonować bez konieczności długotrwałej farmakoterapii.

Bardzo praktyczne, z punktu widzenia dietetyka, zagadnienie dotyczące wyboru określonych produktów spożywczych u osób z otyłością zostało poruszone w prelekcji pani dr Katarzyny Okręglickiej. Przedstawiła ona temat dotyczący zastosowania niskokalorycznych substancji słodzących w celu kontroli masy ciała.  Pacjenci, którzy zmuszeni są do kontroli masy ciała powinni zrezygnować z dosładzania napojów oraz unikać pokarmowych źródeł cukrów rafinowanych. Jak się okazuje: osoby, którym rezygnacja ze smaku słodkiego w napojach i produktach spożywczych przychodzi z trudnością mogą zastępować je produktami z dodatkiem słodzików. Choć wybór ten nie jest tak dobry jak całkowite zaniechanie dosładzania, to w świetle obecnych badań stanowi akceptowalną alternatywę w porównaniu do produktów słodzonych tradycyjnie.

Wykładem kończącym tegoroczny kongres był wykład dr hab. inż. lek med. Dariusza Włodarka, który przedstawił aktualne badania dotyczące spożycia soków i ich wpływ na masę ciała. Jak podkreślił prelegent umiarkowane spożycie stuprocentowych soków owocowych może być korzystne dla zdrowia, szczególnie osób starszych mających często problemy ze spożyciem odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców. Umiarkowane spożycie soków objętościowo nieprzekraczające 1 szklanki dziennie nie wpływa negatywnie na wzrost masy ciała u konsumentów. Może zaś dostarczać cennych składników mineralnych, witamin i antyoksydantów.

Co za rok?

Organizatorzy zapraszają już na dziewiąty Congressus Dietetyica w 2019 roku. Konferencja ta niezmiennie trzyma wysoki poziom merytoryczny, o czym świadczy niesłabnące nią zainteresowanie dietetyków jak i liczba uczestników. Było nam miło patronować temu ważnemu wydarzeniu i mamy nadzieję: do zobaczenia za rok.

FOTORELACJA: