Sprawozdanie z Konferencji „Współczesna Dietetyka o zdrowiu kobiet”

Avatar photo

W dniu 4 czerwca, w Poznaniu odbyła się Ogólnopolska Konferencja: Współczesna Dietetyka o zdrowiu kobiet.

Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem, wzięło w niej udział ponad 500 osób stacjonarnie i online.

Już pierwsze wrażenie było świetne. Sala i scena udekorowane były ziołami w doniczkach (każdy uczestnik wracał obładowany doniczkami do domu). N stołach znajdowały się wody (również czarne!), kombucha, smoothie oraz jabłka. Wprawiło to uczestników w przyjemny nastrój.

fot. autora

Program podzielony był na 4 panele – otyłość, mikrobiom, onkologia i płodność – czyli tematy bliskie każdej kobiecie. Większość uczestniczek stanowiły bowiem kobiety w różnym wieku.

Wykłady były krótkie i zwięzłe – założeniem organizatorów było dostarczenie uczestnikom „wiedzy w pigułce” na różne tematy. Czasami jednak czas przeznaczony na wykład był zdecydowanie za krótki. Wykładowcy mieli tak szeroką wiedzę, że chciałoby się posłuchać ich dłużej.

Panel: otyłość

Konferencję rozpoczęła prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska wykładem o otyłości. Zwróciła uwagę na to, że nadwaga to tzw. „przedotyłość” i sygnał, że jeszcze wszystko można odwrócić. Dlatego dietetyk powinien tak poprowadzić pacjenta z nadwagą, żeby nie dopuścić do powstania chorób współistniejących i otyłości.

Podkreśliła również, że nie należy traktować otyłości gynoidalnej jako tej „zdrowej”, bo również ona prowadzi do powikłań. Wśród nich zaś zwyrodnienia kości i stawów, PCOS, zaburzeń rytmu serca czy nowotworów dróg rodnych.

Dr n. farm. Joanna Pieczyńska opowiedziała o pacjentach kwalifikowanych do operacji bariatrycznych oraz prowadzeniu dietetycznym w czasie przedoperacyjnym, kiedy to powoli zmienia się nawyki żywieniowe (powolne przeżuwanie, jedzenie w pozycji siedzącej przy stole).

Następnie dr nauk o zdrowiu Angelika Staszewska przedstawiła wykład o tym, dlaczego przewlekłe stosowanie diet odchudzających (a na permanentnej diecie jest w Polsce prawie 40% kobiet!) może prowadzić do nadmiernego jedzenia, a odchudzanie osób z prawidłowym BMI to prosta droga do otyłości. W późniejszym wykładzie mówiła również o zmianie nawyków żywieniowych w ujęciu psychodietetycznym.

Kiedy na scenę wskoczył „jeszcze nie doktor” Jakub Mauricz – chyba wszystkich zaraził swoją pozytywną energią. Mówił o zarządzaniu CICO (calories in – calories out), czyli jak bez zbędnego liczenia każdej kalorii – poprawnie zbilansować energetycznie dzień. Podkreślał rolę aktywności fizycznej – zarówno sportu, jak i NEAT – każde sprzątanie czy umycie okien pozwala na uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego.

Następnie połączyła się z nami dr nauk med. Anna Jeznach-Steinhagen, która opowiedziała o insulinooporności, jej przyczynach i powikłaniach. Zwróciła uwagę na rogowacenie ciemne i włókniaki na szyi, które są pierwszym widocznym objawem wysokiego poziomu insuliny i doradziła wszystkim dietetykom oglądanie stanu szyi pacjenta. Podkreśliła też rolę mikrobioty w zaburzeniach metabolicznych. W ten sposób zrobiła wstęp do drugiego panelu, który dotyczył właśnie mikrobiomu.

fot. autora

Panel: mikrobiota

Część dotyczącą mikrobiomu jelitowego i jego ogromnego wpływu na zdrowie zapoczątkowała prof. dr nauk medycznych Ewa Stachowska wykładem o osi jelitowo-wątrobowej. Podkreśliła, jak ważne jest spożywanie błonnika (same „dobre bakterie” w probiotykach to nie wszystko, trzeba je mieć czym wykarmić).

Przedstawiła uczestnikom własne, nieopublikowane jeszcze badania. Wskazują one na to, ze zwiększenie błonnika w diecie (o 24 g) wpłynęło korzystnie na redukcję stłuszczenia wątroby.

Dr n. biol. med Patrycja Szachta w świetnym stylu opowiedziała uczestnikom o roli mikrobiomu w zespole jelita drażliwego oraz o roli diagnostyki w SIBO i IMO oraz sposobie leczenia tych chorób (konieczna antybiotykoterapia, a następnie czasowo dieta lowFODMAP,) a dr n. med. Anna Bartnicka dodała jeszcze informacje o MALFD i chorobie Leśniowskiego-Crohna w kontekście probiotykoterapii.

Po tym panelu już chyba żaden z uczestników nie ma wątpliwości co do tego, że o bakterie jelitowe trzeba dbać, spożywając przede wszystkim odpowiednią ilość błonnika pokarmowego.

fot. autora

Panel: onkologia

W tej części uczestnicy dowiedziały się o tym, jak ważne i trudne jest żywienie pacjentów onkologicznych. Wykłady przedstawiły dr n. med. I n.o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska oraz dr n. med. Magdalena Jodkiewicz. Pacjenci z nowotworami przewodu pokarmowego są często niedożywieni, z dysfagią i wymagają diety zapobiegającej kacheksji nowotworowej. Z kolei pacjentki z nowotworem piersi po chemioterapii potrzebują specjalnego żywienia ze względu na jadłowstręt, nudności czy wymioty.

Panel: płodność

Panel rozpoczął się wykładem o roli dietoterapii przy schorzeniach wpływających na płodność, czyli sprawa istotna dla prawie każdej kobiety. Dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna zwróciła uwagę na to, że we współczesnym świecie niepłodność wynika z otyłości, która prowadzić może do PCOS. Podkreśliła rolę dietetyka w terapii i dała uczestnikom świetną radę „Zastosuj taką dietę, którą pacjent będzie chciał stosować, a nie jest dla niego niebezpieczna”.

Mgr farm. Anna Brandys omówiła suplementację w okresie prekoncepcyjnym, w czasie ciąży i laktacji i przedstawiła oficjalne stanowisko Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Zdrowe kobiety w ciąży powinny suplementować jedynie kwas foliowy, witaminę D3, żelazo, jod i DHA.

Na koniec uczestnicy wysłuchali jeszcze dwóch wykładów. Dr inż. Katarzyna Okręglicka przedstawiła wyniki badań, z których wynika, że suplementacja krótkołańcuchowymi flawonolami z liczi wpływa korzystnie na redukcję tłuszczu trzewnego oraz poprawę wskaźnika HOMA/IR.

Prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska zakończyła konferencję, opowiadając o wpływie diety na funkcje poznawcze. Wskazała też na istotną rolę kwasów omega-3.

Podsumowanie

W przerwach między panelami można było porozmawiać z wystawcami, poznać nowości rynkowe lub uzyskać większą wiedzę na temat konkretnych produktów. A jeśli ktoś zgłodniał – miał okazję spróbować świetnego dietetycznego chleba z wyborem past warzywnych. Uczestnicy otrzymali również próbki produktów i wiele interesujących materiałów do przeczytania w domu.

Konferencja była ciekawa, a wykłady bardzo przystępne i zrozumiałe dla każdego. Czekamy na następną edycję w przyszłym roku!

fot. autora