Teraz czytasz
Sprawozdanie z konferencji „Diety roślinne. Wady i zalety”

Sprawozdanie z konferencji „Diety roślinne. Wady i zalety”

dr Justyna Bylinowska

W dniu 15 lutego 2020 roku w Warszawie miała miejsce konferencja zorganizowana przez Akademię Dietetyki Sportowej. Wydarzenie poświęcone było całkowicie tematyce diet roślinnych a portal Dietetycy.org.pl miał zaszczyt objąć je patronatem medialnym.

Wśród zaproszonych prelegentów znaleźli się znani specjaliści i propagatorzy diet roślinnych między innymi dr Damian Parol, mgr Urszula Somow, mgr Iwona Kibil oraz mgr Małgorzata Desmond.

Specjaliści na temat diety roślinnej

Jeden z pierwszych wykładów poprowadziła pani prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Pani profesor przedstawiła aktualny stan wiedzy w zakresie wpływu diety roślinnej na mikrobiotę przewodu pokarmowego. Obecnie prowadzonych jest wiele badań, zarówno zagranicznych jak i krajowych, nad zwiększeniem różnorodności bakterii jelitowych. Podkreśla się znaczenie czynników żywieniowych, w tym odpowiedniego doboru i wielkość spożycia produktów roślinnych.

W dalszej części konferencji pani mgr Paulina Panufnik wskazywała na trudności w bilansowaniu jadłospisów u osób na diecie wegańskiej u których rozpoznano dysfunkcje i choroby układu pokarmowego takie jak IBS, SIBO, choroba Leśniowskiego Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nietolerancję FODMAP lub histaminy. Stany chorobowe, w obrębie jelit predysponują pacjentów do powstawania niedoborów pokarmowych a jednocześnie wymagają odpowiedniej modyfikacji diety. Specyficzne wymogi żywieniowe związane z terapią są często bardzo trudne do prawidłowego zbilansowania w modelu diety wegańskiej. Istotne jest by dietetyce prowadzący osoby z przypadłościami w obrębie przewodu pokarmowego, chcącymi jednocześnie odżywiać się w sposób wegański, zwracali szczególną uwagę na możliwe większe występowanie niedoborów składników odżywczych.

Pani mgr Klaudia Wiśniewska przybliżyła słuchaczom temat dotyczący diety wegetariańskiej w aspekcie otyłości. Przytoczyła wyniki sondażu na temat samooceny diety Polaków, którzy na ogół oceniają swój sposób odżywiania jako zdrowy lub bardzo zdrowy. Wskazała też na trend wyższego zainteresowania dietami bezmięsnymi u naszych rodaków. Jest to bardzo korzystna tendencja, gdyż w obliczu wzrastającej epidemii nadwagi i otyłości w naszym kraju stosowanie diet roślinnych jest korzystne. Jak wskazują badania wśród osób stosujących diety wegańskie i wegetariańskie rzadziej stwierdzana jest otyłość a ponadto są one skutecznym sposobem na długotrwałe utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Panel poświęcony roślinnym dietom sportowym poprowadzili wspólnie Damian Parol i Urszula Somow. Odnosili się do szeroko komentowanego filmu „Game changers” i jego przełożenie na zainteresowanie dietami roślinnymi wśród rodzimych sportowców. Pani Somow wskazywała na zawiłości związane z bilansowaniem diet roślinnych u sportowców ze szczególnym podkreśleniem prewencji potencjalnych niedoborów żelaza, wapnia, kwasów tłuszczowych EPA i DHA oraz witaminy B12. Do dyskusji została zaproszona zawodniczka olimpijska pani Oktawia Nowacka, która jako weganka przestawiła słuchaczom praktyczną stronę tej diety i jej wpływ na wyniki sportowe oraz samopoczucie sportsmenki.

Wykład poświęcony aspektom diety roślinnej w żywieniu niemowląt i małych dzieci wygłosili prof. Janusz Książyk i mgr Małgorzata Desmond. Prelegenci podkreślili istotność czynnika edukacji żywieniowej  wśród opiekunów dzieci będących na dietach roślinnych. Pan profesor krytycznie odniósł się do stosowania diety wegańskiej u dzieci do lat trzech – zaś wskazał, że poprawnie zbilansowana dieta wegetariańska może być stosowana u osób w każdym wieku.

Zobacz również
konferencja

Pozostałe wykłady poświęcone zostały wpływowi diet roślinnych w prewencji chorób układu krążenia, stosowania wspomagającego w terapii chorób tarczycy oraz PCOS.   

Nad konferansjerką czuwał sam organizator, pan mgr Bartłomiej Pomorski, który poza moderowaniem rozmów, aktywnie włączał się w dyskusję z prelegentami.

Konferencja Diety roślinne – wady i zalety została zorganizowana i przeprowadzona na bardzo wysokim poziomie merytorycznym z dobrym zapleczem organizacyjnym. Osoby, które ją przegapiły, powinny rozważyć uczestnictwo w kolejnej edycji. 

5 1 głosuj
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze