Sprawozdanie z konferencji “Medyczne aspekty żywienia człowieka”

III OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA STUDENTÓW I DOKTORANTÓW –

MEDYCZNE ASPEKTY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA

W dniach 09 – 10 czerwiec 2017 roku odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Studentów i Doktorantów, która przebiegała pod hasłem „ Medyczne Aspekty Żywienia Człowieka”. Organizatorem wydarzenia było Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Samorząd Studentów Wydziału Medycznego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jednym z patronów  medialnych uczestniczących w tym ważnym wydarzeniu był portal Dietetycy.org.pl.

Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem, zarówno ze strony studentów dietetyki i pasjonatów żywienia, doktorantów, jak i praktykujących dietetyków. Pierwszego dnia konferencja została podzielona na 3 sesje, w czasie których zaprezentowane zostały osiągnięcia naukowe studentów oraz doktorantów z zakresu nauk medycznych, dietetyki, technologii żywności, a także promowania aktywności fizycznej. Zagadnienia poszczególnych wykładów były bardzo różnorodne, skupiały się wokół teoretycznego i  praktycznego wykorzystania wiedzy żywieniowej w codziennej pracy zawodowej.

Pierwszą sesję wykładów otworzyła dr inż. Danuta Gajewska swoją prelekcją, dotyczącą standardów postępowania dietetycznego w leczeniu alergii pokarmowych. Ciekawym zagadnieniem poruszonym podczas prezentacji był NCP (Nutrition Care  Process), polegający na rozwiązywaniu problemów żywieniowych, podejmowaniu decyzji dotyczących żywienia pacjentów oraz zapewnieniu bezpiecznej, skutecznej i wysokiej jakości opieki zdrowotnej. Pani dr podkreśliła jak ważna jest praca dietetyka z innymi zespołami terapeutycznymi (lekarz, pielęgniarka, psycholog i inni specjaliści). Na uwagę zasługiwał również wykład poświęcony diecie w prewencji chorób sercowo – naczyniowych, który poprowadził dr n. med. Mariusz Dąbrowski. W swoim wystąpieniu zaznaczył, że dieta bogata w tłuszcze nasycone nie jest szkodliwa, o ile są one spożywane w zwyczajnych ilościach (MUFA działają ochronnie, PUFA wydają się być neutralne). Prelekcja dr Sylwii Chmiel – Szajner omawiała rolę składników pokarmowych w diecie ciężarnych i ich wpływ na przyszłe zdrowie dziecka.

Drugą sesję konferencji otworzył wykład mgr Ewy Ehmek vel Emczynskiej, która zwracała uwagę na coraz powszechniejsze i często nieuzasadnione stosowanie bardzo restrykcyjnej diety ketogennej. Prelegentka, posiadająca praktykę w leczeniu pacjentów z padaczką lekooporną  i wrodzonymi wadami metabolizmu wyraźnie podkreślała, że „dieta ketogenna to lek stosowany w określonej dawce”.

Niewątpliwie, najciekawszymi wystąpieniami na konferencji były prezentacje z dziedziny sportu. Dr Amit Batra mówił o efektywnej suplementacji w zapobieganiu przetrenowania organizmu sportowca. Podkreślał, iż przetrenowanie nie jest spowodowane wyłącznie zbyt ciężkim treningiem. Wpływają na to m.in. nieodpowiednia dieta, nieprawidłowy dobór mikroskładników, przemęczenie determinowane obciążeniem fizycznym, psychicznym. Ciekawym tematem w tej części konferencji była „Dieta FOODMAP u sportowców w praktyce dietetyka” przedstawiana przez mgr Urszulę Somow.

Temat suplementacji w sporcie oraz zagrożeń z nią związanych zaprezentował mgr Paweł Szewczyk. W sposób dość obszerny zostało omówione postępowanie żywieniowe w prewencji kontuzji, podczas urazu, w okresie rehabilitacji sportowca. Wykład ten prowadził mgr Łukasza Jaśkiewicza.

Poziom wykładów był bardzo wysoki, o czym świadczyć mogą liczne pytania zadawane przez słuchaczy po każdej sesji.  Mimo napiętego harmonogramu frekwencja dopisała – w konferencji uczestniczyło kilkadziesiąt osób.  Organizacja konferencji przebiegała bez zarzutów- między sesjami były przerwy, na których można było m.in zapoznać się z programem dietetyk.pro oraz aliant kalkulator dietetyczny. Zorganizowano również konkursy, w których do wygrania były ciekawe nagrody (np. rower).

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk w Poradni Dietetycznej Dietolinia w Stalowej Woli

Loading...
Udostępnienia