III OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA STUDENTÓW I DOKTORANTÓW –
MEDYCZNE ASPEKTY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
W dniach 09 – 10 czerwiec 2017 roku odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Studentów i Doktorantów, która przebiegała pod hasłem „ Medyczne Aspekty Żywienia Człowieka”. Organizatorem wydarzenia było Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Samorząd Studentów Wydziału Medycznego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jednym z patronów medialnych uczestniczących w tym ważnym wydarzeniu był portal Dietetycy.org.pl.
Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem, zarówno ze strony studentów dietetyki i pasjonatów żywienia, doktorantów, jak i praktykujących dietetyków. Pierwszego dnia konferencja została podzielona na 3 sesje, w czasie których zaprezentowane zostały osiągnięcia naukowe studentów oraz doktorantów z zakresu nauk medycznych, dietetyki, technologii żywności, a także promowania aktywności fizycznej. Zagadnienia poszczególnych wykładów były bardzo różnorodne, skupiały się wokół teoretycznego i praktycznego wykorzystania wiedzy żywieniowej w codziennej pracy zawodowej.
Drugą sesję konferencji otworzył wykład mgr Ewy Ehmek vel Emczynskiej, która zwracała uwagę na coraz powszechniejsze i często nieuzasadnione stosowanie bardzo restrykcyjnej diety ketogennej. Prelegentka, posiadająca praktykę w leczeniu pacjentów z padaczką lekooporną i wrodzonymi wadami metabolizmu wyraźnie podkreślała, że „dieta ketogenna to lek stosowany w określonej dawce”.
Niewątpliwie, najciekawszymi wystąpieniami na konferencji były prezentacje z dziedziny sportu. Dr Amit Batra mówił o efektywnej suplementacji w zapobieganiu przetrenowania organizmu sportowca. Podkreślał, iż przetrenowanie nie jest spowodowane wyłącznie zbyt ciężkim treningiem. Wpływają na to m.in. nieodpowiednia dieta, nieprawidłowy dobór mikroskładników, przemęczenie determinowane obciążeniem fizycznym, psychicznym. Ciekawym tematem w tej części konferencji była „Dieta FOODMAP u sportowców w praktyce dietetyka” przedstawiana przez mgr Urszulę Somow.
Temat suplementacji w sporcie oraz zagrożeń z nią związanych zaprezentował mgr Paweł Szewczyk. W sposób dość obszerny zostało omówione postępowanie żywieniowe w prewencji kontuzji, podczas urazu, w okresie rehabilitacji sportowca. Wykład ten prowadził mgr Łukasza Jaśkiewicza.