Sprawozdanie z warsztatu „Dieta low FODMAP w praktyce”

Avatar photo
warsztat

20.11.2020 r. odbył się warsztat pt. ,,Dieta low FODMAP w praktyce” prowadzony przez dr Małgorzatę Kostecką. Warsztat był częścią konferencji z cyklu Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś, objęte patronatem dietetycy.org.pl. Drugi równoległy warsztat dotyczył choroby Crohna.

Tematem warsztatu „Dieta low FODMAP w praktyce” było zastosowanie wspomnianej diety w zespole jelita drażliwego (IBS).

Tematyka warsztatów

Uczestnicy mogli uporządkować posiadaną wiedzę, ponieważ temat omówiony był od podstaw. Wspomniane było, czym jest dieta low FODMAP, jakie są jej założenia czy jakie objawy mogą wskazywać na IBS.

Z kolei dalsze przybliżanie tematu pozwoliło na poznanie etapów diety. Omówione były one bardzo szczegółowo z uwzględnieniem dozwolonych i niedozwolonych produktów.

Główne wnioski

Porównanie różnych tabel (polskich, jak i zagranicznych) ze wspomnianymi produktami pokazało, że nie wszystko można definitywnie zaliczyć jako dozwolone lub zabronione.

Zobacz również
sorgo

Należy wziąć również pod uwagę gramaturę produktów czy stopień dojrzałości owoców. Na przykładzie jadłospisu dostępnego w Internecie zostało pokazane, jak łatwo brak sprecyzowania może wprowadzić pacjenta w błąd.

Case study

W warsztacie przedstawiono również opis przypadku osoby zmagającej się z IBS czy modyfikację konkretnych potraw pod kątem tej diety. Polecana aplikacja z bazą produktów wskazanych bądź niezalecanych może okazać się bardzo pomocna jako rzetelne źródło wiedzy.