Stokrotka

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) nazywana również łąkową, występuje w całej Europie i Azji Zachodniej. Jest pospolita na terenie Polski, kwitnie od marca do listopada, czasem zakwita nawet podczas bezmroźnej zimy. Nie ma specjalnych wymagań glebowych i rośnie praktycznie w każdych warunkach. Najczęściej można spotkać ją na łąkach, w parkach i w ogródkach.

Zdjęcie własne autora

Właściwości lecznicze

Większość z nas zachwyca się pięknem tych drobnych białych kwiatków, nieliczni zaś wiedzą, że są one jadalne! Liście można używać przy wszelkiego rodzaju krwawieniach oraz jako środek przeciwgorączkowy. Niegdyś często spożywano delikatne listki stokrotki w postaci sałatek. Kwiaty zaś zbierano i suszono w zaciemnionym miejscu.

W skład chemiczny stokrotki wchodzą: β-karoten, związki garbnikowe, flawonoidy, antocyjany, kwasy organiczne, śluzy oraz liczne składniki mineralne.

Z kwiatów izoluje się cenne związki flawonoidowe takie jak: apigenina, kemferol oraz kwercetyna. Wyższe zawartości flawonoidów znajdują się w kwiatostanach niż w liściach. Wśród glikozydów dominują głównie pochodne apigeniny: 7-O -glukozyd, 7-O -glukuronid, 7-O -metyloglukuronid i 7-O -kawoiloglukozyd.                                                 .

Naparem z kwiatów można przemywać oczy przy lekkich stanach zapalnych. Maseczki z kwiatów zalecane są przy trądziku i egzemach. Roślinę można spożywać w postaci ziołowej herbatki  nazywanej daisy-tea – zalecanej przy miażdżycy.

W składzie stokrotki można wyróżnić również saponiny triterpenowe, które działają wykrztuśnie poprzez pobudzenie ruchu nabłonka rzęskowego, upłynniając zalegającą wydzielinę. W związku z tym można ją stosować w schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Ziele na siniaki

Stokrotka w niektórych regionach znana jest jako „ziele na siniaki”, okłady z mocnego naparu (ok. 2 łyżki kwiatów na szklankę wody) przyspieszają wchłanianie wybroczyn krwawych – popularnie nazywanych siniakami. Rozdrobnione świeże listki, przyspieszają gojenie lekkich zranień i otarć.

Jak smakuje?

Stokrotka posiada lekko ziołowy smak, który doskonale komponuje się z herbatami, zimnymi napojami oraz deserami. Nie wszystkim jednak on odpowiada, można więc wykorzystać stokrotkę jedynie do ozdoby.

Mamy już kalendarzową wiosnę więc niedługo każdy z nas będzie mógł przekonać się jak smakują te drobne kwiatki. Oczywiście należy pamiętać żeby nie zbierać roślin rosnących przy ulicy i terenach zanieczyszczonych, ponieważ zawierają szereg związków toksycznych – w takich przypadkach dozwolone jest jedynie nucenie piosenki: „Gdzie strumyk płynie z wolna…stokrotka rosła polna….”

Zdjęcie własne autora

Zdjęcie własne autora

Literatura

  1. Gudej J. Nazaruk J. 2001. Phytochemical communication Flavonol glycosides from the flowers of Bellis perennis . Fitoterapia 72 839 -840
  2. 2.Toshio Morikawa, Xuezheng Li, Eriko Nishida, Yuki Ito, Hisashi Matsuda, Seikou Nakamura, Osamu Muraoka, Masayuki Yoshikawa. 2008. Perennisosides I−VII, Acylated Triterpene Saponins with Antihyperlipidemic Activities from the Flowers of Bellis perennis J. Nat. Prod. 71 (5) 828–835
  3. Siatka T., Kašparová M. 2010. Seasonal Variation in Total Phenolic and Flavonoid Contents and DPPH Scavenging Activity of Bellis perennis L. Flowers . Molecules 15, 9450-9461.
  4. Nazaruk J. 2008. Mała roślina o dużych możliwościach. Panacea – leki ziołowe 1 (22): 12-13.
  5. Guttman A. 2015.Stokrotka rosła polna. Poradnik Zdrowie 5: 28-29.
  6. Trąba C. Rogut K., Wolański P. 2012. Rośliny dziko występujące i ich zastosowanie przewodnik po wybranych gatunkach. Wyd. PRO CARPATHIA Rzeszów, 158 -159.
  7. http://www.doz.pl/czytelnia/a1189-Oczyszczajaca_moc_stokrotek
  8. http://klaudynahebda.pl/stokrotki-wlasciwosci/
  9. http://www.panacea.pl/articles.php?id=2204
  10. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Dzikie-rosliny-jadalne-mlecz-pokrzywa-bratek-stokrotka-nagietek-podbia_36059.html
  11. http://agnieszkamaciag.pl/kwiaty-jadalne/
  12. http://bankgenow.kpnmab.pl/aktualnosci/zwykle-niezwykle-rosliny-czyli-zimowy-cykl-edukacyjny,78.html

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Technolog żywności. Doktorantka (IV rok) ZUT w Szczecinie. W swojej działalności naukowej zajmuje się substancjami biologicznie czynnymi – w szczególności witaminami.

Loading...
Udostępnienia