Teraz czytasz
Świeże czy mrożone jedzenie?

Świeże czy mrożone jedzenie?

Redakcja Dietetycy.org.pl
mrożone jedzenie

Choć pytanie może się wydać dziwne (w końcu „świeże zawsze jest najzdrowsze”) to czasami odpowiedź może być wieloznaczna. I chociaż zazwyczaj świeże jest najlepszym wyborem – zdarzają się sytuacje gdy jedzenie mrożone nad nim góruje. Co to za sytuacje?

Mrożonki nie zawsze gorsze

Dobry proces produkcyjny warzyw i owoców mrożonych zakłada ich zamrożenie w momencie gdy osiągną swój szczytowy poziom smaku i właściwości zdrowotnych. Jest to szczególnie istotne w okresie gdy dane jedzenie jest poza swoim sezonem. To prawda, że w procesie technologicznym traci się wiele witamin i składników odżywczych. W obronie mrożonek można powiedzieć, że przy okazji niszczone są bakterie.

Gdy jest sezon jedz świeżo

Na pewno w momencie gdy jest sezon na lokalne warzywa i owoce to należy je spożywać świeże. Czym szybciej od zakupu, tym lepiej – nie zdążą stracić swoich wartości odżywczych. W tej sytuacji nie warto sięgać po mrożonki, które są półśrodkiem. Natomiast w przypadku egzotycznych produktów bądź tych poza sezonem – mrożonki mogą być równie dobrym wyborem jak produkt nieprzetworzony.

Zobacz również

Zapraszamy również do obejrzenia filmu na ten temat od ASAP Science:

0 0 głosuj
Oceń artykuł :-)
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze