Tabele wartości odżywczej produktów dostępnych na rynku polskim – żywność funkcjonalna

5/5 (3)

(artykuł sponsorowany)

MUST-HAVE każdego dietetyka

Tabele wartości odżywczej produktów dostępnych na rynku polskim – żywność funkcjonalna” zostały wydane w formie praktycznego rocznika przeznaczonego do wykorzystania w gabinecie dietetycznym jako pomoc w opracowaniu jadłospisów.

Wielu z nas opracowując jadłospisy zmuszonych jest poszukiwać informacji o składzie produktów żywnościowych, które dopiero niedawno zostały wprowadzone na rynek. By ułatwić pracę dietetyków, uswiadomieni.pl jako pierwsi na polskim rynku, opracowali katalog wartości odżywczej produktów z asortymentu żywności funkcjonalnej, która często jest częścią opracowywanych jadłospisów.

Żywność funkcjonalna w arsenale dietetyka

Dla przypomnienia, żywność funkcjonalna to taka żywność, która oprócz podstawowej wartości odżywczej zawiera także substancje bioaktywne, takie jak np.: witaminy i składniki mineralne oraz takie, które wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Coraz więcej konsumentów oczekuje takiej żywności w swoim menu. Dlatego też, by łatwiej poruszać się w asortymencie tych produktów, warto sięgnąć po poniższe tabele.

Co można znaleźć w tabelach?

Forma opracowania tabel w formie rocznika jest dobrze przemyślana. Współcześnie rynek produktów spożywczych jest ogromny i bardzo zróżnicowany. Ponadto należy pamiętać o tak zwanym cyklu życia produktu – w danym momencie jest on dostępny w większości sklepów a za rok może być nieosiągalny. Ciągle także pojawiają się nowe artykuły w asortymencie jak również zmianie ulegają receptury i technologie mogące powodować zmianę wartości odżywczej.

Jakie dane autorzy uwzględnili w tabelach?

Wszystkie dane są danymi spisanymi z etykiet produktów spożywczych. Uzupełnili je o przeliczone WW i WBT. Produkty spożywcze uwzględnione w roczniku są ogólnodostępne – można je kupić w dużych sklepach, marketach i dyskontach.

Dane były zbierane od czerwca do października 2017 roku. Biorąc pod uwagę fakt, że zmiana wartości odżywczej danego produktu, spowodowana zmianą receptury, jest możliwa w każdej chwili, wszystkie informacje zawarte w tabelach należy traktować jako poglądowe. Jednak obiektywnie rzecz ujmując, zebrane dane są najbardziej aktualne i zostały ponownie zweryfikowane w grudniu 2017, bezpośrednio przed oddaniem rocznika do druku.

Jak korzystać z tabel?

Wszystkie produkty zostały skatalogowane wg oświadczeń żywieniowych, czyli takich oświadczeń, które stwierdzają, sugerują lub dają do zrozumienia, że dana żywność ma szczególne właściwości odżywcze ze względu na energię lub substancje odżywcze, których dostarcza, nie dostarcza lub dostarcza w zmniejszonej lub zwiększonej ilości.

Oświadczenia zdrowotne

Wykaz skróconych oświadczeń żywieniowych stanowi jednocześnie spis treści. Przy każdym oświadczeniu znajdują się informacje o warunkach jego stosowania oraz treść oświadczeń towarzyszących (które są oświadczeniami zdrowotnymi i uzupełniają oświadczenie żywieniowe).

Oświadczenia zdrowotne, to każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że istnieje związek pomiędzy żywnością lub jednym z jej składników a zdrowiem

12 grup

Produkty zostały ujęte w 12 grup: warzywa, owoce, zboża, nabiał, mięso, ryby, tłuszcze, nasiona/orzechy/ mieszanki bakaliowe, napoje, słodycze, dania gotowe oraz pozostałe (wcześniej nieuwzględnione).

W ramach tych grup produkty są uporządkowane alfabetycznie wg nazw zwyczajowych lub nazw opisowych, które najlepiej oddają charakter produktu.

Przy każdym artykule znajduje się też informacja o producencie i wielkości porcji, której wartość odżywcza jest podana (zazwyczaj jest to standardowo 100 g lub 100 ml). Należy zwracać na to uwagę, bo produkty, które są dostępne w opakowaniach stanowiących 1 porcję do spożycia – mogą mieć wielkość porcji inną niż standardowa (np. jogurt pitny w butelce 200 g może mieć informację o wartości odżywczej wyliczonej dla 200 g – wszystko jest zależne od tego jakie informacje producent podał na etykiecie)

Produkty są skatalogowane wg oświadczeń, co oznacza, że produkt który jest oznakowany kilkoma oświadczeniami, występuje w roczniku w kilku miejscach. Dodatkowo – aby ułatwić wyszukiwanie produktów – zamieszczono również indeks nazw handlowych. Taki układ rocznika jest bardzo praktyczny oraz pozwala zaoszczędzić czas.

Konstrukcja rocznika

Część 1

Rocznik został podzielony na dwie części. Część 1 obejmuje:
• beta-glukany
• błonnik pokarmowy
• białko
• cukier
• sól
• sterole roślinne/ stanole roślinne
• tłuszcze (z wyłączeniem kwasów tłuszczowych Omega-3)

Część 2

Część 2 obejmuje:
• kwasy tłuszczowe Omega-3
• wszystkie witaminy
• wszystkie składniki mineralne

Tabele są do nabycia na stronie uswiadomieni.pl – w specjalnej cenie wyprzedażowej 19,90 zł za jedną część oraz 29,90 zł za komplet 2-częściowy.

Proszę oceń

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl