Tarczyca. Diagnoza i leczenie [RECENZJA]

5/5 (1)
Tytuł: Tarczyca. Diagnoza i leczenie
Autor: Suzy Cohen
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA
Ilość stron: 352

diagnoza tarczycaKsiążka ,,Tarczyca. Diagnoza i leczenie” została napisana przez Suzy Cohen, dyplomowaną farmaceutkę i terapeutkę medycyny funkcjonalnej. Na swoim koncie ma wiele książek na tematy zdrowotne.  Aktywnie bierze udział w promowaniu zdrowego stylu życia, uczestnicząc m.in. w programach telewizyjnych, związanych z tematyką medyczną.

Inspiracją do napisania książki, stał się pogarszający stan zdrowia autorki. Gdy żaden z lekarzy nie był w stanie  jej pomóc i postawić właściwej diagnozy, Suzy Cohen zaczęła szukać informacji. Dzięki swojej determinacji w walce o zdrowie, powstawała książka, która jest niezwykłym źródłem informacji.

Choroby tarczycy- plaga XXI wieku ?

Coraz częściej w gabinetach dietetycznych pojawiają się pacjenci, zgłaszający problemy związane z funkcjonowaniem tarczycy. Jednak nadal mało jest informacji o leczeniu i diecie. W podręcznikach medycznych przeznaczonych dla studentów dietetyki, wciąż brak jest rozdziału pt.,,Choroby tarczycy- zalecenia dietetyczne”. Jest to nowy i coraz częściej pojawiający się problem, a książka ,,Tarczyca. Diagnoza i leczenie” dostarcza wiele dodatkowych i istotnych informacji. Miejmy nadzieję, że niedługo staną się podstawą do leczenia.

Co znajduje się w książce ?

Książka składa się z sześciu części. Jednym z ciekawszych i zaskakujących rozdziałów jest ten poświęcony badaniom laboratoryjnym. W badaniach przesiewowych do wykrycia chorób tarczycy wykonuje się poziom TSH i T4 .Autorka podkreśla, że często u osób z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy, wartości tych wskaźników mogą być prawidłowe, pomimo występowania objawów. Przedstawiony został panel badań, które należy wykonać, aby właściwie postawić diagnozę. Często nie mówi się o tych badaniach i nie są one zalecane przez lekarzy.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Gotuję, nie marnuję [RECENZJA]

Nieleczone choroby tarczycy mogą wpływać na pojawienie się dolegliwości ze strony innych narządów. Suzy podkreśla współwystępowanie depresji lub chorób nadnerczy, która często uniemożliwiają normalne funkcjonowanie w życiu codziennym. W książce pokazano jak ogromny wpływ na rozwój wielu chorób ma stres, w tym także na tarczycę.

Dodatkowo został przedstawiony sposób żywienia  pacjentów i rozwiązania dietetyczne, które mogą stać się przydane dla dietetyków. Pokazano, jakie składniki mineralne i produkty są niezbędne do uzupełnienia w diecie, oraz co należy wyeliminować w jadłospisie.

Książka oparta jest na bogatym zbiorze publikacji naukowych, zawartych na końcu książki w bibliografii.

Dla kogo?

Książka ,,Tarczyca. Diagnoza i leczenie” przeznaczona jest zarówno dla dietetyków i lekarzy, którzy coraz częściej spotykają się z pacjentami dotkniętymi chorobami tarczycy, jak również dla osób chorych. Napisana została jest w sposób prosty, tak aby dotrzeć do zwykłego czytelnika. Dodatkowo zawiera wiele terminów medycznych, przydatnych dla osób związanych z branżą, chcących poszerzyć własną wiedzę.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Klaudia Czajczyńska

Studentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Miłośnik biegania, od tego roku maratończyk. Moim największym zainteresowaniem jest dietetyka sportowa i literatura związana ze zdrowym trybem życia. Ponadto lubię gotować, w szczególności tworzyć słodkie desery, którymi dziele się z przyjaciółmi.

Yes No