fbpx

Tarczyca. Diagnoza i leczenie [RECENZJA]

5/5 (1)
Tytuł: Tarczyca. Diagnoza i leczenie
Autor: Suzy Cohen
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA
Ilość stron: 352

diagnoza tarczycaKsiążka ,,Tarczyca. Diagnoza i leczenie” została napisana przez Suzy Cohen, dyplomowaną farmaceutkę i terapeutkę medycyny funkcjonalnej. Na swoim koncie ma wiele książek na tematy zdrowotne.  Aktywnie bierze udział w promowaniu zdrowego stylu życia, uczestnicząc m.in. w programach telewizyjnych, związanych z tematyką medyczną.

Inspiracją do napisania książki, stał się pogarszający stan zdrowia autorki. Gdy żaden z lekarzy nie był w stanie  jej pomóc i postawić właściwej diagnozy, Suzy Cohen zaczęła szukać informacji. Dzięki swojej determinacji w walce o zdrowie, powstawała książka, która jest niezwykłym źródłem informacji.

Choroby tarczycy- plaga XXI wieku ?

Coraz częściej w gabinetach dietetycznych pojawiają się pacjenci, zgłaszający problemy związane z funkcjonowaniem tarczycy. Jednak nadal mało jest informacji o leczeniu i diecie. W podręcznikach medycznych przeznaczonych dla studentów dietetyki, wciąż brak jest rozdziału pt.,,Choroby tarczycy- zalecenia dietetyczne”. Jest to nowy i coraz częściej pojawiający się problem, a książka ,,Tarczyca. Diagnoza i leczenie” dostarcza wiele dodatkowych i istotnych informacji. Miejmy nadzieję, że niedługo staną się podstawą do leczenia.

Co znajduje się w książce ?

Książka składa się z sześciu części. Jednym z ciekawszych i zaskakujących rozdziałów jest ten poświęcony badaniom laboratoryjnym. W badaniach przesiewowych do wykrycia chorób tarczycy wykonuje się poziom TSH i T4 .Autorka podkreśla, że często u osób z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy, wartości tych wskaźników mogą być prawidłowe, pomimo występowania objawów. Przedstawiony został panel badań, które należy wykonać, aby właściwie postawić diagnozę. Często nie mówi się o tych badaniach i nie są one zalecane przez lekarzy.

Nieleczone choroby tarczycy mogą wpływać na pojawienie się dolegliwości ze strony innych narządów. Suzy podkreśla współwystępowanie depresji lub chorób nadnerczy, która często uniemożliwiają normalne funkcjonowanie w życiu codziennym. W książce pokazano jak ogromny wpływ na rozwój wielu chorób ma stres, w tym także na tarczycę.

Dodatkowo został przedstawiony sposób żywienia  pacjentów i rozwiązania dietetyczne, które mogą stać się przydane dla dietetyków. Pokazano, jakie składniki mineralne i produkty są niezbędne do uzupełnienia w diecie, oraz co należy wyeliminować w jadłospisie.

Książka oparta jest na bogatym zbiorze publikacji naukowych, zawartych na końcu książki w bibliografii.

Dla kogo?

Książka ,,Tarczyca. Diagnoza i leczenie” przeznaczona jest zarówno dla dietetyków i lekarzy, którzy coraz częściej spotykają się z pacjentami dotkniętymi chorobami tarczycy, jak również dla osób chorych. Napisana została jest w sposób prosty, tak aby dotrzeć do zwykłego czytelnika. Dodatkowo zawiera wiele terminów medycznych, przydatnych dla osób związanych z branżą, chcących poszerzyć własną wiedzę.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Klaudia Czajczyńska

Studentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Miłośnik biegania, od tego roku maratończyk. Moim największym zainteresowaniem jest dietetyka sportowa i literatura związana ze zdrowym trybem życia. Ponadto lubię gotować, w szczególności tworzyć słodkie desery, którymi dziele się z przyjaciółmi.

Yes No