Alergia a technologia produkcji

  • Anonymous dnia #10679

    Witam,

    Mam takie pytanie – mianowicie zdarza się, że osoba jest uczulona na dany składnik – typu soja, orzechy. Oczywiście w takim przypadku jedzenie ich nie wchodzi w rachubę – co natomiast z innymi prodktami, które na opakowaniu mają napisane, że “w czasie procesu produkcji / w zakładzie mogą być używane n.p. orzechy”? Niestety w ten sposób na przykład eliminowane są prawie wszystkie słodycze, bo ciężko znaleźć zakład na którego terenie przy okazji te orzechy by nie było używane… Jeść czy nie jeść wtedy? Może producenci wymogiem prawa i dla świętego spokoju dają tę informację, a zagrożenie jest prawie zerowe…

    Anonymous dnia #11313

    Można jeść i spać spokojnie. Albo jeść i przy lekkiej albo średniej alergii nic nie będzie. Oczywiście w cięższych przypadkach nie ma po co ryzykować – każdy z nas ma wypróbowane jedzenie, które wie czy szkodzi czy nie.

    Anonymous dnia #11315

    Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, sprawdzę te informacje i wówczas napiszę jak to faktycznie z tym jest.

    Anonymous dnia #11316

    Takie napisy są tylko z przezorności, ponieważ może dostać się tam jakaś większa ilość i wtedy są oni chronieni, gdyby coś takiego się stało.
    Ogólnie nie ma się czego bać i można jeść.

    Anonymous dnia #11314

    No, no, no a już traciłem nadzieję że znajdę odpowiedź.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading...