Czy konsument skazany jest na niezdrowe jedzenie?

  • Anonymous dnia #10711

    Marketing produktów spożywczych potrafi uczynić ze zwykłego hamburgera zdrową przekąskę z warzywami i pierwszorzędnym mięsem, zaś z chemicznego napoju – zdrowy i w 100% naturalny. Mowa oczywiście o tym, co czuje konsument po otrzymaniu przekazu marketingowego. Czy musi być tak, że firmy z branży spożywczej muszą wybierać między zyskownością a zdrowiem konsumenta?

    Zapraszamy do dyskusji oraz wprowadzającego artykułu: “Czy konsument skazany jest na niezdrowe jedzenie?”

    Anonymous dnia #11729

    Mnie osobiście argumenty za tym, że jedzenie może być zdrowe tanim kosztem mało przekonują. Bierze się to z tego, że gdyby to się “po prostu” opłacało, to producenci już by z tych technik korzystali. Nawet jeśli liczyliby na lepszy PR, to też sobie wmontowali ten efekt już w rachunek zysków i strat.

    Anonymous dnia #11730

    Niestety, obawiam się, że bez odpowiedniej edukacji konsument jest skazany na zjadanie tony świństw. Przeciętna osoba wybierając “coś do picia” nie kieruje się etykietą ze składem, lecz marką, reklamą, modą, smakiem oczywiście oraz przyzwyczajeniem. W małym soczku można czasem (a w zasadzie bardzo często) znaleźć górę cukru. O dodatkach E-tysiąc pięćset sto dziewięćset nawet nie wspominając. Jednak przyznajmy się szczerze, czy dużo osób w hipermarkecie poświęca czas na doinformowanie się o tym? Każdy tylko macha ręką i zajada się tymi śmieciami. Gdyby ludzie wiedzieli jaki to ma wpływ na ich jakość życia oraz zdrowie to z pewnością firmy spożywcze nie zarobiłyby tyle na takim jedzeniu. Bądźmy szczerzy, jeżeli ktoś jest otyły to winą obarcza jakiś “gen”, który to u niego powoduje, a nie własną ignorancję. Nikt nie powie “to moja wina, nie dbam o siebie, nie kocham siebie”, lepiej obarczyć winą innych. Nie popieram praktyk firm spożywczych, ale żerują one na NASZYCH błędach. Pomyślmy więc zatem lepiej o tym jak nauczyć ludzi, że zdrowie bierze się z dobrego gatunkowo oraz dobrze dobranego pożywienia, a nie z magicznych pigułek, a wtedy problem nie tylko nieuczciwych firm, ale również zapchanych przychodni może zniknąć. My, dietetycy zamiast odchudzać i nieść ulgę w niektórych chorobach moglibyśmy edukować dzieciaki od małego co jest dobre dla nas, a co nie. Obawiam się jednak, że jest to utopia.

    Anonymous dnia #11731

    @katarzyna wrote:

    Obawiam się jednak, że jest to utopia.

    Na dzień dzisiejszy może to i utopia. Wiesz, można podejść do tego z innego punktu widzenia – komu się marzyło w czasach rewolucji przemysłowej roiło na temat dbania o zdrowy styl życia, o bhp i tym podobnych sprawach? Zmiany w ludzkiej mentalności trwają dekady jeśli nie dłużej. Może kiedyś w przyszłości ktoś z zatroskaniem pomyśli o dzisiejszych czasach “jak to mieli kiedyś źle”.

    Anonymous dnia #11732

    Obyś miał rację. Póki co obawiam się, że żądza pieniądza nie pozwoli na takie działania.

    Anonymous dnia #11734

    No niestety..kasa, kasa i kasa… z drugiej tez strony ludzie o mniejszych dochodach nie mają za bardzo wyjścia..musze kupować to “mniej dobre” jedzenie i to jest największy problem…

    Anonymous dnia #11733

    Kiedyś było tak, że wszystko ludzie jedli ze swoich pól i ogródków, a obrabiana zywność była luksusem. Teraz jesteśmy zalanii fala produktów, które często nawet nie pochodzą z roślin czy zwierząt… To absurd!

    Anonymous dnia #11735

    Moim skromnym zdaniem nie jest zdany na niezdrowe jedzenie. Zawsze ma przecież wybór.

    Anonymous dnia #11736

    Świadomy konsument nie jest skazany. Nieświadomy skazuje się sam.


    Participant
    Marcin Zawadzki dnia #23655

    Tak na prawdę firmy sprzedają to co chcemy kupić. Pierwszą kwestią w propagowaniu informacji o szkodliwościach niektórych produktów jest nauczenie ludzi aby czytali skład. Przykłady pasztetów gdzie suma substancji z kury przekracza 25% (mięso oddzielone mechanicznie, skóry i wątroby razem) a reszta to wodorosty, soja i inne wypełniacze + obowiązkowy glutaminian aby miało to smak mięsa.

    Z drugiej strony – im więcej tego typu produktów, tym więcej będę miał tematów na bloga (www.szkodliwejedzenie.pl – zapraszam)


    Participant
    Kabgaris dnia #24130

    Wydaje mi się, że w coraz większym stopniu jesteśmy niestety skazani na taką żywność.


    Participant
    kasia balcarek dnia #24485

    Można cały czas znaleźć zdrowe jedzenie online, ja czesto zamawiam takie dla siebie


    Participant
    Żaneta Kozioł dnia #25830

    jest na pewno na to narażony bo wszedzie gdzie się nie obejrzeć, dodaja do jedzenia tej paskudnej chemii.

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading...