Dieta dla zwichrowanego żołądka

  • Anonymous dnia #10741

    W ostatnim roku przeszłam przez wiele infekcji, które były kurowane antybiotykami. Ostatni lekarz, do którego się udałam, również przepisał antybiotyk bez leków osłonowych, mówiąc tylko, żebym jadła dużo jogurtów. Dodatkowo miałam ogromne problemy z grzybicą, zjadłam również mnóstwo leków przeciw-, ale jak na razie bez skutku.

    Ostatnio, tj. około 2 tygodnie po tym, jak zakończyłam ostatni antybiotyk, zaczęły się moje przygody z żołądkiem i resztą układu pokarmowego – bolało, burczało, ogólnie – wszystko zaczęło pracować inaczej, i to gorzej; pojawił się też biały język. Lekarz, do którego się udałam, stwierdził że antybiotyki, które jadłam, spowodowały u mnie rozstrojenie układu, i teraz będę potrzebowała trochę czasu na odbudowanie flory i błon. Zalecił więc, bym odstawiła wszystko, co ma laktozę – mleko, sery, jogurty. Dodatkowo, w odpowiedzi na moje pytania, przyznał, że może być to również ogólnoustrojowa grzybica, więc mam odstawić również cukier.

    Teraz pojawiają się moje pytania: czy faktycznie odstawienie jogurtów i produktów mlecznych jest dobre, skoro czytam na internecie że jogurty pomagają odbudować dobrą florę bakteryjną? Co prawda po probiotykach i przejściu na w/w dietę jest już troszeczkę lepiej, choć nie idealnie (na tej diecie jestem od tygodnia). Czy fakt, że jeszcze nie polepszyło mi się całkowicie, świadczy o złej diagnozie, czy wymaga to po prostu więcej czasu?

    Po drugie, chciałabym dowiedzieć się szczegółów nt. odstawienia cukrów – wiem, że nie mogę jeść owoców, ale czy wszystkich? Czy grapefruity, dość kwaśne owoce, mogę jeść? Czy mogę pić gorzkie kakao na wodzie? Co z mlekami i masłami roślinnymi? Co z dodatkami do kanapek, takimi jak chrzan czy majonez? Co z kawą i herbatą, ziemniakami? W internecie mnóstwo można wyczytać, ale nie chcę, żeby okazało się, że nagle mam do wyboru trzy dania na krzyż ;)

    I, oczywiście, ile czasu powinnam wytrwać w diecie bezcukrowej, aby można było bezpiecznie powrócić do słodyczy? Mam nadzieję, że choć problem mój wiąże się ze stanem chorobowym, będziecie mogli mnie trochę nakierować :)

    Anonymous dnia #11867

    Lekarz zalecił odstawienie produktów mlecznych, aby nie drażnić poniszczonych antybiotykiem jelit. Laktoza mogłaby w Twoim obecnym stanie zdrowia powodować biegunki i tym samym brak możliwości poprawy. Za jakiś czas stopniowo będziesz mogła wprowadzić produkty mleczne. Powinnaś za to przyjmować probiotyki.

    Dieta przeciwgrzybiczna w dużym skrócie i uproszczeniu składa się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Zdecydowanie należy wykluczyć cukier, syrop glukozowo-fruktozowy dodawany do wielu produktów, owoce (z wyłączeniem grejpfrutów i cytryn), wieprzowinę (osobiście polecam dietę niemalże wegetariańską na czas kuracji), białą mąkę i produkty z niej zrobione. Z moich doświadczeń wynika, że dieta w przypadku grzybicy jest bardzo skuteczną metodą zwalczania tej przypadłości.

    Oczywiście chętnie ułożę Ci dietę, jeżeli masz takie życzenie zapraszam na priv.

    Pozdrawiam :)

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading...