Masło zwykłe czy orzechowe

  • Anonymous dnia #10787

    Witam!
    Mam pytanie, tak jak w temacie. Czy zdrowsze jest masło zwykłe/margaryna czy też lepiej smarować kanapki masłem orzechowym. Zwykłe masło zawiera w sobie koło 80% tłuszczu, przy czym masło orzechowe ok. 50%, przy dość dużej zawartości białka (25%). Dodam, że 2 – 3 razy w tygodniu ćwiczę na siłowni i białko jest tutaj wskazane.
    I jeszcze pytanie z jakich orzechów najlepiej robić masło?
    Najłatwiej/najtaniej na pewno z ziemnych, które nawet zrobiłem i jest bardzo dobre, ale jak wygląda sprawa z jego wartościami odżywczymi? Chodzi mi tutaj głównie o rodzaje tłuszczów, które w nim występują i czy są one zdrowe?

    Z góry dziękuję za odpowiedź,
    pozdrawiam, Kuba

    Anonymous dnia #11982

    Sporo zależy od preferencji smakowych, bo orzechowe nie będzie pasowało do wszystkich potraw i kanapek. Masło orzechowe może być wysoce alergizujące. jeśli chodzi o zawartość białka to orzechowe jest bezkonkurencyjne ze zwykłym natomiast tradycyjne będzie dobrym źródłem łatwo przyswajalnej energii.

    Dobry skład mają orzechy brazylijskie i makadamia natomiast jest to surowiec drogi i importowy, więc wartości odżywcze i walory smakowe mogą być obniżone ze względu na utlenianie zachodzące podczas długiego trsnsportu i przechowywania.

    Anonymous dnia #11983

    Owszem jest alergizujące, dlatego nie należy go dawać małym dzieciom i kobietom karmiącym piersią. Chociaż od tego drugiego powoli się odchodzi. Wykluczenie tego typu produktów u zdrowych, dorosłych osób jest jednak absurdem. Jeżeli nigdy nie wystąpiły objawy alergiczne po tego typu produktach to można jeść i spać spokojnie.

    Masło orzechowe rzeczywiście ma dużą zawartość białka, ale:
    1. Nie jemy (?) go w takich ilościach, aby miało dostarczać tego białka jakoś dużo.
    2. Jest to białko roślinne.

    Słyszałam, że świetne masło orzechowe można zrobić z migdałów lub pistacji.

    Jeżeli chodzi o tłuszcze to orzechy zawierają głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, a więc jak najbardziej zdrowe.

    Anonymous dnia #11984

    Dziękuję za odpowiedzi. Po orzeszkach nie mam żadnych objawów alergicznych, więc po ich zmieleniu również miał nie będę. Jednak nadal nie otrzymałem odpowiedzi, które masło jest zdrowsze i które lepiej dawać na kanapki. Masło zwykłe/margaryna czy masło orzechowe z orzeszków ziemnych?
    Jeśli chodzi o preferencje smakowe, to mi akurat smakuje na każdej kanapce masło orzechowe :)

    @Agnieszka_902 wrote:

    Masło orzechowe rzeczywiście ma dużą zawartość białka, ale:
    1. Nie jemy (?) go w takich ilościach, aby miało dostarczać tego białka jakoś dużo.
    2. Jest to białko roślinne.

    Zgadza się, po prostu zastanawiam się nad zastąpieniem zwykłego na orzechowe, ale nie wiem czy jest to dobry pomysł.

    Anonymous dnia #11985

    Nie ma odpowiedzi na to czy lepsze jest masło/margaryna czy też masło orzechowe. Tak jak napisała Limonka to zależy od preferencji smakowych. Zjadłbyś kanapkę z masłem orzechowym i np. łososiem wędzonym? Ja nie.

    Masło orzechowe i margaryna zawierają głównie tłuszcze roślinne, masło zwykłe – tłuszcze zwierzęce. Wybór tak naprawdę należy do Ciebie. Natomiast dyskusja czy wybrać margarynę czy masło, chyba nigdy nie będzie jednoznacznie rozstrzygnięta. Oba produkty mają swoich zagorzałych zwolenników. Tutaj tak naprawdę trzeba wyrobić swoje własne zdanie.

    Tak w ogóle to nie wiem czemu masło orzechowe zwane jest masłem. Prawdopodobnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nazywać się tak chyba nie powinno, ale to już inna historia…
    Taka nazwa sugeruje niektórym sposób spożywania i używanie właśnie jako zamiennik zwykłego masła. Ja np. nie traktowałam go nigdy jako tłuszcz do smarowania pieczywa i jak pisałam wcześniej nigdy nie połączyłabym z niektórymi produktami. No ale o gustach się nie dyskutuje. Każdy może stosować różne, mniej lub bardziej dziwne połączenia ;)

    Mam nadzieję, że tym razem wszystko zostało wyjaśnione.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading...