Najlepszy słodzik?

Umieszczone w: Dietetyka w Odchudzaniu

  • Anonymous dnia #10831

    Cześć,

    Jaki słodzik jest najlepszy? Tzn. aby był niski kalorycznie i neutralny (lub dobry) dla zdrowia?

    Z góry dzięki za Wasze opinie !

    Anonymous dnia #12164

    TAGATOZA
    – 1,5 kcal/g
    – 1,5 x słodsza od sacharozy
    – IG bliski 0
    – właściwości prebiotyczne
    – smak naturalnego cukru (podobno)
    – powoduje opóźnienie opróżniania żołądka (co w sumie może być i wadą i zaletą ;))
    – w dużych dawkach może działać przeczyszczająco, ale niestety nie dowiedziałam się, co w tym przypadku oznacza “duża dawka”
    – nie powoduje wzrostu flory bakteryjnej w jamie ustnej
    – stymuluje wzrost HDL cholesterolu

    Anonymous dnia #12165

    Często poleca/zachwala się ksylitol;-)

    Ale nawet co do syntetycznych słodzików, jeżeli my/pacjent nie ma problemów z nerkami/wątrobą – nie demonizujmy aż tak, lepiej wypić kawę z 2 “tabletkami” niż szklankę coli z 25-35g cukru. Inną rzeczą jest wskazanie ograniczenia słodzenia ale klasyczne “słodziki” nie są moim zdaniem, jak się to zrobiło modne ucierać – “wcielonym złem”

    Anonymous dnia #12166

    polecam Stevię czyli naturalny słodzik bez kalorii :) http://yerbomania.pl/shop/stewia/stewia-500-drazetek-detail.html?lang=pl

    Anonymous dnia #12167

    mi mój dietetyk polecił stewię. ona ma 0 kalorii i jest całkowicie naturalna. Ja korzystam ze stewii w formie tabletek chociaż tą w proszku też czasem dodaję np do ciast. dostaniesz ja w działach ekologicznych i dobrych sklepach zielarskich.

    Anonymous dnia #12168

    Tak też słyszałam, że jest o wiele zdrowsza niż zwykły biały cukier. Osobiście preferuję tylko taką z eko sklepu

    Anonymous dnia #12172

    Obojętnie gdzie ją kupić. stewia to stewia. dużo zależy natomiast od formy. tabletki można używać do napojów a proszek właśnie do deserów. jest tez stewia w koncentracie – dobra do słodzenia napojów

    Anonymous dnia #12171

    Ja z kolei czytałem, że nie ma czegośc takiego jak słodzik, który nie szkodzi…jak odkopie gdzieś ten artykuł to podeślę

    Anonymous dnia #12169

    Też słyszałam, że słodziki są wszystkie szkodliwe. Dobrym rozwiązaniem może być stewia cukrowa.

    Anonymous dnia #12170

    Nie jestem zwolenniczką słodzików.. Ostatnio oglądałam dokument o ludziach, którzy uzależnili się od słodzików… Straszna sprawa. Moja znajoma choruje na cukrzycę i także nie znosi słodzików i innych produktów nie zawierających glukozy. Ostatnio znalazła knajpkę gdzie nareszcie może jadać zdrowo i smacznie, a w dodatku ma dietę specjalnie dostosowaną pod swoją chorobę. Zamawia przez katering z Dietering i ku mojemu zdziwieniu nie płaci kroci za tak zbilansowaną dietę. W dzisiejszych czasach dużo, dużo łatwiej ludziom z różnymi schorzeniami żyć i funkcjonować jak normalni, zdrowi ludzie.

    Anonymous dnia #12176

    Uważam, że zdrowym zamiennikiem cukru jest ksylitol ten naturalny brzozowy. Kupuje słodycze słodzone ksylitolem na ksylitol.com sam cukier brzozowy też mają w niskiej cenie. Lubię słodycze słodzone cukrem brzozowym są o wiele zdrowsze,no i nie odmawiam sobie przyjemności jedzenia tego co lubię.

    Anonymous dnia #12175

    Ale stewia ma gorzkawy posmak. Osobiście nie mogę jej stosować z tego powodu.
    Przy okazji mam pytanie – co z aspartamem? Rzekomo jest rakotwórczy. Czy to prawda?

    Anonymous dnia #12173

    Faktycznie, cenne wskazówki można tu znaleźć. Gratuluję pomysłu tego forum.

    Anonymous dnia #12174

    Dziękuję za wszystkie sensowne odpowiedzi. Uwielbiam to forum.

Viewing 14 posts - 1 through 14 (of 14 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading...