Witam!
Na początek parę słów o mnie :D , z wykształcenia jestem biologiem, ukończyłam dietetykę podyplomową a obecnie jestem w trakcie studium podyplomowego (również dietetyki) na UM w Poznaniu. Trzy miesiące temu zaczęłam “praktykować”, moja pierwsza klientka kobieta w wieku 42l, z cukrzycą typu 2, wyciętym płatem tarczycy i szeregiem alergii, przy wzroście 165 ważyła 113kg. Początkowo rozpisałam jej dietę na 1900 kcal, pięć posiłków dziennie, po miesiącu waga spadła o 3kg a kobieta odstawiła leki na cukrzycę ponieważ poziom cukru całkiem się ustabilizował i mieści się w normie. Następna dieta 1750 kcal, pięć posiłków, cukier w normie ale przez dwa miesiące spadek wagi 1kg :| Niestety przez 10, 12 godzin przez pięć dni w tygodniu klientka jest zmuszona “siedzieć za biurkiem”, po pracy nie ma siły na treningi. Raz w tygodniu chodzi na pilates, trzy razy w tygodniu spacer godzinny. Dziś otrzymała ode mnie dietę 1550 kcal. Chciałabym dodać, że przed spotkaniem ze mną dziewczyna spożywała nie więcej niż 1000 kcal, a waga się utrzymywała. Wiem że trzyma się moich zaleceń, nie podjada, regularnie zażywa hormony w związku z wyciętym płatem tarczycy jest pod opieką lekarza. Co może być przyczyną tak niewielkiego spadku wagi i czy można ten proces przyspieszyć? proszę o sugestie, odnośniki, mogą być w języku angielskim. Dziękuję :D
Umieszczone w: Dietetyka przy Schorzeniach i Alergiach