Szpinak na mięśnie a zdrowie

  • Anonymous dnia #10863

    Ostatnio okazało się, że szpinak jest dobry na mięśnie:

    “Szwedzcy naukowcy z Instytutu Karolinska (komitet tego uniwersytetu przyznaje nagrody Nobla w dziedzinie medycyny) pochylili się nad zależnością kondycji mięśni od obecności szpinaku w diecie. Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że szpinak doskonale wpływa na dwa kluczowe dla siły mięśni białka. Do tej pory warzywo było cenione głównie ze względu na zawartość żelaza. To nie ono okazało się jednak cudownym środkiem odpowiedzialnym za “efekt Popeye’a”, ale związki azotu, w które szpinak jest niezmiernie bogaty: “To jak dodatkowe paliwo dla mięśni, które sprawia, że pracują płynniej i bardziej wydajnie” – stwierdził dr Eddie Weitzberg, szef zespołu badaczy. To doskonała wiadomość dla osób budujących masę, które do tej pory suplementowały się preparatami zawierającymi azotany – teraz spokojnie mogą pozyskiwać je z całkiem naturalnego źródła.”

    http://facet.wp.pl/kat,1007849,title,Prosty-patent-na-duze-bicepsy,wid,16805482,wiadomosc.html?ticaid=11344b

    Szpinak jest dobry na masę, m.in. dzięki azotonam. Tutaj jest co prawda napisane, że naturalnie występują one w szpinaku i niektórych innych warzywach:

    “To doskonała wiadomość dla osób budujących masę, które do tej pory suplementowały się preparatami zawierającymi azotany – teraz spokojnie mogą pozyskiwać je z całkiem naturalnego źródła.
    ………
    “W przypadku ludzi ekwiwalent tej ilości dostarczymy naszemu organizmowi, przechodząc na bardziej wegetariańską dietę, ponieważ azotany występują naturalnie w wielu warzywach, np. w soku z buraka”

    http://facet.wp.pl/kat,1007849,title,Prosty-patent-na-duze-bicepsy,wid,16805482,wiadomosc.html?ticaid=11344b

    Powyżej jest to przedstawione w taki sposób jakby azotany były czym naturalnym w warzywach i wręcz dobrym dla zdrowia. Tymczasem tutaj czytam, że azotany to chemia pochodząca z nawozów i że są niezdrowe:

    “Azotany to związki, którymi nawożone są rośliny. Gdy dostaną się do organizmu człowieka przekształcają się w azotyny – związki bardzo szkodliwe, mogące przyczyniać się do powstawania nowotworów.”

    http://ekodietetyk.pl/artykuly/azotany-w-warzywach/

    Jak to więc jest z tym azotanami w warzywach? Występują tam naturalnie i są zdrowe, czy wręcz odwrotnie – pochodzą z nawozów i są szkodliwe?

Viewing 1 post (of 1 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading...