Zastosowanie żywności funkcjonalnej w dietetycznym leczeniu chorób


  • Participant
    Patrycja Kłósek dnia #14361

    Często termin żywność funkcjonalna jest mylony z tak zwaną żywnością wygodną, która tak naprawdę jest tylko prosta w przygotowaniu. Żywność funkcjonalna jest to grupa produktów spożywczych, która wykazuje szczególny wpływ prozdrowotny na ludzki organizm. Dzieje się tak ze względu na zawartość w niej substancji biologicznie czynnych. Jest ona wykorzystywana w leczeniu otyłości, profilaktyce schorzeń dieto zależnych. Pomimo jej dobroczynnej roli jest mało doceniana przez pacjentów ze względu na brak wiedzy. Jak się okazuje może być lekarstwem. W Polsce konsumenci nie są świadomi w wyborze takiej żywności, podczas gdy w Japonii od lat jest popularna.

    TEMATYKA SZKOLENIA:

    podstawowe pojęcia dotyczące żywności funkcjonalnej, FUFOSE, tradycja i historia żywności funkcjonalnej
    warunki jakie musi spełniać żywność by móc nazywać się funkcjonalną, podział tej żywności, produkcja
    przyczyny ekspansji żywności funkcjonalnej na świecie a zachorowalność na choroby dieto zależne
    probiotyki i prebiotyki, symbiotyki
    zastosowanie żywności funkcjonalnej w praktycznej terapii u pacjentów otyłych
    żywność wysokobłonnikowe
    chitosan
    polifenole roślinne, falowonoidy, flawanole, genisteina, glabrydyna i wiele innych
    leczenie chorób układu krążenia z wykorzystaniem żywności funkcjonalnej, produkty niskoenergetyczne
    żywność funkcjonalna i jej zastosowanie w praktyce

    Więcej informacji na http://www.paletadiet.pl

Viewing 1 post (of 1 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Loading...