Top 5 trendów dietetycznych w 2017 roku

The Sydney Morning Herald wskazał pięć trendów w żywieniu, które będą miały rosnący wpływ na to jak się odżywiamy. Chociaż australijski rynek spożywczy różni się trochę od naszego – to trendy są uderzająco podobne. Zgadzacie się z nimi – czy dodalibyście coś jeszcze?

5-trend

Co to dokładnie oznacza?

Sarah Berry z SMH wskazuje, że w cenie będą produkty bezmięsne (1) – szczególnie, że coraz więcej mówi się zarówno o ekologii jak i zagrożeniach związanych ze spożyciem zbyt dużej ilości mięsa. Co za tym idzie, na rynku będzie dostępnych coraz więcej smacznych zamienników produktów spożywczych, które będą mogli jeść nie tylko weganie i wegetarianie. Bierze się to chociażby z tego, że popyt światowy na mięso rośnie a podaż nie jest w stanie za tymi wymaganiami nadążyć. Rosnące zainteresowanie taką żywnością widoczne jest też w Polsce, spójrzcie jak rośnie zainteresowanie w ostatnich latach produktami/przepisami wegetariańskimi oraz (szczególnie) wegańskimi (źródło: google trends):

weganskie

Wspomniany Google w raporcie “Think with Google” wskazał żywność funkcjonalną (2) jako jeden z tych trendów w żywieniu, który w ostatnim czasie jest najsilniejszy. Coraz częściej szukamy żywności, która może nam pomóc w odpowiednim odżywianiu. Pozytywne właściwości jedzenia nie mają być jedynie zapewnieniem producenta. Oczekujemy coraz częściej niezbitych dowodów na temat tego jak może ono wspomóc nasze zdrowie. Oczywiście o dowodach tych najlepiej szukać informacji z pierwszej ręki – t.j. na dietetycy.org.pl ;-)

Inny trend, który wskazuje magazyn, to odchodzenie od diety oczyszczającej, detoksykacyjnej i częstsze poleganie na “czystszym” sposobie odżywiania się – poszukiwanie zbalansowanej diety. Popularnym trendem ostatnio wydaje się spożywanie zdrowych, odżywczych i jednocześnie łatwych w trawieniu zup (3) (tzw. souping) – trend, który – jak pisaliśmy – podkreślał Today’s Dietetian w prognozach na rok 2016 – może jeszcze przybrać teraz na sile.

Ciekawostką może być, że autorka artykułu wskazuje na lokalną żywność, niespotykaną gdzie indziej – żywność z buszu. W polskim przypadku ten trend również jest coraz bardziej widoczny – coraz głośniej mówi się o tym, że zdrowe są nie tylko egzotyczne superfoods – coraz bardziej polegamy na polskich zamiennikach superżywności (4).

Wreszcie – po wielu latach, gdy modne były diety-cud, diety skrajne, pojawia się coraz więcej przesłanek, że dietetyka popularna – lansowana w mediach powróci znad krawędzi (5) i zaczną zanikać diety zero tłuszczu, zero cukru. Niewątpliwie duża w tym rola nas – dietetyków, aby edukować zarówno pacjentów jak i po prostu – społeczeństwo.

Sprawdź pełny artykuł SMH tutaj.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia