Więcej czekolady = mniej tłuszczu?

czekoladaZaskakujące wyniki badań przedstawili badacze z Uniwersytetu w Granadzie, w Hiszpanii. W przebadanej grupie nastolatków (1500 0sób) ci, którzy przyznali się do spożywania dużej ilości czekolady – mieli mniejszą zawartość tłuszczu w ciele. Jednak to nie wszystko – czekolada miała również pozytywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego, ciśnienia oraz zdrowie serca.

To wcale nie nowość!

Do tej pory podobne wyniki względem tłuszczu w ciele otrzymali badacze z University of California. Obecne europejskie badania z Hiszpanii potwierdzają więc poprzednie spostrzeżenia na temat tego, że czekolada korzystnie wpływa na zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie. Zdrowotne właściwości czekolady dla odmiany potwierdzały wcześniej badania z University of Cambridge – tutaj kluczową rolę odgrywać mogą antyoksydanty.

Dlaczego tak się dzieje?

Powody dla których badacze już po raz kolejny osiągają takie rezultaty – mogą być różne. Wskazuje się przede wszystkim na fakt, że czekolada sprawia, że metabolizm zaczyna pracować szybciej. Niemniej należy pamiętać, że specjaliści zalecają przede wszystkim spożywanie ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao – to właśnie taka jest najbardziej korzystna dla zdrowia.

Źródło: dailymail.co.uk

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia