fbpx

Wpływ diety matki podczas laktacji na zdrowie dziecka

Nowe badania przeprowadzane na myszach sugerują, że spożywanie zbyt dużej ilości pożywienia podczas laktacji może skutkować podwyższonym ryzykiem występowania otyłości i przedwczesnego dojrzewania u dzieci. Wczesne dojrzewanie płciowe może prowadzić do podwyższonego ryzyka występowania cukrzycy lub problemów z płodnością. Takie wnioski przedstawiono na 100. dorocznym spotkaniu ENDO The Endocrine Society w Chicago (USA) w ubiegłym miesiącu.

dieta laktacja

pixabay, cc0

Zespół badawczy z University of Toledo College of Medicine and Life Sciences w Toledo zauważył, że na całym świecie dojrzewanie płciowe rozpoczyna się wcześniej niż miało to miejsce w przeszłości. Otyłość u dzieci, która stała się powszechnym problem zdrowotnym, jest jednym z czynników ryzyka występowania wczesnego dojrzewania płciowego.

Przeprowadzone badanie

W celu określenia w jaki sposób dieta matki karmiącej wpływa na czas dojrzewania płciowego u dziecka, naukowcy podawali myszom dietę wysokotłuszczową od dnia urodzenia (a także co najważniejsze – podczas laktacji). Druga grupa gryzoni karmiących swoje potomstwo otrzymywała standardową dietę w tym samym czasie.

Zespół badawczy stwierdził, że dieta wysokotłuszczowa podczas laktacji może powodować otyłość u potomstwa i wpływać na występowanie przedwczesnego dojrzewania płciowego. Wyniki pokazują, że faza karmienia piersią jest krytycznym okresem, mającym wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Testy płodności u gryzoni w wieku dorosłym pokazały, że te myszy, których matki karmiono dietą wysokotłuszczową podczas laktacji, wykazywały mniejszą płodność, co zauważono zarówno u samic jak i samców. Naukowcy stwierdzili również u tych gryzoni nietolerancję glukozy i insulinooporność – oznaki zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy w okresie dorosłości.

Powyższe wyniki potwierdzają doniesienia, że otyłość u dzieci powoduje przedwczesne dojrzewanie płciowe i zaburzenia metaboliczne w wieku dorosłym. Prawidłowe leczenie i obserwacja są bardzo istotne.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180318144809.htm

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.