Teraz czytasz
Wpływ diety na bezsenność u kobiet po menopauzie

Wpływ diety na bezsenność u kobiet po menopauzie

Małgorzata Wilkowska
bezsenność menopauza

Szacuje się, że 30% dorosłych zmaga się z bezsennością, a nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons sugerują, że problemy ze snem mogą być związane z dietą. Analiza wykazała, że kobiety po menopauzie, które stosowały dietę bogatą w rafinowane węglowodany – szczególnie w źródła dodanych cukrów diecie – częściej miały bezsenność. Kobiety, których dieta zawierała więcej warzyw i całych owoców oraz ogólnie błonnika rzadziej miały problemy z bezsennością. Odkrycia zostały opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”.

Problametyka bezsenności i diety

Poprzednie badania analizowały możliwy związek między rafinowanymi węglowodanami a bezsennością, ale wyniki były niespójne. Ponieważ analizy nie obejmowały badań na przestrzeni danego okresu czasu, nie jest jasne, czy dieta bogata w rafinowane węglowodany wywołała bezsenność, czy też bezsenność spowodowała, że ​​ludzie jedzą więcej takich pokarmów. Jednym ze sposobów ustalenia, czy spożycie węglowodanów powoduje problemy ze snem, jest poszukiwanie pojawienia się bezsenności u osób o różnych nawykach żywieniowych.

Przebieg badania

W bieżącym badaniu Gangwisch i jego zespół zgromadzili dane od ponad 50 000 uczestniczek Women’s Health Initiative, z którego wykorzystano dzienniczki spożycia. Badane były w wieku 50-79 lat. Naukowcy sprawdzili, czy kobiety o diecie z wyższym indeksie glikemicznym częściej cierpią na bezsenność. Rafinowane węglowodany – takie jak produkty będące źródłem cukrów dodanych, jasny chleb, biały ryż i napoje gazowane – mają wyższy indeks glikemiczny i powodują szybszy wzrost poziomu glukozy we krwi. Naukowcy postawili hipotezę, że szybki wzrost i obniżenia poziomu glukozy we krwi po spożyciu rafinowanych węglowodanów mogą wywoływać bezsenność. Okazało się, że im wyższy indeks glikemiczny diety tym większe ryzyko rozwoju bezsenności.

Współzmienne, które uwzględniono w analizach to m.in.: wiek, pochodzenie etniczne, wykształcenie, zarobki, liczba osób w gospodarstwie domowym, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, spożywanie kofeiny, stresujące wydarzenia w życiu, wsparcie bliskich osób, występowanie depresji, stopień aktywności fizycznej, BMI, występowanie cukrzycy, nadciśnienia, zawału mięśnia sercowego, nadczynność tarczycy, uderzenia gorąca, hormonalna terapia zastępcza czy chrapanie.

Wyniki

Bezsenność była związana z wyższym IG diety, wyższym BMI i niższą aktywnością fizyczną. Bezsenność była związana również z m.in. z niższym wykształceniem, niższym dochodem, mieszkaniem z mężem lub partnerem, aktualnym paleniem tytoniu lub w przeszłości, bardziej stresującymi wydarzeniami życiowymi, mniejszym wsparciem społecznym, występowaniem depresji, cukrzycy, nadciśnienia, zawału mięśnia sercowego, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, astmy, nadczynnością tarczycy, uderzeniami gorąca, hormonalną terapią zastępczą i chrapaniem.

Wnioski

Na podstawie ustaleń można wywnioskować, że istnieje potrzeba randomizowanych badań klinicznych, aby ustalić, czy interwencja dietetyczna, skoncentrowana na zwiększeniu spożycia pełnoziarnistych produktów zbożowych i innych źródeł węglowodanów złożonych, mogłaby zostać wykorzystana do zapobiegania i leczenia bezsenności.

Zobacz również

Autorzy badania wyjaśniają również, dlaczego nie wszystkie produkty zawierające cukier doprowadzą do tego samego efektu. Owoce i warzywa – które naturalnie zawierają cukry proste – prawdopodobnie nie podnoszą poziomu glukozy we krwi tak szybko, jak żywność zawierająca dodane cukry, a także soki. Dzieje się tak, ponieważ te naturalne pokarmy są również bogate w błonnik pokarmowy.

Naukowcy pracowali tylko z kobietami w wieku 50 lat i starszymi, ale uważają, że odkrycia mogą odnosić się także do mężczyzn i innych osób w różnym wieku. Idąc dalej, twierdzą, że ten pomysł warto zbadać w bardziej dalszych szczegółowych badaniach.

Źródło: James E Gangwisch, Lauren Hale, Marie-Pierre St-Onge, Lydia Choi, Erin S LeBlanc, Dolores Malaspina, Mark G Opler, Aladdin H Shadyab, James M Shikany, Linda Snetselaar, Oleg Zaslavsky, Dorothy Lane. High glycemic index and glycemic load diets as risk factors for insomnia: analyses from the Women’s Health Initiative. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019;

0 0 głosuj
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze