5/5 (1)

Kofeina a apetyt

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics” wykazało, że po wypiciu niewielkiej ilości kofeiny uczestnicy spożywali 10% mniej podczas śniadania, ale efekt zmniejszonego apetytu nie trwał przez cały dzień. Uczestnicy nie zauważyli także u siebie różnicy jeśli chodzi o postrzeganie własnego apetytu. Na podstawie tych wyników badacze stwierdzili, że kofeina nie jest skuteczna jako środek hamujący łaknienie i wspomagający odchudzanie. Badanie zostało przeprowadzone przez zespół badawczy z University od Buffalo (USA).

Kofeina jest często dodawana do suplementów diety z oświadczeniem, że hamuje apetyt i ułatwia redukcję masy ciała. Wcześniejsze badania rozpatrywały czy kofeina przyspiesza metabolizm lub wpływa na związki obecne mózgu, które zmniejszają łaknienie. Również dowody epidemiologiczne sugerowały, że regularni konsumenci kofeiny mają mniejsze wartości indeksu masy ciała (BMI). Celem tego badania było wyjaśnienie, czy kofeina może być faktycznie powiązana ze zmniejszonym apetytem i czy wyniki różnią się w zależności od wskaźnika BMI pacjentów.

O badaniu

Pięćdziesiąt zdrowych osób dorosłych (w wieku 18-50 lat) odwiedziło cotygodniowo laboratorium naukowców przez miesiąc w celu wzięcia udziału w badaniu. Za każdym razem poproszono ich o wypicie soku z dodatkiem kofeiny, co było równoznaczne z konsumpcją czterech uncji (1 mg/kg m.c.) lub osiem uncji (3 mg/kg m.c.) kawy, lub bez dodatku kofeiny jako placebo.

Trzydzieści minut później uczestnicy zostali poinstruowani, aby spożywali taką ilość jedzenia na jaką tylko mają ochotę podczas obfitego śniadania w formie bufetu. Badacze poprosili uczestników, aby zapisali wszystko, co jedli przez cały dzień i wysyłali im cogodzinne e-maile przypominające, połączone z ankietą online dotyczącą faktycznego spożycia i apetytu w każdym przedziale czasowym.

Badanie wykazało, że po wypiciu soku z 1 mg/kg m.c. kofeiny uczestnicy spożywali około 70 kcal mniej niż po wypiciu soku z 3 mg/kg m.c. kofeiny lub po wypiciu soku bez dodatku kofeiny. Po sprawdzeniu, co uczestnicy spożywali przez resztę każdego dnia badania, stwierdzono, że niewielkie zmniejszenie łaknienia nie utrzymało się. Uczestnicy zrekompensowali zmniejszoną konsumpcję podczas śniadania w późniejszych godzinach dnia. Ponadto nie stwierdzono różnic w zgłaszanym apetycie związanym z dawkami spożywanej kofeiny. Wreszcie, indywidualne BMI badanych nie miało żadnego wpływu na spożycie pokarmu lub apetyt uwzględniając wielkość dawki spożywanej kofeiny w czasie badania.

Źródło: Leah M. Panek-Shirley, Carol DeNysschen, Erin O’Brien, Jennifer L. Temple. Caffeine Transiently Affects Food Intake at Breakfast. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.