Wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie układu sercowo-naczyniowego

3/5 (1)

Najczęściej spożywane suplementy witaminowo-mineralne nie zapewniają stałych korzyści zdrowotnych dla układu sercowo-naczyniowego, ale również nie szkodzą, jak sugeruje nowa analiza przeprowadzona przez naukowców z St. Michael’s Hospital i University of Toronto (Kanada).

Opublikowano w „Journal of the American College of Cardiology”  systematyczny przegląd 179 randomizowanych badań kontrolnych opublikowanych w języku angielskim od stycznia 2012 do października 2017. Naukowcy wykorzystali badania z baz danych Cochrane Library, MEDLINE i PubMed. Wykazano, że stosowanie multiwitamin, witaminy D, wapnia i witaminy C – najczęściej wybieranych suplementów diety  – nie wykazało korzyści w zapobieganiu ogólnie chorobom układu sercowo-naczyniowego, zawałowi serca, udarowi lub przedwczesnej śmierci.

suplementy diety

pixabay, cc0

Do tej pory różne źródła sugerowały, że witaminy A, E i C zapobiegają rozwojowi nowotworów, podczas gdy inne informują, że kwas foliowy, witamina E i witamina D mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dostępne dowody naukowe są jednak sprzeczne. W 2014 r. U.S. Preventive Services Task Force wydało oświadczenie, w którym napisano: “Obecnie nie ma wystarczających dowodów, aby ustalić, czy zażywanie suplementów multiwitaminowych pomoże zapobiec [chorobom układu sercowo-naczyniowego]lub nowotworom”.

Naukowcy byli zaskoczeni, że znaleźli tak niewiele pozytywnych potwierdzonych efektów dla zdrowia serca wynikających ze stosowania suplementów cieszących się największą popularnością wśród konsumentów.  Recenzja wykazała, że ​​przyjmowanie multiwitamin, witaminy D, wapnia lub witaminy C nie szkodzi, ale też nie przynosi istotnych korzyści.

Badanie wykazało, że kwas foliowy oraz ogólnie witaminy z grupy B mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego i udaru. W jednym randomizowanym kontrolowanym badaniu, zwanym próbą pierwotnej prewencji udaru mózgu (China Stroke Primary Prevention Trial), wykazano znaczną redukcję ryzyka występowania udaru u osób przyjmujących kwas foliowy. Spożywanie kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 22%. Dodatkowo, osoby z wysokim ciśnieniem krwi, które przyjmowały kwas foliowy oprócz leków na nadciśnienie, miały o 73% mniejsze ryzyko występowania udaru.

Zespół przeanalizował dane uzupełniające, które obejmowały witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D i E, beta-karoten oraz wapń, żelazo, cynk, magnez i selen. Termin “multiwitamina” w tym przeglądzie został użyty do opisania suplementów, które zawierają większość witamin i minerałów. Odkrycia sugerują, że ludzie powinni być świadomi suplementów, które zażywają i upewniać się jakie mają one zastosowanie. Według zespołu badawczego wobec braku znaczących pozytywnych danych – oprócz potencjalnego zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu i chorób serca przez kwas foliowy – najkorzystniej jest polegać na zdrowej diecie, aby uzupełnić witaminy i minerały oraz zapobiegać niedoborom.

Źródło: David J.A. Jenkins, J. David Spence, Edward L. Giovannucci, Young-in Kim, Robert Josse, Reinhold Vieth, Sonia Blanco Mejia, Effie Viguiliouk, Stephanie Nishi, Sandhya Sahye-Pudaruth, Melanie Paquette, Darshna Patel, Sandy Mitchell, Meaghan Kavanagh, Tom Tsirakis, Lina Bachiri, Atherai Maran, Narmada Umatheva, Taylor McKay, Gelaine Trinidad, Daniel Bernstein, Awad Chowdhury, Julieta Correa-Betanzo, Gabriella Del Principe, Anisa Hajizadeh, Rohit Jayaraman, Amy Jenkins, Wendy Jenkins, Ruben Kalaichandran, Geithayini Kirupaharan, Preveena Manisekaran, Tina Qutta, Ramsha Shahid, Alexis Silver, Cleo Villegas, Jessica White, Cyril W.C. Kendall, Sathish C. Pichika, John L. Sievenpiper. Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment. Journal of the American College of Cardiology, 2018; 71 (22).

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No