Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii i radioterapii

wskazowki

(…)

  • W ograniczonej ilości zalecane jest mleko (może powodować zaburzenia trawienia i wchłaniania laktozy- głównie w trakcie radioterapii). Polecam zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi, np. jogurtami naturalnymi bez cukru. Jeśli mleko i produkty mleczne nie są tolerowane przez chorego, należy je wyeliminować z diety na czas leczenia. Wówczas polecam zastąpić je produktami sojowymi lub pozbawionymi laktozy.
  • Na około 2 godziny przed podaniem chemioterapeutyku (cytostatyki) lub naświetleniami nie zaleca się spożywania pokarmów- w celu obniżenia ryzyka wystąpienia nudności, wymiotów czy biegunki.
  • W trakcie chemio czy radioterapii często pojawia się niechęć do spożywania mięsa i ryb. Wówczas zaleca się mięso i ryby w formie pulpetów lub zapiekanek z dodatkiem warzyw lub jako dodatek do sałatek.
  • Do przygotowywania posiłków warto dodawać masło, śmietankę, makarony, kasze, dokładnie zmielone orzechy, suszone owoce czy mleko w proszku. Dzięki temu podniesiemy kaloryczność posiłku, ale nie zwiększymy jego objętości.
  • Zaleca się 2 litry płynów dziennie (woda niegazowana, świeżo wyciskane soki owocowe lub warzywne lub owocowowarzywne, słaba herbata, herbata owocowa, kompoty owocowe). Planując codzienne menu chorego, należy uwzględnić jego realne możliwości. Nie należy wmuszać w chorego posiłku, na który w danym czasie nie ma ochoty. Może to jedynie zniechęcić chorego do jedzenia.

ARTYKUŁ JEST FRAGMENTEM KSIĄŻKI PZWL:

DIETA KONTRA RAK >”

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia