Wygryź Candidę – Ann Boroch [Recenzja]

Tytuł: Wygryź Candidę
Autor: Ann Boroch
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Druga Strona
Ilość stron: 240

 

Niebezpieczeństwo przerostu drożdżaków Candida

„Wygryź Candidę” jest swoistą odpowiedzią na liczne badania naukowe dowodzące, że drożdżaki Candida są czynnikiem wielu problemów zdrowotnych, poczynając od alergii, przez zespół jelita drażliwego, infekcje uszu lub zatok, syndrom napięcia przedmiesiączkowego, endometriozę, zespół nieszczelnego jelita, zapalenie zatok, egzemę i zaburzenia równowagi hormonalnej, a kończąc na niepokoju, depresji, chorobach autoimmulogicznych, a nawet chorobach nowotworowych. Przerost drożdżaków dosyć częstym zjawiskiem w skali światowej. Według niektórych źródeł co trzecia osoba cierpi na objawy bądź schorzenia spowodowane drożdżakami.

Książka na podstawie osobistych doświadczeń

Ann Boroch jest certyfikowaną konsultantką żywieniową i specjalistką od naturopatii. Książka powstała na postawie doświadczeń zdrowotnych autorki związanych z kandydozą. „Wygryź Candidę” jest kontynuacją publikacji „Grzyby Candida – przyczyna większości chorób: skuteczny program przeciwgrzybiczy”, zawierającej informacje na temat leczenia kandydozy oraz 90-dniowego programu detoksu i diety. W książce można znaleźć  140 przepisów (bez cukru, mleka, glutenu i drożdży), które nie zawierają produktów indukujących stany zapalne bądź powodujących rozrost drożdżaka Candida.

Są to przepisy na pełnowartościowe i smaczne dania, które mogą okazać się pomocne w terapii kandydozy. Książka zawiera ciekawe pomysły na śniadania, dressingi, dipy i sosy, dania główne, dodatki do dań głównych, zupy, sałatki, chlebki i przekąski, napoje oraz desery. Doskonale wykonane fotografie, które zostały dołączone niektórych potraw, zachęcają do samodzielnego przygotowania dań w domowym zaciszu.

Bez cukru, mleka, glutenu i drożdży

wygryź candidę

Przepisy kulinarne zostały poprzedzone rozdziałami na temat podstawowych zasad diety „przeciwdrożdżycowej” autorstwa Ann Boroch oraz porad przydatnych przy przygotowaniu potraw i zaopatrzeniu spiżarni czy zakupie sprzętów kuchennych. W pierwszej części tekstu opisano także problem kandydozy, zwracając uwagę na przyczyny i objawy przerostu drożdżaka Candida oraz sposobu jego zwalczania. Obszerna tabela przybliża czytelnikom problemy zdrowotne pośrednio lub bezpośrednio powodowane przerostem drożdżakowym/grzybiczym. W książce znaleźć można również kwestionariusz, pomocny w określeniu prawdopodobieństwa zmagania się z kandydozą, który każdy może wykonać samodzielnie. Lista zalecanych i przeciwwskazanych produktów okaże się pomocna przy wyborach żywieniowych czytelników.

Lektura „Wygryź Candidę” – dla kogo?

„Wygryź Candidę” jest poradnikiem kulinarnym dla wszystkich osób zmagających się z problemem drożdżaka Candida. Dodatkowo, według autorki, jest to publikacja dla każdego kto chce zmienić swój sposób odżywiania, czuć się lepiej, mieć więcej energii bądź zredukować masę ciała. Przystępny styl sprawia, że książka jest ciekawą lekturą zarówno dla dietetyków, jak i dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym żywieniem

KONKURS z nagrodami zamknięty

5/5 (4)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

  • Drodzy czytelnicy, Wasze przepisy i pomysły na świetny i zdrowy poranek są inspirujące. Wybór nie był łatwy, po dyskusji jury redakcyjne wybrało trójkę zwycięzców (szczegóły wysyłamy mailem):

    Maya Kowalczyk
    Magdalena Brzeska
    Lidia Mil

  • Agnes

    Jajecznica z avocado 🥑
    2 jajka
    1 avocado 🥑
    Olej kokosowy
    Przyprawa chili 🌶
    Szczypta soli

    Na patelnię wrzucamy łyżeczkę oleju kokosowego, smażymy połowe avocado na dość dużym ogniu do lekkiego przyrumienienia. Wbijamy jajka przyprawiamy. Gotowe. Jajecznicę przekładamy na talerz dekorujemy druga połowa avocado i podajemy z kromka chleba (najlepiej home made 😁)
    Pysznie zdrowo szybko i syto:)
    Pozdrawiam🤗

  • Zdzislaw Janeczko

    Nie ma dnia, którego nie dałoby się wyczarować czegoś zdrowego i dodającego energii na sporą część dnia. Na pierwszy ogień w naszym domu idą Placuszki owsiano-jaglane z bananami: 200 ml mleka, 1 łyżkę oleju z pestek winogron wlewamy di miski i mieszamy. Dodajemy 75 g mąki owsianej, 50 g mąki jaglanej i proszek do pieczenia, miksujemy do momentu powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Placuszki smażymy z odrobiną oleju kokosowego na średnim ogniu. Gdy na górnej warstwie placka pojawią się pęcherzyki powietrza, kładziemy na nią kilka plasterków banana i przewracamy na drugą stronę i smażymy aż się zarumieni.
    Całość popijamy zdrowiutkim koktajlem z jarmużu, szpinaku i jagody: 2 liście jarmużu i 3 szpinaku myjemy, odcinamy twarde części. dokładamy jagody, które myjemy pod ciepłą wodą. Składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z połowy cytryny lub sok z żurawiny, 1 łyżeczkę inuliny, 250 ml wody mineralnej niegazowanej (lub mleka ryżowego). Wszystko blendujemy i gotowe.

    Taki koktajl skusi nawet dziecko, które nie lubi zielonych warzyw. W taki sposób bardzo łatwo możemy przemycić nielubiane liście:) Sprawdzone, bo testowane na własnym organizmie i dzieciach:)

  • Iwona Idzikowska

    Śniadanko w 3 minuty. 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, szklanka dowolnego mleka, po łyżeczce żurawiny, orzechów włoskich, siemienia lnianego wstawić do mikrofalówki na 1 min i 30 sekund. Po wyjęciu w
    kroić banana. Szybkie i pożywne. Także nie ma narzekania, że nie ma rano czasu:)

  • Anna Świderska

    Moje śniadanie: omlet ( ubijam bialka, mieszam z żółtkami i smaze na patelni) a potem smaruje powidłami domowej roboty… pycha i zdrowe bo: jest ciepły, więc mnie rozgrzewa, jest to mój smak z dzieciństwa, więc jedząc go , czuje sie szczesliwa. Białko jest syte, wiec nie czuje glodu, żółtka zawierają dużo przeróżnych witamin. Powidła to węglowodany. A do tego lubię duży kubek herbaty z cytryną.

  • Aneta Łabędź

    Jeśli ma być naprawdę szybkie to idealny będzie mój klasyk – płatki owsiane polewam jogurtem naturalnym. Do tego kroję owoce, dodaję pestki dyni, nasiona słonecznika czy masło orzechowe (zależy na co mam ochotę, co jest pod ręką). Taką kompozycję często przygotowuję dzień wcześniej, by płatki lekko namiękły i sfermentowały. Proporcje zależą o upodobań i zapotrzebowania indywidualnego ;)

  • Klaudia Tetiuk

    Pysznie, treściwie i szybko to zdecydowanie owsianka. U mnie koniecznie górskie płatki owsiane, mleko, kakao, orzechy włoskie, i owoc. A już najpyszniej smakuje z mango lub 🍌.

  • Lidia Mil

    Ś – świeży, sezonowy owoc
    N – nieco płatków jaglanych, owsianych, czy gryczanych
    I – i nabiał (mleko/ jogurt) też jest ważny
    A – a może nieco miodu?
    D – do tego szczypta maku lub sezamu
    A – a jeśli nie lubisz, to może garść orzechów?
    N – nie marudź, zjedz wszystko, bo śniadanie jest taaaakie ważne!
    I – i nie zapomnij o szklance wody z cytryną lub zielonej herbacie :)
    E – energicznie ruszaj do szkoły lub pracy!

  • Emi Emi

    Śniadanie “na słodko” w wersji oszukanej szarlotki

    Płatki jaglane/lub owsiane 20-30 g najlepiej zalać gorącą wodą chwilkę odczekać aż napęcznieją nst dodajemy jajko- wszystko mieszamy – ta wersja jest podstawą możemy dodać jeszcze wiórki kokosowe, kakao, cynamon (gdy masa jest wodnista można dodać mąkę kokosową lub ryżowa lub inną albo siemię lniane mielone) gotową masę kładziemy na rozgrzaną patelnie w formie placków mniej więcej jednakowej wielkości smażymy z dwóch stron, podczas smażenia nie tracimy czasu jedno jabłko ucieramy na małych oczkach ( jabłka można także wyprażyć wcześniej). Gotowe placuszki przekładamy- placek -warstwa jabłek (cynamon)-placek itd. Najlepiej przekładać w małym pudełku lub naczyniu wielkości placków Wersja dobra na zimno jak i ciepło, można przygotować dzień wcześniej. Bardzo sycący posiłek.
    Pozdrawiam

  • Książka z pewnością bardzo przydatna i chętnie ją przeczytam.

    Mój sprawdzony sposób na szybkie i proste śniadanie, to niezawodna owsianka :)

    Składniki (na jedną porcję):
    płatki owsiane górskie 50g
    mleko migdałowe 1 szklanka (albo krowie, albo inne jak ktoś woli)
    masło orzechowe 1 łyżka
    suszone śliwki 2 sztuki

    Płatki gotujemy na mleku.
    W tym czasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki (można pominąć ten krok, jak ktoś rano boi się dotykać noża).
    Gotową owsiankę przekładamy do miseczki.
    Na płatki kładziemy łyżkę masła orzechowego i śliwki.
    Zjadamy ze smakiem i ruszamy na podbój świata :)

  • Magdalena Brzeska

    Witam!
    Niestety jestem niezbyt dumną zdiagnozowaną posiadaczką “Candidy”, a co za tym idzie muszę zwracać szczególną uwagę na moją dietę. Proste i szybkie śniadania są u mnie na porządku dziennym – muszą być dla mnie pozytywną dawką energii na kilka godzin poza domem.
    Często na śniadanie wybieram kaszę jaglaną z bananem oraz kanapkę z chleba gryczanego z hummusem i kiełkami. Kasza jest ona świetnym rozwiązaniem nawet gdy zupełnie nie mam czasu i muszę wziąć coś w biegu – do pudełka, aby zjeść śniadanie w tramwaju.

    Kasza jaglana z bananem:

    Składniki:
    kasza jaglana,
    1 banan (niezbyt dojrzały- aby “nie karmić” Candidy),
    cynamon.

    Woreczek kaszy jaglanej ugotować w wodzie z łyżeczką soli, odcedzić, przełożyć na talerz.
    Wybrać niezbyt dojrzałego (na wpół zielonego) banana, zmiksować.
    Mix z banana i kaszę jaglaną zmieszać ze sobą dodając przy tym cynamonu do smaku.
    Gotowe!

    Przygotowanie zajmuje to tyle co bardzo krótka poranna toaleta – posiłek jest dobry dla każdego, kto rano się spieszy. Polecam! :)

  • Marta Kiniec

    Witam z chęcią przygarnę tę książkę do moich zbiorów ;) a pomysł na śniadanko to omlet z szynką i szczypiorkiem do tego zielona herbata i jabłko.

    Przepis:
    – 2 jajka
    – szczypiorek
    – 2 plastry szynki wiejskiej
    – łyżeczka oleju rzepakowego
    – szklanka mleka 1,5% tłuszczu

    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, żółtka mieszamy. Szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Delikatnie mieszamy masę żółtkową z ubitym białkiem. Na rozgrzany olej wlewamy masę, smażymy na małym ogniu. Po 2 min. dodajemy szynkę i szczypiorek. Przykrywamy pokrywką i smażymy przez chwilę.

    Smaczne, pożywne śniadanko. SMACZNEGO :-)

  • Ilona Mok

    Z
    przyjemnością biorę udział w Twoim konkursie i temat „wygryź candidę” jest niestety u mnie na porządku dziennym. Uwielbiam takie książki, które mogą dużo wnieść do poprawy mojego stanu
    a wiedza, jaką posiadają jest dla mnie bezcenna w porównaniu z tym co zwykle słyszę na wizytach lekarskich. Zastanawiałam się nad swoim przepisem na pożywne śniadanie, które ze swojej listy wybrać– i według mnie na największą uwagę zasługuje śniadanie na ciepło, w miarę uniwersalne tzn. do którego można dodawać sezonowe składniki dzięki którym praktycznie codziennie może wyglądać i smakować nieco inaczej. Moje śniadanie jest na pewno
    pożywne, odżywcze, bogate w witaminy ( np. z gr.B, magnez, żelazo)
    i minerały (np. krzem), które podejmują wspólne działanie na
    rzecz naszego kolejnego dobrego i aktywnego dnia. Moja propozycja
    jest sprawdzona, wielokrotnie przetestowana i może być stosowana w
    diecie anty-candida jak również posiada duży walor-jest dostatecznie sycąca, że nie ma potrzeby podjadania i szukania przekąsek pomiędzy głównymi posiłkami. Myślę, że również forma jego podania w postaci placków ma spore znaczenie, zwłaszczadla tych osób które „wychowały się „ na kanapkach i po prostu poszukują śniadania o podobnej konsystencji i fakturze a wszelkie
    smoothie, koktaile będą traktować bardziej jako napoje a nie treściwe śniadania. Śniadanie na ciepło rozgrzewa i jest bardziej sycące niż podane na zimno a do tego wszelkie użyte zioła,przyprawy wzmacniają jego smak. Moją propozycją są placki gryczano-ryżowo-kokosowe.Do ich przygotowania potrzebujemy:
    1 szklanka mąki gryczanej
    2 szklanki mąki ryżowej
    100g wiórków kokosowych bez siarki
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki oleju kokosowego virgin
    500ml wody
    pół łyżeczki soli
    suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy olej kokosowy i ciepłą wodę, mieszamy
    do uzyskania konsystencji ciasta. Na tym etapie możemy dodać zioła (np.tymianek, rozmaryn, z gatunku śródziemnomorskich, koperek, pietruszka…), przyprawy (np.kurkumę, gożdziki, curry) lub słodkie dodatki w postaci ksylitolu. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy i kładziemy na gorącej patelni. Pieczemy z obu stron i zdejmujemy z patelni. Na tym etapie dodajemy na gorące placki świeże chrupiące warzywa (pomidor, papryka, oliwki, ogórki) pokrojone w kostkę lub owoce np. awokado, kiwi. Serdecznie polecam i życzę smacznego :)

  • Estella Ostrowska

    Clafoutis z żurawiną – SKŁADNIKI:

    3 jajka
    85 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
    60 g mąki ryżowej
    50 g cukru kokosowego
    ok. 80-100 g żurawiny wielkoowocowej
    duża szczypta kardamonu
    1 laska wanilii
    1 łyżka masła lub oleju kokosowego
    PRZEPIS:

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
    Posiekaj grubo czekoladę, przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej Do czekolady dodaj sproszkowany kardamon
    Na patelni rozpuść masło (lub olej kokosowy).
    W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka z cukrem, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Do masy jajecznej przelej rozpuszczoną czekoladę z przyprawami i wymieszaj.
    Natłuść masłem lub olejem kokosowym niewielką, ale w miarę głęboką patelnię, przelej do niej ciasto.
    Na wierzchu rozsyp owoce żurawiny. Wstawpatelnię do piekarnika i piecz ok. 30 minut (u mnie 20 minut grzanie góra-dół, po czym 10 minut grzanie tylko od góry).

  • Składniki:
    1 sztuka awokado (140 g)
    1 sztuka cebuli czerwonej (105 g)
    1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
    1 sztuka pomidora (170 g)
    1/6 łyżeczki soli (1 g)
    1 łyżka Sok z cytryny (6 ml)
    Przepis:

    Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, następnie sól, pokrojony w kostkę pomidor, pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dodajemy wyciśniętym sok z cytryny.
    Na samym końcu przekrawamy dojrzałe awokado, wyciągamy pestkę i kroimy je w kostkę, po czym wyciągamy ze skórki i mieszamy z pozostałymi składnikami.

  • Monika Sajdok

    Moja propozycja to ekspresowe placuszki z serka wiejskiego i koktajl gruszkowy:

    PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO
    Placki:
    120g serka wiejskiego, 4 łyżki mąki pełnoziarnistej, jajo, łyżeczka ksylitolu, cynamon
    Dodatki:
    30g serka wiejskiego (pozostałego), kiwi 80g
    Wszystkie składniki placuszków mieszam, dodaję cynamon. Wylewam na patelnię naleśnikową,
    formuję małe placuszki i smażę na odrobinie tłuszczu z dwóch stron. Przekładam
    dodatkami.

    KOKTAJL GRUSZKOWY
    1 gruszka średniej wielkości, ½ szklanki szpinaku, ½ awokado, 1 szklanka wody (lub ostudzonej zielonej herbaty), 1 łyżka pestek dyni
    Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję. Dodaję wodę lub herbatę tak, by uzyskać odpowiednią, płynną konsystencję.

  • Beata Trelinska

    Przy trójce dzieci trudno zjeść 🙂
    Od jakiegoś czasu proponuje i sobie i wszystkim mamom, które mówią, ze nie jedzą :
    Koktajl
    -2 garście jarmużu
    -2 garście szpinaku
    -banan
    -kiwi
    -8 mrożonych truskawek
    -16 orzechów
    Wszystko miksujemy. Przekewamy do pojemniczka / shakera i w drogę.

  • Roksana Szlosarek

    Śniadaniowa pizza z patelni
    20g płatków owsianych
    20g otrębów (owsiane, pszenne, żytnie)
    70g jogurtu naturalnego
    1 jajko
    szczypta proszku do pieczenia
    sól morska
    czarnuszka, oregano, bazylia

    Farsz:
    3 plasterki wędliny lub cienko pokrojonego ugotowanego mięsa np.
    piersi z kurczaka
    dowolny ser (gouda, parmezan, mocarella)
    pomidor
    6 czarnych oliwek
    posiekana bazylia
    1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
    odrobina: oregano i ziół prowansalskich

    Płatki i otręby mielimy w blenderze. Przesypujemy do miseczki,
    mieszamy z proszkiem, przyprawiamy solą, ziołami, pieprzem. Wlewamy
    jogurt, wbijamy jajko i mieszamy. Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię
    i rozsmarowujemy łyżką. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy gaz na
    malutki. Smażymy na ładny, brązowy kolor, przewracamy na drugą stronę.
    Od razu smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy oregano i ziołami
    prowansalskimi. Nakładamy ser i mięso, rozkładamy pomidory i oliwki,
    po czym znowu przykrywamy przykrywką. Pilnujemy, aby spód się nie
    przypalił – można zostawić pizzę jeszcze chwilę na patelni pod
    przykrywką, a wyłączyć już gaz.

    Równie dobrze możemy nałożyć na naszą pizzę to, co mamy akurat w
    lodówce. Mogą to być ogórki kiszone, rzodkiewka, sałata czy inne
    świeże warzywa.

  • Agnieszka Trybuła

    Bardzo szybkie i bardzo proste śniadanie:

    bananowe placuszki owsiane (przepis na 2 duże placki):

    1 średni banan (120 g)
    1 jajo kurze (całe) (60 g)
    0,4 szklanki mleka spożywczego 1,5% tł. (100 g)
    10 łyżek płatków owsianych (100 g)
    1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
    5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
    garść ulubionych owoców – borówki / maliny / truskawki / pokrojone lub starte jabłko (50 – 60 g)

    opcjonalnie: 1 łyżka wiórków kokosowych (6 g)

    1. Namoczone płatki owsiane zblendować z bananem, jajkiem, mlekiem (opcjonalnie z wiórkami kokosowymi).
    2. Smażyć na złoty kolor na minimalnej ilości oleju, ewentualnie na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu.
    3. Gotowe placki polać jogurtem naturalnym i podawać z ulubionymi owocami (borówki, maliny, truskawki, pokrojone / starte jabłko).

  • Angelika

    Pasta z ciecierzycy i soczewicy z majerankiem i czerwoną cebulą z chlebem domowym żytnim oraz smoothie zielone.

    Smoothie zielone:
    garść szpinaku
    banan
    sok z pomarańczy.

    Pasta z ciecierzycy i soczewicy:
    3 łyżki ugotowanej soczewicy i ciecierzycy
    łyżeczka majeranku, sól, pieprz, łyżka oleju, ząbek czosnku
    Wszystko zblendować. Położyć pastę na kanapki i dodać do niej cebule pokrojoną w piórka.

    Szybko, smacznie i zdrowo ;)

  • Maya Kowalczyk

    Proponuję moje dzisiejsze śniadanie fit, czyli zdrowe płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru i pszenicy, 100% zdrowe składniki bez konserwantów, wzmacniaczy smaku, aromatów, barwników, emulgatorów i substancji spulchniających, tłuszczu, soli – 100% składników pełnoziarnistych, kawałkami truskawek) z mlekiem oraz
    pieczony samodzielnie chleb (przepis poniżej), miód eco, pasta kukrydziano-serowa, pasta rybno-serowa (przepisy poniżej). Do picia kawa eco z Burundi orz koktajl truskawkowy (1 szklanka truskawek, ½ gruszki, 1 łyżka miodu).
    Do śniadania jem probiotyk wieloszczepowy z żywymi kulturami bakterii.
    Oto moja propozycja zdrowego i pożywnego śniadania:
    Chleb ze zdrowymi pastami lub miodem
    Chleb na zakwasie z pełnoziarnistej mąki orkiszowej
    Składniki
    kilka łyżek zakwasu
    500 g mąki orkiszowej
    100 g mąki pszennej
    woda letnia
    sól
    ziarna do posypania : słonecznik, złociste siemię lniane, czarnuszka, kumin
    Wykonanie zakwasu:
    0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki letniej wody zmieszać i zostawić na 12 godzin.
    Przez 3 kolejne dni dodawać 1 łyżkę wody i 1 łyżkę mąki. Część zakwasu przechowywać w słoiczku w lodówce do następnego pieczenia.
    Wykonanie chleba:
    Składniki wymieszać i dodać tyle wody by ciasto było lużne .Przełożyć do szklanej keksówki wysmarowanej olejem.Przykryć lnianą ścierką. Po kilku godzinach włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 170 Celsjusza przez 20 min. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 i piec przez 30 min.
    Pasta z czerwonej fasoli
    Składniki:
    1 szklanka ugotowanej fasoli
    orzechy włoskie ( kilka sztuk)
    1 łyżka otręb orkiszowych ekologicznych
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy
    łyżeczka soku cytrynowego
    sól, pieprz, chilli, kumin, sezam
    świeże zioła np. tajska bazylia
    Na części oliwy zeszklić cebulę i lekko podsmażyć czosnek. Po ostudzeniu zblendować z pozostałymi składnikami z wyjątkiem ziół i sezamu. Posiekane zioła i sezam dodać do gotowej pasty.
    Pasta kukurydziano-serowa
    Składniki:
    100g kukurydzy z puszki
    50 g serka śmietankowego
    1 łyżka płatków owsianych ekologicznych
    sól, pieprz, ostra papryka, czarnuszka
    Zblendować kukurydzę , płatki owsiane serek. Dodać przyprawy.
    Miód
    Najzdrowsza naturalna słodycz
    Do picia-naturalny jogurt z płatkami orkiszowymi i owsianymi

  • Justyna

    Jajecznica na parze + pełnoziarniste grzanki, posmarowane guacamole + pomidorki koktajlowe+ sok wyciskany z pomarańczy

Loading...
Udostępnienia