Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP
W 2016r. zostało zrealizowane ogólnopolskie badanie, które dotyczyło sposobu żywienia polskich dzieci, a także ich stanu odżywienia, pod nazwą „ Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia”. Zrealizowane zostało przez Instytut Matki i Dziecka, natomiast projekt badawczy został sfinansowany i zainicjowany przez Fundację NUTRICIA. Badaniem objęto 1059 rodziców małych dzieci i niemowląt z całej Polski. Wśród rodziców przeprowadzono wywiady. Celem badania było znalezienie błędów, które są popełniane w trakcie 1000 pierwszych dni życia dziecka, na trzech etapach żywienia: karmienia piersią, rozszerzania diety i żywienia dziecka po 1 roku życia..
Wnioski poznaliśmy w marcu bieżącego roku.
Główne wyniki badań:
Jeśli chodzi o karmienie piersią, to 54% mam karmi piersią przynajmniej do 6. miesiąca życia, a tylko 6% mam karmi wyłącznie piersią swoje dziecko do 6. miesiąca życia. Aż 61% niemowląt ma wprowadzane posiłki dla dorosłych zbyt wcześnie, a ich dieta jest rozszerzana już przed 5. miesiącem życia. 75% niemowląt otrzymuje z dietą niewystarczającą ilość witaminy D. A aż 30% niemowląt spożywa posiłki dosalane.
Dieta dziecka po 12. miesiącu życia, wcale nie wygląda lepiej. Z badań wynika, że aż 88% dzieci po 1 roku życia otrzymuje zbyt małą ilość warzyw w swoim menu, 83% dzieci po 1 roku życia, dla poprawy smaku potrawy, dostaje posiłki z dodatkiem soli. Zatrważający jest wynik dla spożycia cukru! Aż 75% dzieci po 1. roku życia spożywa go w nadmiernych ilościach. A prawie wszystkie polskie dzieci – 94% w swojej diecie ma niewystarczająca ilość witaminy D.
Podsumowując całą grupę badanych dzieci: 32 % dzieci do 3 roku życia boryka się z nieprawidłową masą ciała, a 67% rodziców dzieci do 36 miesiąca życia zna ideę 1000 pierwszych dni, oraz wie, że ma wpływ na jego zdrowie w późniejszych latach życia.
Nasuwa się wiele wniosków, płynących z badania, ale chyba głównym i najważniejszym jest taki, że istnieje konieczność ciągłej edukacji rodziców i opiekunów małych dzieci, ale również przedstawienie zagrożeń jakie płyną z nieprawidłowego żywienia, zbyt wczesnego wprowadzania do jadłospisu dziecka pokarmów ze stołu dorosłego oraz zbyt wczesnego odstawienia od piersi małego dziecka. Ważne jest, aby dotrzeć do rodziców małych dzieci z informacją, jak prawidłowo żywić, co wybierać oraz czego unikać i jakich błędów się wystrzegać.
Żywienie w pierwszych latach życia dziecka, programuje jego zdrowie na przyszłość. Prawidłowe, urozmaicone żywienie malucha, to doskonała profilaktyka przed występowaniem otyłości, nadciśnienia, cukrzycy i innych chorób.
(Na podstawie: http://fundacjanutricia.pl )
Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP