Wystrój gabinetu dietetycznego. Jak się do tego zabrać?

marta król
wystrój gabinetu dietetycznego

To jak wygląda gabinet dietetyczny, ma wpływ zarówno na pacjenta, jak i specjalistę. Odpowiednie jego zaaranżowanie może ułatwić dietetykowi pracę, a klientowi zapewnić poczucie komfortu i bezpieczeństwa. W artykule znajdują się wskazówki co do odpowiedniego wystroju gabinetu, jego wyposażenia. Powiemy także o otoczeniu i lokalizacji. W artykule znajdziecie także różnicę między franczyzą a prowadzeniem własnego gabinetu.

Wyposażenie nowoczesnego gabinetu dietetyka

To, co znajduje się w gabinecie dietetyka, nie jest bez znaczenia. Wszelkie przyrządy czy meble powinny być prawidłowo dobrane, zarówno pod względem ilości, jak i jakości. Odpowiednio urządzona przestrzeń pozwoli na sprawne przeprowadzanie konsultacji. Będzie też świadczyć o profesjonalizmie świadczonych usług [1].

W pomieszczeniu należy umieścić umywalkę do mycia rąk, otoczoną tzw. kaftanem z płytek ceramicznych. Potrzebne będzie też biurko, na którym znajdzie się komputer. Do tego krzesła dla dietetyka i pacjentów. Mogą pojawiać się też szafki czy regały. Aby klient mógł spokojnie przygotować się do badań, np. rozebrać, dobrze jest umieścić w gabinecie parawany i wieszaki. Z urządzeń przyda się przyrząd do mierzenia wzrostu i masy ciała, a także zawartości tkanki tłuszczowej. Inne urządzenia sanitarne i biurowe, np. drukarka, mogą być również pomocne i znacznie ułatwić pracę [1].

sprzęt dietetyczny
SariMe / Shutterstock

Wystrój

Zgodnie z wytycznymi, gabinet powinien odpowiadać ogólnym standardom, odpowiednim dla miejsc świadczących usługi medyczne. Szczegółowy ich opis znajdziemy w „Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 marca 2019 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą”.

Niezbędne jest właściwe oświetlenie. Kolorystyka, zarówno ścian, mebli, jak i dekoracji powinna być tak dobrana, aby nadawała wnętrzu elegancki charakter oraz stwarzała wrażenie profesjonalnego i bezpiecznego miejsca [1]. Odpowiednie są ciepłe i stonowane barwy [5].

Na ścianie, czy regałach można umieścić certyfikaty z przebytych kursów i szkoleń. Wpłynie to pozytywnie na naszą wiarygodność i potwierdzi posiadanie rozwijanych kompetencji [4]. Można również zamieścić plakaty czy plansze edukacyjne. Pomogą w komunikacji z pacjentem, a także nadadzą gabinetowi właściwego charakteru. Należą do nich piramida żywieniowatalerz zdrowia, grafiki odpowiedniego przechowywania produktów w lodówce czy fakty o różnych jednostkach chorobowych [5].

Warunki

Zapewne nikt nie ma wątpliwości co do tego, iż w gabinecie powinno być odpowiednio czysto. To jeden z ważniejszych elementów. Warto zaopatrzyć się w preparaty do dezynfekcji sprzętu. Mata, na której stanie pacjent przed badaniem, niech będzie z higienicznego materiału np. plastiku czy bambusa. Dywaniki z bawełny czy innego miękkiego materiału nie będą dobrym rozwiązaniem [4].

Uniknięcie zaduchu zapewni właściwa wentylacja. W celu zapewnienia odpowiedniego zapachu zaleca się wybieranie odświeżaczy o stonowanej nucie. Słodkie wonie nie będą właściwe. Mogą uruchomić u pacjenta ochotę na coś słodkiego [1, 3, 4].

Dobrze, aby meble, zarówno w poczekalni, jeżeli taką mamy, jak również w gabinecie, spełniały zasady ergonomii. Przykładowo należy zadbać o  wygodne i wyprofilowane fotele i krzesła [1, 3].

Pomieszczenie

Jeśli chodzi o wymiary gabinetu, to wysokość pomieszczenia powinna wynosić co najmniej 2,5 metra. Kolejnym elementem jest podłoga, która najlepiej, żeby była łatwo zmywalna. Ułatwi i usprawni to pracę oraz zapobiegnie gromadzeniu się niepotrzebnego brudu [1].

Pomieszczenie powinno obejmować dwie strefy – jedną do przeprowadzenia rozmowy z pacjentem oraz drugą do przeprowadzenia stosownego badania [1]. Miejsce przeznaczone do konsultacji, wraz z biurkiem i krzesłami dobrze, aby znajdowało się zaraz za drzwiami. Widok sprzętu medycznego, narzędzi medycznych czy samego badania, często budzą strach u pacjentów. Dlatego najlepiej umieścić je w dalszej części gabinetu i oddzielić parawanem [4].

Jakie biurko wybrać do gabinetu? Zapewnienie przestrzeni pacjentowi wiąże się z zachowaniem odpowiedniej odległości dietetyka od pacjenta. Zasady dystansu społecznego w takich sytuacjach sugerują utrzymanie 1,2-3,5 m odległości między osobami. Odpowiednio duże biurko może również posiadać z przodu obudowę, która pozwoli uniknąć niezręcznego kontaktu nogami. Przesunięcie obudowy kilka centymetrów w głąb umożliwi klientowi wygodne siedzenie [4].

dietetyk
Vitamih / Shutterstock

Lokalizacja gabinetu dietetycznego

Właściwa lokalizacja gabinetu zapewni nie tylko łatwy dojazd pacjentom, ale również może stać się podstawą przyszłych zysków. Utworzenie go w małym mieście, daleko od głównej ulicy i w dzielnicy, gdzie zainteresowanie usługą jest niewielkie, z pewnością nie zapewni dietetykowi satysfakcjonujących wyników [1].

Należy więc stworzyć gabinet tam, gdzie ludzie są zainteresowani swoim zdrowiem i żywieniem, oraz gdzie będzie przychodziło ich jak najwięcej. Dobrym rozwiązaniem może być lokalizacja koło gabinetów lekarskich, salonów fitness, spa oraz gabinetów odnowy biologicznej czy centrum zdrowia i urody. Powinny być to miejsca ogólnodostępne, najlepiej z parkingiem [1, 3].

Zobacz również

Przychodnia medyczna może być właściwa dla dietetyków specjalizujących się w danych jednostkach chorobowych. Daje ona łatwy dostęp do potencjalnych pacjentów, jednak wymaga dużej wiedzy i doświadczenia w zakresie dietetyki klinicznej [6].

Obiekt niezależny, czyli np. centrum handlowym lub lokalu użytkowym na osiedlu, to już droższe rozwiązanie. Umożliwia zatrudnienie asystenta, utworzenie własnej recepcji czy np. sklepu ze zdrową żywnością, co może podnieść nasze zyski. Wymaga zaangażowania marketingowego, jednak daje możliwości reklamy, np. na witrynie gabinetu [6].

Dla dietetyków sportowych dobrym rozwiązaniem będzie lokalizacja koło klubów fitness. Niski koszt wynajmu i baza klientów – to jej zalety. Jednak trudniej specjaliście może być wybić się w innych dziedzinach, poza sportem czy odchudzaniem, np. pozyskać klientów doświadczających problemów w różnych jednostkach chorobowych [6].

Otoczenie gabinetu

Komfortowym wyjściem dla pacjenta jest możliwość oczekiwania na wizytę w poczekalni, a także skorzystania wcześniej z toalety. Dlatego dobrze, gdyby znalazły się one obok gabinetu. Przydatna może być również recepcja, która odciąży dietetyka np. z konieczności ustalania terminów wizyt czy obsługiwania płatności. Ważne jest też, aby dostęp do usług był możliwy dla wszystkich, co oznacza dostosowanie go również do osób niepełnosprawnych fizycznie [1, 3].

Franczyza a własny gabinet

Otworzenie własnego gabinetu niejednokrotnie może wiązać się ze sporym przedsięwzięciem. Odpowiednie jego zaopatrzenie oraz zaaranżowanie wymaga pewnych umiejętności, które nie każdemu przychodzą z łatwością. Chociaż stworzenie gabinetu we własnym stylu może dać ogromną satysfakcję, skorzystanie z pomocy kogoś z zewnątrz, np. franczyzy, ma również wiele plusów. Razem z nią specjalista otrzymuje gotowy model biznesowy, procedury, pomoc prawną i organizacyjną oraz doradztwo z zakresu marketingu. W zamian musi on działać w sposób zgodny z polityką firmy i płacić za korzystanie z modelu biznesowego. Samodzielne otworzenie gabinetu nie wiąże się z opłatami za korzystanie z wypracowanego modelu danej marki i pozwala samodzielnie podejmować wszelkie decyzje dotyczące biznesu [2].

Podsumowanie

Właściwe warunki panujące w gabinecie dietetycznym to podstawa. Jego wyposażenie i wystrój powinien być tak samo ważny, jak zapewnienie jego czystości i odpowiednie zaaranżowanie przestrzeni. Gabinet powinien znajdować się tam, gdzie jest zapotrzebowanie na usługi dietetyczne, a jego otoczenie zapewniać dostęp dla wszystkich. Franczyza może być rozwiązaniem dla osób, chcących od razu działać pod szyldem znanej firmy. Z drugiej strony samodzielne prowadzenie działalności pozwala samemu podejmować każdą decyzję dotyczącą biznesu.

Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak być skutecznym dietetykiem? Dołącz za darmo do Klubu tylko dla dietetyków – Dietetycy.org.pl i uczestnicz w dyskusjach z innymi:

Bibliografia:

  1. Małysiak, M. (2007). Prowadzenie gabinetu dietetycznego. Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy.
  2. https://www.biznes.gov.pl/pl/publikacje/3833-jak-otworzyc-gabinet-dietetyczny
  3. Faye, B. M. (2012). Finding and Furnishing Your Office Space — These Tips Will Help RDs Take the Next Step Toward Entrepreneurship. Today’s Dietetician. The Magazine for Nutrition Professionals, 14(9), s. 16.
  4. 6 wskazówek, które pomogą Ci urządzić profesjonalny gabinet dietetyczny, bonne-sante.pl
  5. Wyposażenie gabinetu dietetycznego, dietetykpro.pl
  6. Jak wybrać dobrą lokalizację pod gabinet dietetyczny?, bonne-sante.pl