Wzrost rynku pracy dla dietetyków

Według ostatnich szacunków amerykańskiego U.S. Bureau of Labor Statistics w latach 2012-2022 należy spodziewać się wzrostu rynku pracy dla dietetyków i żywieniowców w Stanach Zjednoczonych o 21%. Jest to wartość wyższa od średniej dla rynku.

1Jak wynika z analizy instytucji, ta zmiana bierze się z większego zainteresowania zdrowym żywieniem i wellness, szczególnie pod kątem utrzymania dobrego stanu zdrowia przez odpowiednie odżywianie.

Chociaż polskie dane nie podają tak konkretnych estymacji, to należy się spodziewać, że trend amerykański również będzie postępował w Polsce z pewnych opóźnieniem – szczególnie, że główne trendy (większe zainteresowanie zdrowym żywieniem, starzejące się społeczeństwo) są u nas w równym stopniu widoczne, co za Oceanem.

Źródło: Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor, Occupational Outlook Handbook, 2014-15 Edition, Dietitians and Nutritionists, on the Internet at http://www.bls.gov/ooh/healthcare/dietitians-and-nutritionists.htm (visited November 02, 2015).

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Dopóki nie będzie ustawy, a na to się zapowiada, marnie widzę zatrudnianie Dietetyków w szpitalach. Lekrze robią sobie namiętnie podyplomówki z dietetyki, więc nigdy dietetyka nie zatrudni się tam gdzie jest lekarz z podyplomówką. Przykre bo robimy dobrą robotę, często za psie pieniądze.

Loading...
Udostępnienia