Zaburzenia apetytu u osób starszych – co robić?

Zjawisko zmniejszenia apetytu wśród osób po 65 r.ż. dotyczy nawet 15% osób żyjących we własnych domach i aż do 66% pensjonariuszy domu opieki z terenów Europy, USA i Australii. U osób starszych utratę apetytu tłumaczy się anoreksją związaną z wiekiem. Pojawiają się trudności z żuciem, następują zmiany w mechanizmie sytości sensorycznie specyficznej, występują także skutki uboczne przyjmowanych leków. Nie bez znaczenia są też czynniki psychologiczne jak np. depresja, samotność. Zaburzenia apetytu wydają się być powiązane z opóźnieniem opróżniania żołądka i zmniejszoną sekrecją hormonów jelitowych w starszym wieku, co upośledza regulację pobierania pokarmu kontrolowaną przez centralny układ nerwowy. Utrata apetytu może pociągać za sobą spożycie diety o nieodpowiedniej zawartości makro- i mikroskładników, co może prowadzić do niedożywienia i pogorszenia się stanu zdrowia.

jrperes, pixabay, CC0

jrperes, pixabay, CC0

Co mówią badania?

Badania pokazują, że osoby starsze ze zmniejszonym apetytem wykazują specyficzne preferencje żywieniowe. Rzadko sięgają po produkty mleczne, spośród produktów wysokowęglowodanowych preferują te o zbitej strukturze, a produkty wysokobłonnikowe wolą spożywać razem z sosami. Preferują duże urozmaicenie w spożyciu produktów wysokobłonnikowych – co sugeruje, że w diecie takich osób nie powinno zabraknąć zarówno mięsa jak i drobiu, jaj, strączkowych, produktów sojowych czy owoców morza. Dla badanych ważne było też zróżnicowanie spożywanych produktów pod względem koloru. Osoby ze zmniejszonym łaknieniem spożywały większą część posiłku jeśli w jego obrębie pojawiły się różne rodzaje warzyw, komponentu węglowodanowego i mięsa.

Jak działać w praktyce?

Posiłki dla osób starszych z zaburzeniami apetytu powinny być urozmaicone, szczególnie pod względem tekstury, smaku i koloru, co zniweluje problemy z sytością sensorycznie specyficzną i pozwoli na zwiększenie wartości energetycznej diety, a także pomoże zapobiec niedożywieniu. Warto stosować przyprawy, które poprawią wyrazistość smaku dań i pobudzą spożycie. Planując posiłki dla seniorów, należy wziąć pod uwagę ich problemy z uzębieniem, żuciem i formę posiłku dopasować do ich możliwości spożywania.  Nie należy zapominać też o upodobaniach żywieniowych pacjenta, gdyż te szczególnie w starszym wieku trudno zmienić, a jadłospis zawierający zbyt wiele nowych i nieznanych produktów raczej nie zostanie przez nie wdrożony.

Bibliografia:

  • Huang Y.C., Wahlqvist M., Lee M.S.: Appetite predicts mortality in free-living older adults in association with dietary diversity. A NAHSIT cohort study. Appetite 2014, 83: 89–96
  • Van der Meij S.B., Wijnhoven H.A.H., Finlayson G.S., Oosten B.S.H., Visser M.: Specific food preferences of older adults with a poor appetite. A forced-choice test conducted in various care settings. Appetite 2015, 90: 168–175.
  • Wijnhoven H., Meij B.S., Visser M.: Variety within a cooked meal increases meal energy intake in older women with a poor appetite. Appetite 2015, 95: 571-

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. W wolnym czasie chętnie zgłębia kulturę Włoch i trenuje pilates.

Loading...
Udostępnienia