Aktualne zalecenia dietetyczne Holandii

European Journal of Clinical Nutrition [1] na początku tego miesiąca opublikował informację na temat aktualnych zaleceń żywieniowych w Holandii. Rada Zdrowia Holandii rekomenduje przejście z diety opartej na produktach zwierzęcych do takiej, która będzie zawierać więcej produktów pochodzenia roślinnego, z uwagi na ich korzystny wpływ na obniżenie przede wszystkim ryzyka chorób układu krwionośnego. Eksperci wskazali także kilka modelowych diet, które szczególny nacisk kładą na taki styl odżywiania – są wśród nich dieta DASH, New Nordic Diet oraz dieta śródziemnomorska.

W skrócie:

W walce o zdrowie i ekologię

Dr Janette De Goede z Wageningen University wskazuje, że takie modele żywieniowe “zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Są one również związane z niższym ryzykiem cukrzycy i raka jelita grubego”. Dr De Goede wskazuje również na inny aspekt takiego stylu odżywiania – to proekologiczność odejścia od diety opartej na produktach zwierzęcych (tak jak w Polsce charakterystycznej dla Holandii). To aspekt ekologii pojawił się tu pierwszy raz w zaleceniach holenderskich.

Produkty zbożowe

Taki powrót do natury widać także w zaleceniach dotyczących spożycia produktów zbożowych – zaleca się przede wszystkim konsumpcję produktów pełnoziarnistych – na poziomie 90 gramów dziennie.

Ryby, warzywa, owoce, orzechy

Zalecenia holenderskie wskazują na potrzebę większego spożycia ryb, warzyw, owoców. Zwraca się uwagę na poparte badaniami obniżenie ryzyka poważnych chorób, a także ich wysokie wartości odżywcze. Różni od polskich zaleceń stosunek owoców i warzyw – wspomina się o 200 g warzyw i 200 g owoców (w zaleceniach tegorocznych IŻŻ mówi się o tym, aby to warzywa przeważały w diecie). Zaleca się także ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i przede wszystkim – mięsa wysoko przetworzonego.

Spożycie niesolonych orzechów zaleca się codziennie na poziomie około 15 gram. Nasiona roślin strączkowych, których rok obchodzimy w 2016, należy zaś spożywać w każdym tygodniu.

Oleje roślinne i miękkie margaryny

Komitet Doradczy podkreśla zbawienny wpływ na zdrowie przede wszystkim olejów roślinnych oraz miękkich margaryn, które są przygotowane z takich roślin jak rzepak, len, soja. Argumentuje się, że ich profil tłuszczowy jest korzystniejszy dla zdrowia – zaś badania wykazały, że zastąpienie masła miękką margaryną przyczyniały się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL (tzw. “złego” cholesterolu).

Cukier a napoje

Aktualne zalecenia wskazują również potrzebę zastąpienia słodzonych napojów tymi bez cukru – na przykład wodą, kawą, herbatą (o ile ich nie dosładzamy). Co do spożycia alkoholu – rekomendacja to usunięcie go z diety lub ograniczenie do maksymalnie jednej porcji dziennie.

Co z solą?

Rada dostrzegła także negatywny wpływ soli na zdrowie, co za tym idzie, poziom maksymalnego spożycia został ustalony na 6 g dziennie. Jest to ten sam poziom, który obowiązywał w wersji zaleceń z 2006 roku.

Przypisy:

1. nature.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Tomasz Chudziński

    Za samą margarynę należy się już dyskwalifikacja ;)

Loading...
Udostępnienia