fbpx
5/5 (2)
Tytuł: Zdrowa tarczyca. Twoja droga do równowagi hormonalnej.
Autor: Karolina i Maciej Szaciłło
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Zwierciadło
Ilość stron: 268

Kilka słów o autorach…

Karolina i Maciej Szaciłło nazywają siebie ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Znani jako blogerzy ze strony medytujemy.pl. Są autorami takich książek jak „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiemczy „Jedzenie, które leczy”.  Oprócz tego pasjonują się podróżami a także ajurwedą.

Ajurweda jest systemem medycyny indyjskiej, który jako koncepcja zdrowia i terapii został uznany przez Światową Organizację Zdrowia. Jako jeden z niewielu systemów medycyny niekonwencjonalnej uznają chirurgię, w tym chirurgię plastyczną. Warto jednak dodać, że nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających skuteczność Ajurwedy w leczeniu schorzeń.

Co zawiera książka?

Poradnik podzielony jest na 6 rozdziałów. Rozdział zatytułowany „O tarczycy” w pigułce przybliża zadania tego gruczołu, objawy choroby tarczycy oraz skutki długotrwałego zapalenia i niedoczynności tarczycy. W tym rozdziale autorzy często odwołują się do książki „Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie”, którą napisała dietetyczka Izabella Wentz.

Rozdział zatytułowany „O emocjach” wkracza w sfery medytacji. Wiele badań sugeruje, że przewlekły stres może przyczyniać się do powstawania chorób autoimmunologicznych. Wynika to z nadmiernego pobudzania układu odpornościowego. Jednak do tej pory badania nie są w tej kwestii jednoznaczne. Autorzy w tej części uczą swoich czytelników jak za pomocą technik medytacji radzić sobie ze stresem i negatywnymi emocjami.

Rozdział „O toksynach” zwraca szczególną uwagę czytelnikom na substancje chemiczne, których powinniśmy unikać. Autorzy uważają bowiem, że przyczyniają się do zaburzenia pracy tarczycy. Należą do nich między innymi: ksenoestrogeny, triklosan, BPA, metale ciężkie, halogeny i bromki, chlorki oraz fluorki… W zamian mamy przygotowaną listę naturalnych kosmetyków, które z powodzeniem można wprowadzić do naszej codziennej dbałości o skórę. Tutaj znów musimy pamiętać, że składniki ZAKAZANE w świetle badań nie są jeszcze skreślone ostatecznie. Wiele z tych badań naukowych zostało przeprowadzonych na modelach szczurzych, in vitro bądź na mało reprezentatywnych grupach, przez co ostateczne stanowisko wymaga kolejnych wyników.

Dalsze rozdziały poradnika skupiają się już na podejściu typowo żywieniowym. Oczywiście w oparciu o prawa Ajurwedy. W tej części dowiemy się jak wrócić RównoWagi, co powinnismy pić a przede wszystkim co i jak jeść. Ponad 100 stron poświęconych jest przepisom na różne dania i przekąski. Część z nich jest dość wymyślna i pracochłonna, jednak znajdziemy tutaj także szybkie i proste potrawy (moje ulubione). Przepisów jest całe mnóstwo. Oto jeden z nich na szybką sałatkę owocową.

Składniki:

  • dojrzały ananas pokrojony w kostkę
  • maliny, borówki, jagody goji
  • garstka świeżo mielonych nasion chia
  • garść poszatkowanych orzechów włoskich
  • naturalny miód do polania

Wszystkie składniki łączymy

Podsumowanie

Przyznam szczerze, ze podchodziłam do tej książki z dużym dystansem, jednak miło się zaskoczyłam. Jest oparta w dużej mierze na doświadczeniu dietetyków, którzy pomagali ją tworzyć. Nie zgadzam się do końca ze wszystkimi informacjami w niej zawartymi, ale podoba mi się interdyscyplinarne podejście do chorób tarczycy. Choć medycyna idzie naprzód to pamiętajmy, że ciągle wiemy za mało. Może nowe, empiryczne spojrzenie na człowieka i jego choroby jest kluczem do skutecznego leczenia i zapobiegania?

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Izabela Florczak

Studentka kierunku dietetyka na UWM w Olsztynie. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Prowadzi własny profil „Zdrowiem Opętana”, na którym promuje zdrowe odżywianie i pomaga innym.