5/5 (1)

Badacze z University of Erlangen-Nuremberg  (FAU) w Niemczech odkryli, że dieta bogata w błonnik może mieć ochronny wpływ w odniesieniu do reumatoidalnego zapalenia stawów oraz osteoporozy.

Flora bakteryjna jelit

reumatyzm

pixabay, cc0

Kluczem wpływu diety na zdrowie są bakterie jelitowe: zdrowa flora jelitowa składa się z wielu różnych gatunków bakterii. Każdy dorosły ma około dwóch kilogramów łagodnych bakterii w jelitach. Bakterie jelitowe walczą z patogenami, które znalazły drogę do przewodu pokarmowego. Wiadomo, że flora jelitowa może chronić organizm przed chorobą albo powodować  schorzenia, w zależności od jej składu.

W najnowszym artykule opublikowanym w „Nature Communications” , badacze FAU udowodniają, że nie tylko bakterie jelitowe, ale również ich metabolity wpływają na układ odpornościowy, a zatem mają wpływ na choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów. Mechanizm tych relacji jest nadal nie znany. Zespół badawczy zwrócił szczególną uwagę na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Short Chain Fatty Acids – SCFA) stanowią produkt beztlenowej fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego i skrobi opornej. Te kwasy tłuszczowe można znaleźć, np. w mazi stawowej i zakłada się, że mają one istotny wpływ na funkcjonalność stawów.

Badanie

Podczas badania stwierdzono, że wyższe stężenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, na przykład w szpiku kostnym, gdzie propionian spowodował zmniejszenie liczby komórek degradujących, znacznie spowalnia procesy degradacyjne kości. Propionian, jeden z lepiej znanych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, był stosowany jako środek konserwujący w przemyśle piekarniczym od lat 50. XX wieku. Został sprawdzony i zatwierdzony jako dodatek do żywności zgodnie z wytycznymi UE.

Dieta przyjazna bakteriom ma działanie przeciwzapalne, a także ma pozytywny wpływ na gęstość kości. Odkrycia zwiększają szanse na opracowywania innowacyjnych terapii zapalnych chorób stawów, a także leczenia osteoporozy, na którą często cierpią kobiety po menopauzie.

Źródło: Sébastien Lucas, Yasunori Omata, Jörg Hofmann, Martin Böttcher, Aida Iljazovic, Kerstin Sarter, Olivia Albrecht, Oscar Schulz, Brenda Krishnacoumar, Gerhard Krönke, Martin Herrmann, Dimitrios Mougiakakos, Till Strowig, Georg Schett, Mario M. Zaiss. Short-chain fatty acids regulate systemic bone mass and protect from pathological bone loss. Nature Communications, 2018; 9 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.