Zielony jęczmień

Jęczmień (hordeum vulgare) jest rośliną uprawianą na świecie od neolitu, obok pszenicy to najstarsze uprawiane przez ludzi zboże. Znany był już w starożytnej Mezopotamii, Egipcie, Chinach, Indiach, Grecji i Rzymie. Niegdyś wykorzystywany był jako zboże chlebowe, dziś służy głównie do produkcji kasz oraz słodu jęczmiennego.

W ostatnim czasie popularny na całym świecie stał się sproszkowany sok z pędów młodego jęczmienia. Młode źdźbła (około 7-dniowe) zbiera się w początkowej fazie wzrostu, dzięki temu otrzymuje się surowiec o bardzo dużej zawartości cennych dla zdrowia witamin oraz innych substancji biologicznie czynnych. Młode pędy jęczmienia są niczym róg obfitości – zawierają o wiele więcej cennych składników niż roślina dojrzała. Wszystkie te dobroczynne związki w bardzo dużej ilości kumulowane są w liściach, w początkowej fazie wzrostu rośliny.

Francisco Gonzalez, CC BY 2.0, flickr.com

W skład zielonego jęczmienia wchodzą znaczne ilości wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, cynku, β-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witaminy B1, B2, B6, C i E oraz chlorofilu – zwanego „zieloną krwią”.

Wyniki wielu badań wskazują na dużą zawartość flawonoidów oraz silne działanie antyoksydacyjne młodego jęczmienia dlatego nazywany jest „wymiataczem wolnych rodników”. Wpływa również korzystnie na układ krążenia, zmniejszając poziom „złego” cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy. Codzienne spożywanie tego produktu polecane jest również osobom chorującym na cukrzycę, zapalenie stawów oraz mającymi problemy z nerkami. Dzięki dużej zawartości żelaza młody jęczmień zalecany jest osobom chorującym na anemię. Dietetycy na całym świecie polecają młody jęczmień osobom będącym na diecie, które walczą z otyłością, ponieważ ma właściwości wspomagające odchudzanie. Pomocniczy jest również w leczeniu zaparć.

Od setek lat w krajach głównie Azji Wschodniej spożywa się młody jęczmień w celach zdrowotnych. W Japonii z rośliny tej wypieka się ciastka, gotuje zupy, posypuje kawę, jest również dodatkiem do intensywnie zielonego i bardzo zdrowego napoju o nazwie Aojiru.

W naszym kraju młody zielony jęczmień można zakupić w postaci tabletek, pociętych suszonych listków oraz liofilizowanego soku. Kolejnym plusem jest to, że suszony lub liofilizowany produkt nie zawiera żadnych barwników i konserwantów. Należy jednak pamiętać o nie zalewaniu trawy jęczmiennej wrzątkiem, gdyż wtedy straci swoje dobroczynne właściwości. Młody jęczmień może być doskonałym dodatkiem do porannego śniadania lub być zdrowym orzeźwiającym napojem w ciągu dnia dla każdego z nas. Wysokie tempo życia, pośpiech oraz nieodpowiednia dieta wpływa niekorzystnie na nasz organizm, znajdźmy, więc chwilę aby zadbać o nasze zdrowie czerpiąc z natury to co najlepsze.

Bibliografia:

1. Benedet J.A., Umeda H., Shibamoto T. 2007. Antioxidant Activity of Flavonoids Isolated from Young Green Barley Leaves toward Biological Lipid Samples. J. Agric. Food Chem. 55 (14): 5499–5504.

2. Ya-Mei Yu, Weng-Cheng Chang, Chu-Sun Liu, Chingmin E. Tsai. 2003. Effect of young barley leaf extract and adlay on plasma lipids and LDL oxidation in hyperlipidemic smokers. Plant Foods for Human Nutrition 58:(3):1-8.

3. Liu W.C., Tsai C.E. 2002. Young Barley Leaf Prevents LDL Oxidation in Humans. Food Science and Agricultural Chemistry 4 (3): 110-116.

4. Yu Y.M., Chang W.C., Chang C.T., Hsieh C.L., Tsai C.E. 2002. Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes. Diabetes Metab 28(2):107-14.

5. Takano A., Kamiya T., Tomozawa H., Ueno S., Tsubata M., Ikeguchi M., Takagaki K., Okushima A., Miyata Y., Tamaru S., Tanaka K., Takahashi T. 2013. Insoluble fiber in young barley leaf suppresses the increment of postprandial blood glucose level by increasing the digesta viscosity. Evid Based Complement Alternat Med., 11.

6. Robles-Escajeda E., Lerma D., Nyakeriga M. A., Ross J. A., Kirken R. A., Aguilera R. J., Varela-Ramirez A. 2013. Searching in Mother Nature for Anti-Cancer Activity: Anti-Proliferative and Pro-Apoptotic Effect Elicited by Green Barley on Leukemia/Lymphoma Cells. PLoS One, 8(9): 73508

7. Paulíčková I., Ehrenbergerová J., Fiedlerová V., Gabrovská D., Havlová P., Holasová M., Kopáček J., Ouhrabková J., Pinkrová J., Rysová J., Vaculová K., Winterová R. 2007. Evaluation of Barley Grass as a Potential Source of Some Nutritional Substances. Czech J. Food Sci 25 (2): 65–72.

8. Ehrenbergerová J., Vaculová K., Paulíčková I., Březinová Belcredi N.,. Macuchová S, Kopáček J., Gabrovská D., Holasová M., Ouhrabková J., Rysová J., Fiedlerová V., Winterová R., Horáčková S. 2007. Different barley cultivars as a source of green mass for improving nutrient balance in human diet. Bericht über die 58. tagung der vereinigung der pflanzenzüchter und saatgutkaufleute ÖsterreichslFz raumberg – Gumpenstein, 20.-22. November.

9. Ikeguchi M., Tsubata M., Takano A., Kamiya T., Takagaki K., Iko H. 2014. Effects of Young Barley Leaf Powder on Gastrointestinal Functions in Rats and Its Efficacy-Related Physicochemical Properties. Evidence-based Compl and Alt Med, 7.

10. http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art345,niezwykle-wlasciwosci-zielonego-jeczmienia-.html

11. http://www.rsi2004.lubelskie.pl/doc/sty8/art/Tomilo_Justyna_art.pdf

12. http://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Mlody-jeczmien-proszek-200g/2202

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Technolog żywności. Doktorantka (IV rok) ZUT w Szczecinie. W swojej działalności naukowej zajmuje się substancjami biologicznie czynnymi – w szczególności witaminami.

Loading...
Udostępnienia