Żywienie w kamicy żółciowej

Złogi żółciowe, które bardzo często określane są mianem „kamieni w woreczku żółciowym”, to częste schorzenie układu pokarmowego. U kobiet w Polsce występuje około trzy razy częściej niż u mężczyzn. Dotyka około 18% populacji. Zazwyczaj ryzyko wzrasta z wiekiem.

Główne przyczyny powstania:

  • zwiększenia zawartości cholesterolu w żółci, zazwyczaj na skutek zwiększonej jego produkcji w wątrobie.
  • zmniejszenia zawartości kwasów żółciowych w żółci,
  • predyspozycje genetyczne
  • zmienna kurczliwość pęcherza żółciowego
  • zakażenie dróg żółciowych
  • choroby hematologiczne
  • błędy dietetyczne

Objawy:

Głównym objawem kamicy żółciowej jest kolka żółciowa czyli gwałtowny ból zlokalizowany w dołku podsercowym lub prawym podżebrzu, promieniujący do prawej łopatki. Napad kolki występuje najczęściej w kilka godzin po spożyciu tłustych lub ciężko strawnych potraw i jest spowodowany rozciąganiem ściany pęcherzyka żółciowego na tle zastoju żółci. Poza silnym bólem w czasie napadu, mogą występować również inne objawy takie jak: wymioty, nudności, zgaga, gorączka, dreszcze, brak apetytu.

Nadwaga a kamica żółciowa

Uważa się, że otyłość i nadwaga są czynnikami sprzyjającymi współwystępowaniu kamicy. Nadmiar  cukru w diecie i  za mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje zmniejszenie ilości lecytyny w żółci oraz pogarsza rozpuszczanie w niej cholesterolu. Rozwój kamicy sprzyja również zbyt duża ilość tłuszczów zwierzęcych, które są bodźcem wpływającym na obkurczanie pęcherzyka żółciowego w diecie oraz nieregularne posiłki. Również dieta ubogoenergetyczna może przyczynić się do powstania kamicy żółciowej, wynika to między innymi z zastoju żółci w pęcherzyku z powodu znacznego niedoboru tłuszczów w pożywieniu. Dochodzi wówczas do zmian na poziomie komórkowym, czego konsekwencją jest powstawanie kryształów cholesterolu. Zatem bardzo istotne jest, żeby podczas stosowania diety niskokalorycznej nie zapominać o tłuszczu, który powinien stanowić około 20% diety.

Dieta w kamicy żółciowej:

W kamicy żółciowej zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczów.

Zasady diety:

  • spożywanie 4-5 posiłków o stałych porach
  • ograniczenie pokarmów, które powodują silne skurcze pęcherzyka żółciowego, np. tłuszcze podgrzane do wysokiej temperatury, tłuste mięsa, żółtka jaj
  • zmniejszenie spożywania tłuszczy zwierzęcych
  • wprowadzenie do jadłospisu warzyw i owoców, w takich proporcjach jak dla osoby zdrowej
  • dozwolone techniki kulinarne: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania produktów w tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej, pieczenie w pergaminie, pieczenie w rękawie foliowym
kamica

Zdjęcie: www.bluewaikiki.com, flickr.com, CC BY 2.0

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, wydziału Nauk o Zdrowiu, studiów podyplomowych Dietetyka i planowanie żywienia oraz licznych kursów z zakresu dietetyki.

Loading...
Udostępnienia