Złogi żółciowe, które bardzo często określane są mianem „kamieni w woreczku żółciowym”, to częste schorzenie układu pokarmowego. U kobiet w Polsce występuje około trzy razy częściej niż u mężczyzn. Dotyka około 18% populacji. Zazwyczaj ryzyko wzrasta z wiekiem.
Główne przyczyny kamicy żółciowej:
- zwiększenia zawartości cholesterolu w żółci, zazwyczaj na skutek zwiększonej jego produkcji w wątrobie.
- zmniejszenia zawartości kwasów żółciowych w żółci,
- predyspozycje genetyczne
- zmienna kurczliwość pęcherza żółciowego
- zakażenie dróg żółciowych
- choroby hematologiczne
- błędy dietetyczne
Objawy:
Głównym objawem kamicy żółciowej jest kolka żółciowa czyli gwałtowny ból zlokalizowany w dołku podsercowym lub prawym podżebrzu, promieniujący do prawej łopatki. Napad kolki występuje najczęściej w kilka godzin po spożyciu tłustych lub ciężko strawnych potraw i jest spowodowany rozciąganiem ściany pęcherzyka żółciowego na tle zastoju żółci. Poza silnym bólem w czasie napadu, mogą występować również inne objawy takie jak: wymioty, nudności, zgaga, gorączka, dreszcze, brak apetytu.
Nadwaga a kamica żółciowa
Uważa się, że otyłość i nadwaga są czynnikami sprzyjającymi współwystępowaniu kamicy. Nadmiar cukru w diecie i za mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje zmniejszenie ilości lecytyny w żółci oraz pogarsza rozpuszczanie w niej cholesterolu. Rozwój kamicy sprzyja również zbyt duża ilość tłuszczów zwierzęcych, które są bodźcem wpływającym na obkurczanie pęcherzyka żółciowego w diecie oraz nieregularne posiłki. Również dieta ubogoenergetyczna może przyczynić się do powstania kamicy żółciowej, wynika to między innymi z zastoju żółci w pęcherzyku z powodu znacznego niedoboru tłuszczów w pożywieniu. Dochodzi wówczas do zmian na poziomie komórkowym, czego konsekwencją jest powstawanie kryształów cholesterolu. Zatem bardzo istotne jest, żeby podczas stosowania diety niskokalorycznej nie zapominać o tłuszczu, który powinien stanowić około 20% diety.
Dieta w kamicy żółciowej:
W kamicy żółciowej zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczów.
Zasady diety:
- spożywanie 4-5 posiłków o stałych porach
- ograniczenie pokarmów, które powodują silne skurcze pęcherzyka żółciowego, np. tłuszcze podgrzane do wysokiej temperatury, tłuste mięsa, żółtka jaj
- zmniejszenie spożywania tłuszczy zwierzęcych
- wprowadzenie do jadłospisu warzyw i owoców, w takich proporcjach jak dla osoby zdrowej
- dozwolone techniki kulinarne: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania produktów w tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej, pieczenie w pergaminie, pieczenie w rękawie foliowym
Jestem absolwentką Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, wydziału Nauk o Zdrowiu. Ukończyłam również studia podyplomowe na WSNS w Lublinie na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia oraz kursy: dietetyka kliniczna, dietetyka sportowa, doradca dietetyczny, psychodietetyka i dietetyka w kosmetologii. Dietetyka jest moją największą pasją. Moim głównym celem jest ukształtowanie u ludzi dobrych nawyków żywieniowych. Do każdej osoby podchodzę jednostkowo, z indywidualnym uwzględnieniem potrzeb takich jak: tryb pracy, możliwości czasowe i finansowe oraz preferencje żywieniowe. Cały czas pogłębiam swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach, konferencjach i kursach.