Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej – Ewa Stachowska (Red.)
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej jest bardzo przydatną pozycją książkową, która stanowi niezbędnik na półce każdego dietetyka. Publikacja została wydana w 2021 roku nakładem wydawnictwa lekarskiego PZWL. Autorzy poruszają ważne zagadnienia związane z mikrobiotą jelitową. Podręcznik opisuje w rzetelny, a zarazem przystępny wiedzę na temat mikrobioty jelitowej, a także znaczenie diety na zmiany w ekosystemie jelitowym.
Tytuł: Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej |
Autor: Ewa Stachowska |
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
Rok wydania: 2021 |
Ilość stron: 456 |
O książce
Redaktorka zaprosiła do współtworzenia niniejszej publikacji wielu ekspertów. Znaleźli się wśród nich przedstawiciele ośrodków akademickich, pracownicy Centrum Biotechnologii oraz samodzielnych pracowni medycznych. Książka składa się z trzech części, dzięki czemu ma przejrzysty układ. Są to: „Oś jelito-wątroba”, „Oś jelito-mózg” oraz „Stymulacja osi jelito-wątroba-mózg”.
W pierwszej części mamy do czynienia z dokładnym opisem, czym jest mikrobiota jelitowa i bariera jelitowa. Dokonano również charakteryzacji mikrobioty zdrowego człowieka. Klarownie przedstawiono metody bioinformatyczne wykorzystywane w analizie mikrobiomu jelitowego. W tej części główną uwagę skupiono na budowie i funkcjach osi jelitowo-wątrobowej.
Ważnym tematem podjętym w tej części stało się żywienie w aspekcie utrzymania prawidłowych funkcji jelita. Wyjaśniono także jaki wpływ mają poszczególne składniki pożywienia na stan mikrobiomu człowieka. Warto dodać, że autorzy przedstawili dokładny opis przygotowania pacjenta do zabiegu chirurgicznego. Jest to proces nazywany prerehabilitacją, która jest bardzo istotna we współczesnej opiece żywieniowej.
W kolejnej części autorzy omawiają działanie osi jelito-mózg. Jest to ostatnio bardzo popularny temat. Tutaj autorzy uporządkowali powiązania między mikroorganizmami jelitowymi a układem nerwowym. Znalazł się tutaj przegląd badań mikrobiomu w psychiatrii, gdzie w wyczerpujący sposób przedstawiono mikrobiologiczne tło chorób psychicznych.
Ostatnia część przedstawia substancje stymulujące mikrobiotę jelitową. Poruszono w niej takie tematy jak: węglowodany o działaniu prebiotycznym, prebiotyki, probiotyki i psychobiotyki. Omówiono zastosowanie tych preparatów w wybranych schorzeniach u osób dorosłych. Opisano wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu. Co warto podkreślić, znajdziemy tutaj również rozdział poświęcony transplantacji mikrobioty jelitowej.
Podsumowanie
Temat mikrobioty jelitowej jest bardzo popularnym zagadnieniem medycznym w ostatnich latach. Mimo licznych badań, na temat wpływu mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka, jest to dość młoda i nie do końca poznana dziedzina. Zmiany w składzie mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój wielu schorzeń. Zaburzenia mikrobioty jelitowej wymagają wsparcia żywieniowego, które w sposób znaczący uzupełni leczenie pacjenta. Książka przeznaczona dla lekarzy, dietetyków, studentów uczelni medycznych, jak również dla wszystkich, których interesuje tematyka mikrobioty jelitowej. Uważam, że zarówno laik, jak i osoba doświadczona, powinni sięgnąć po ten podręcznik.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej – Ewa Stachowska (Red.)
Magister dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z Dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych. Uczestniczy w licznych konferencjach i projektach badawczych. Autorka licznych monografii naukowych m.in. Alergie i nietolerancje pokarmowe oraz Diety Alternatywne a mikrobiota jelitowa. Główne zainteresowania to: gastroenterologia i dietetyka funkcjonalna. Na co dzień pracuje na stanowisku dietetyka w cateringu dietetycznym, a także prowadzi własną stronę - Dietetyka od kuchni.